Varme hveder smager skønt, og de skal helst nydes med masser af smør! Her får du opskriften på de bedste hjemmebagte hvedeknopper.
af Susanne Palmqvist.1.04.2022Foto: Jacob Ljørring.
Her får du opskriften på lette, lækre varme hveder, præcis som de skal være, når vi traditionen tro bager op til Store Bededag.
12 stk
Ingredienser
100 g smør
150 g grahamsmel
Ca. 450 g hvedemel
1 tsk salt
1 tsk sukker
2 tsk kardemomme
50 g gær
3½ dl lunt vand
1 æg
Sådan laver du varme hveder
Smuldr smør med mel (hold lidt hvedemel tilbage), salt, sukker og kardemomme i en skål. Rør gæren ud i lidt af vandet. Kom resten af vandet i, og hæld det i skålen.
Tilsæt æg, og ælt dejen blank og smidig med mere mel.
Del den i 12 stykker, tril dem til boller, og læg dem ret tæt sammen i en smurt bradepande. For at få den pæneste facon på dine varme hveder, skal du bruge en bradepande, der måler ca. 20 x 30 cm.
Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse tildækket og lunt ca. 1 time. Bag dine varme hveder 15-20 minutter ved 200°.
Afkøl dine hveder på en bagerist, og bræk dem fra hinanden.
Så skal dine hveder flækkes og ristes gyldne i ovnen ved 225° med den overskårne side opad.