Bede & græsplæne

Permakultur: Dyrk en permahave med planter der gør nytte

AF: af Tina Brok Hansen og Anita Banner
30.03.2021
Foto: Tina Brok Hansen.
Permahaver er blevet utroligt populære - og med god grund. Idéen ved en permahave er nemlig, at alle havens planter skal have et nyttigt formål. Læs om permakultur og hvordan du anlægger en permahave her!

De fleste af os anlægger vores have ud fra ønsket om, at den skal være pæn eller nem at holde. Men forestil dig, at du kan forene disse ønsker og samtidig ændre verden til det bedre?

Dette er netop tanken bag begrebet "permahaver", som vinder mere og mere frem i disse tider med fokus på økologi, bæredygtighed og frygten for den stigende forurening. I en permahave skal alle planter have et nytteformål. De skal altså enten kunne spises, tiltrække nyttige insekter, der bestøver eller spiser skadedyrene, have en gødningsværdi eller hente kvælstof fra luften.

Få forslag til gode bunddækkeplanter her

En Permahave = mindre arbejde og mindre ukrudt

Lyder det besværligt? Det er det faktisk ikke. Et af formålene med at anlægge en permahave er nemlig samtidigt at mindske arbejdsindsatsen. Det gør du fx ved at fylde haven med flerårige planter, så du slipper for at så og plante nyt hvert år, men derimod kan koncentrere dig om at høste dine afgrøder. De flerårige planter giver længere høstsæson fra tidligt forår til sent efterår.

Hvad er permakultur?

Ordet permakultur er en sammentrækning af permanent agriculture. Det går ud på at producere fødevarer lokalt, på egen jord eller i lokalsamfundet — på bæredygtig vis. Grundtanken er at få stort udbytte med en lille indsats og samtidigt forbruge meget få resurser.

En ekstra bonus ved permahaver er desuden, at du næsten kan undgå at luge. Når du luger for meget i jorden, forstyrrer du mikroorganismerne og risikerer, at jorden bliver tør, eller at regnen udvasker næringsstofferne i jorden.

Men hvordan kommer man så ukrudtet til livs? Man skygger sig ud af problemet. Dvs. dækker den bare jord med fx halm eller bunddækkeplanter. Derved kan ukrudtet ikke få lys til at gro og vil blive kvalt.

Tag på besøg i en permahave, og få meget mere inspiration - læs mere her!

Forslag til 16 gode permaplanter

Hvis du synes, at det virker uoverskueligt at sætte dig ind i hvilke planter, der hører under kategorien "perma", får du 16 forslag her:

1. Frugttræer og bærbuske til permahaven

I permahaver dyrkes ofte gamle glemte sorter for at få så meget variation som muligt. Plant fx kvæde- og mispeltræer eller bærbuske som gojibær, morbær og havtorn. Klassikere som æble- og pæretræer samt hindbær- og blåbærbuske er også oplagt.

2. Nøddebuske

Hasselnød er en klassiker. Husk, at den ikke er selvbestøvende, så plant flere buske tæt på hinanden.

3. Humle

De yderste 20 cm af forårets første skud er gode dampede med hvidløg og peber og vendt i smør. Du kan høste dem, indtil humlen sætter blomsterknopper.

4. Brændenælder

Fortvivl ikke over den grønne, svidende plante. De små, unge blade er gode i juice, supper, omeletter, tærter og stuvninger, og de kan kommes i brød og frikadeller. De store blade smager ikke nær så godt, men kan stadig spises.

5. Sødskærm

Hele planten kan bruges, og det hele smager af kongen af Danmark-bolsjer.

6. Toona sinensis, uægte sukkerkistetræ

Bladene smager af løg og er gode i salat, pesto og urtesalt.

7. Lind: Lindeblade og -blomster

De friske forårsblade bruges i salatskålen, og blomsterne kan tørres på bølgepap i solen og bruges til te.

8. Kålsorten ’Daubenton’

Denne flerårige grønkål er god rå i salater, dampet eller stuvet.

9. Daglilje

Både blomster og blomsterknopper er lækre og smukke i salatskålen. Det er den gule og orange, der kan spises. De er lidt peberagtige i smagen.

10. Bronzefennikel

Den kan bruges i juicer, salater og især i kartoffelsalat er den skøn. Den er desuden smuk og meget nem at dyrke.

11. Kaukasisk spinatranke

En smuk klatreplante, der vokser hurtigt og sikrer masser af spinatblade. Man behøver ikke at ligge på knæ og nyså hver 14. dag sommeren igennem. Det er en rigtig god plante at starte med, hvis man vil anlægge en permahave.

12. Hosta

Den velkendte bunddækkeplante, som kan kvæle ukrudt. Desuden er den faktisk spiselig. Læs mere: Hosta.

Her kan du købe permaplanter

Kan du ikke finde ovenstående permaplanter på din lokale planteskole, er der et par gode webadresser her:

  • Permaforsker Martin Crawfords engelske netbutik, hvor permafolkene køber mange af deres planter. Læs mere her!
  • Lars Westergaards Planteskole på Fyn er eksperter i nøddetræer og sælger også spiselige planter. Læs mere her!
  • Naturplanteskolen sælger økologiske planter til haven samt økologisk gødning og jordforbedring. Her kan du også finde information om kurser og workshops om bæredygtigt havebrug, planlægning af permahave, fermenteringskurser og kurser i sprøjtefri havebrug. Drives af havekonsulent Aiah Noack. Læs mere her!
  • Permakulturhaven Myrrhis på Friland på Djursland, ligeledes LAND-centrets naturplanteskole. Drives af Karoline Nolsoe Aaen og Tycho Holcomb, der sælger planter til permahaven, underviser i regenererende landsskabsdesign, havebrug og permakultur. Læs mere her!
  • Hos Grennesminde − Det Økologiske Gartneri − sælger økologiske permaplanter.

Sponsoreret indhold