Der findes æbler for enhver smag – både søde og syrlige, saftige og sprøde. Nogle er bedst som spiseæbler, mens andre egner sig perfekt til madlavning. Har du plads til flere æbletræer i haven, kan du dyrke forskellige sorter, og du har også mulighed for at høste æbler fra august og frem til foråret.
Æblesorterne opdeles i tre sæsoner: Sommeræbler, efterårsæbler og vinteræbler.Fra august kommer de første sprøde sommeræbler, der har kort holdbarhed, og som helst skal spises, så snart de modner. Fra sidst i september begynder modningen af efterårsæblerne, der kan holde sig friske til omkring jul, og fra oktober modnes vinteræblerne, der ved korrekt opbevaring kan holde sig friske helt hen i foråret.
Det bedste plantetidspunkt for æbletræer er oktober-november eller februar-april, hvis jorden ikke er frosset. Æbletræer i potter kan plantes hele året, så længe man sørger for hyppig vanding.
Mange mener, at det er bedst at beskære æbletræer om vinteren. Men nyere forskning viser, at sommeren er den bedste beskæringstid. Ulempen ved at beskære om vinteren er, at der er større sandsynlighed for svampeinfektion, som kan resultere i lange lodrette skud, der sidder tæt sammen - det kaldes for vanris. Vanris bærer ikke frugt før mange år efter, og skuddene er typisk dårligt hæftet på træet. Hvis man skal fjerne vanris, skal de klippes af og ikke rives.
Det er vigtigt at huske på, at du kun skal beskære dit æbletræ, hvis du har en god grund til det, fx hvis det har vokset sig for stort. Beskæring af æbletræet skal helst foregå fra juli til midt september, så træerne har tid til at lukke sårene. For at træerne ikke får unødvendige sår, som kan give svampesygdomme, er det bedst at beskære mindst muligt. Derfor kan man med fordel fjerne de mindre grene, der går tværs ind mod stammen, så der kan komme lys og luft til frugterne.
Æbler er plukkemodne, når de begynder at smage saftigt og sødt, har mørkebrune kerner og nemt knækker af træet. Nogle sorter falder lettere af træet, f.eks. ’Holsteiner Cox’, ’Filippa’ og ’Aroma’, så de skal gerne plukkes lidt før, de er helt modne. Knæk æblerne af, så stilken bevares, for ellers går der hurtigt råd i dem.
Er du kommet for sent i gang med at plukke fra træet, kan du lave most af nedfaldsæblerne og lægge saften i fryseren til vinteren. Har du ikke selv en æblepresse, kan du få æblerne presset på et mosteri eller på plantager med pluk selv-frugt.
Hvis du vil gemme dine æbler, så læg dem forsigtigt i kasser uden at støde eller mase dem. Opbevar kasserne så længe som muligt udendørs – gerne i læ for regn under et halvtag tæt på huset, hvor muren er lun. Ved udsigt til 2-3 graders frost flytter du æblerne ind i et køligt, men frostfrit rum, f.eks. en kælder eller et bryggers. Er luftfugtigheden høj, holder æblerne sig saftige i længere tid.
Skal du plante et æbletræ i din have, er der mange forskellige sorter at vælge imellem - du kan både gå efter den smag, du foretrækker, og det æble, der passer bedst ind i din have.
Der findes æblesorter, som naturligt bliver mindre træer og derfor egner sig godt til små haver. Det er sunde, svagt voksende sorter såsom ’Katinka’, ’Discovery’, ’Witos’ og ’Bøghs Citronæble’. Er der begrænset plads i haven, kan søjleæbler også være løsningen. De plantes med ca. 1 m’s afstand. Træerne bærer frugt på grundstammen efter to-tre år og behøver generelt ikke beskæring, medmindre en gren forvilder sig for langt ud. Smagen er dog ikke på højde med mange af de gængse æbletræers frugter.
Espaliering er en anden mulighed, der kan give plads til flere æbletræer i små haver. Lav evt. et espalierhegn med frugttræer i stedet for hæk, eller plant det rundt om terrassen eller urtebedet.
De små træer kan også dyrkes i potter, men rødderne vil tage skade, hvis temperaturen når under -6-7° om vinteren. I så fald skal potteklumpen beskyttes mod hård frost. Grav evt. potten ned i jorden i drivhuset, eller sæt den ned i jorden i haven, og dæk med blade.
Der findes mange forskellige æblesorter - nogle modner allerede i begyndelsen af august. Du kan finde inspiration i sorterne her.
Discovery modner allerede i starten af august. Æblet smager lidt sødt og har en fin rødlig farve indeni. Discovery kan godt gemmes nogle måneder, men ikke længere end til oktober.
Katina er en norsk sort, som modner i slutningen af august. Æblet er velsmagende og selve træet vokser moderat, hvilket gør det velegnet til mindre haver.
Nanna-æblet stammer også fra Norge og modner i begyndelsen af august. Æblet kan spises over tre-fem uger.
Dronning Louise har ikke udseendet med sig, men smager godt. Det er et vinteræble, der plukkes i oktober-november og kan gemmes til foråret.
Søjleæblet Fritz er dansk produceret. Træerne vokser ca. 50 cm om året og kan sagtens blive 3-4 m høje. Klip toppen, når du ikke vil have dem højere
Witos er en saftig sort, der modner fra slut september og kan gemmes nogle måneder. Træet bliver ikke så stort, så det egner sig til små haver.
Rubinola er et middelstort, sundt træ, der er velegnet til økologisk dyrkning og ikke behøver megen udtynding. Det er et saftigt efterårsæble med god syrlig-sød smag og et højt indhold af C-vitamin. Kan plukkes fra midt september til oktober og gemmes til jul.
Vil du dyrke dine æbler økologisk, er det en god idé at vælge de sundeste og mest resistente sorter, der ikke behøver sprøjtning for at give fine spise- og gemmeæbler.
Vælg f.eks. Nanna’, ’Discovery’, ’Katinka’, ’Witos’, ’Aroma’, ’Filippa’, ’Holsteiner Cox’, ’Bodil Neergaard’, ’Belle de Boskoop’ og ’Dronning Louise’.