Dyrk havens vilde planter sammen med dine øvrige planter i haven. Vi giver dig inspiration til, hvilke planter du skal vælge.
Blomster & Planter

Dyrk vilde planter i haven

AF: Tekst og
13.06.2021
foto: Kenn Römer-Bruhn
Det skønneste ved haven er den mangfoldighed af planter, der gør ens have unik. Lad forskellige planter blande sig med hinanden, og lad de mange vilde planter overleve og blomstre.

Roser og klematis blander sig i en blomsterhave med stauder og sommerblomster, men massevis af vilde planter kan få lov at få plads, og gøre haven til en helt vidunderlig blomsterhave.

Vilde planter er med til at gøre blomsterhaven endnu smukkere, og det både fylder bare pletter ud, skaber et herligt miks med de øvrige planter, og så beriger det også havens insekter med god nektar.

Der findes en række et-, to- og flerårige blomster, der er lette at have med at gøre. De er alle fordringsløse og passer fuldstændig sig selv. Planterne kan i perioder overtage en del af haven, men bliver dog aldrig et problem, for de er nemme at luge ud i, hvis det bliver for meget.

Dyrk vilde planter i haven

Du kan hjælpe de vilde planter lidt på vej, ved at invitere dem indenfor i haven, og sørge for at få tage frø hvert år. Der er masser af spændende arter at eksperimentere med, hvis du vil dyrke det vilde præg.

Geranium pyrenaicum skal holdes i skak, for den spreder sig hurtigt. Men den er køn og er nem at fjerne, hvis den bliver for voldsom.

Geranium pyrenaicum

En af de vilde geranier er Geranium pyrenaicum, der med sit lette løv og fine små lilla blomster giver fylde mellem de øvrige planter. Det er en staude, der sætter en forholdsvis stor rod i jorden, og som selvsår sig ivrigt. Men den er nem at hive op trods roden. Geranium pyrenaicum giver en fin fylde.

Geranium sanguineum Album

En nem Storkenæb, der med sit mørke løv og sine kridhvide blomster kan indpasses næsten hvor som helst. Det er en rigtig god udfylder, der kan bruges i både skygge og halvskygge. Især de hvide blomster kan være med til at lysne op i de mere skyggefulde områder af blomsterhaven. Læs mere om Geranium sanguineum her.

Denne Geranium kan passes ind alle steder i blomsterhaven, og den fylder rigtig godt.
De første Digitalis viser deres sande ansigt, når farverne kommer til syne.

Digitalis purpurea

En absolut favorit er Fingerbøl, Digitalis purpurea, der er med til at give højde, karakter og en helt unik skønhed til havens bede. Planten er toårig og selvsår sig villigt.

Thalictrum aquilegifolium er en høj staude, der sætter særprægede, smukke blomster.

Thalictrum aquilegifolium

Akelejefrøstjerne, Thalictrum aquilegifolium, er en herlig nem staude, der med sine smukke lilla duskede blomster vil pryde havens bede i det sene forår. Senere vil frøstandene give en spændende kontrast. Akelejefrøstjerne selvsår sig velvilligt og er en flerårig plante. Læs mere om Thalictrum her.

Hvid forglemmigej.

Myosotis sylvatica

En anden favorit er Forglemmigej, Myosotis sylvatica. Planten er toårig, og har det med at dukke op alle mulige og umulige steder i min blomsterhave. Men det får de også lov til, for de er med til at fylde huller ud hen over foråret og midsommeren. Læs mere om forglemmigej.

Jomfru i det grønne, Nigella damascena, hører også til de planter, der får lov at så sig over alt i haven.

Nigella damascena

Jomfru i det grønne, Nigella damascena, er en helt vidunderlig sommerblomst, der med sine lyse himmelblå blomster og dekorative frøstande kan passes ind næsten alle steder mellem stauder, roser og andre sommerblomster.

Drys selv frø ud i bedene i det tidlige forår, og de planter, der kommer og vokser bedet til, bliver smukke og fylder godt ud. Skulle det vise sig, at de rent farvemæssigt ikke passer ind, hvor de dukker frem, kan du fjerne dem.

Cynoglossum amabile ‘Mystery Pink’ har her forvildet sig ind mellem Malva og Geranium i samme rosa nuancer, men det gør jo slet ikke noget.

Cynoglossum amabile

Kinesisk hundetunge eller Kinesisk forglemmigej er begge navne på Cynoglossum amabile ‘Mystery Pink’, der er en flot sommerblomst med små pink blomster. Den er flittigt selvsående, men bliver aldrig et problem i blomsterhaven. Plantens pink blomster kan passes ind de fleste steder, og den fylder glimrende ud med sine 40-50 cm højde. Læs mere om kinesisk hundetunge.

I juni måned er stedmoderblomster klar til udplantning, og de selvsår sig meget gerne.

Viola tricolor

Hornviol, Viola tricolor, er ligesom stedmoderblomst, Viola wittrockiana, en rigtig nem toårig plante, der dog mange gange kan opføre sig som egentlige stauder. Den er en af de allertidligste sommerblomster, som ovenikøbet tåler let frost.

Allerede i marts måned folder blomsterne sig ud og tilfører dermed det farveløse forår en farvepragt uden sidestykke. Hvis du høster frø fra planten i løbet af sommeren og drysser dem rundt i havens bede, vil nye planter dukke op hist og her og være med til at give haven et vildt præg.

Sponsoreret indhold