Dyrkning af blåbærbusk i krukke
Guide til succes

Blåbærbusk: Sådan dyrker du blåbær med succes

AF: af Sigrid Glavind.
21.04.2022
Pernille Kaalund, Anita Lindberg.
Elsker du blåbær, men synes, at de er dyre i supermarkederne? Med den rigtige udplantning og pasning af en blåbærbusk kan du shoppe dine egne blåbær i haven – eller endda på terrassen.

Blåbærbuske blomstrer i april og maj med små, fine hvide og lyserøde blomster. Fra midt juli og hen i september kan du plukke bærrene. Busken giver blåbær i sommermånederne, juli-oktober, alt efter hvilken sort du vælger. Derfor er busken flot både under blomstring, og når den er spækket med smukke bær.

Pasning og pleje af blåbærbuske

Blåbærbuske er meget populære i de danske haver. De giver både lækre bær og er utroligt dekorative. På trods af deres popularitet kræver blåbærbusken nogen omsorg fra din side af de første par år. Til gengæld er den ikke meget svær at få held med derefter, så hvis du har lyst til at passe den, skal du nok få succes med blåbærbusken.

Pasning og pleje af blåbærbuske - gødning, vanding og beskæring af blåbær

Her skal du plante blåbærbusken

Blåbær emmer af sol og sommer, og på samme vis elsker blåbærbusken også en solrig placering i din have. Busken kan sagtens klare at stå i halvskygge, men det er helt klart bedst for den at få fuld sol.

Busken er til gengæld ikke glad for den friske vind, hvilket kan være en udfordring i Danmark. Find derfor en placering, hvor busken er mest muligt beskyttet for kraftig vind.

Når det kommer til plads, er blåbærbusken også en smule kræsen, specielt de første par år. Blåbærbusken kræver, at du giver den en god solo-plads, da den helst ikke vil dele jord og vand med andre planter.

TIP: Du kan sagtens plante blårbærbuske i krukker, hvis du f.eks. gerne vil have dem stående på terrassen. Så er de nemme at komme til, når du skal bruge bærrene i madlavningen. Men husk at omplante til en større krukke i takt med, at blåbærbusken vokser.

Jordbund til blåbær

Det er faktisk ret let at plante blåbærbusken ud. De har sjældent at dybere rodnet end 30 cm, så du skal ikke grave ret dybt for, at der er plads til busken.

Blåbærbuske er surbundsplanter, ligesom rhododendron og hortensia. Så hvis du har et surbundsbed i forvejen med god plads, kan du plante busken her. Ellers skal du plante busken i surbundsjord med en pH-værdi på mellem 3-5,5.

Hvis jorden er meget hård, der hvor du vil plante din blåbærbusk, skal du løsne jorden for at give rodnettet mulighed for at sprede sig. Ellers kan du med stor fordel lave et højbed oven på jorden med din surbundsjord.

Vand og gødning

Blårbærbusken er ikke kun en kræsen og solelskende dame. Solbadning kræver væske, så husk at vande busken, så jorden altid er fugtig. Hvis den udtørrer, vil den ikke kunne producere bær, men selve busken skal nok klare det.

TIP: Hvis du vil være sikker på, at jorden kan holde sig fugtig i de solrige måneder, kan du lægge barkflis omkring blårbærbusken.

Blåbærbusken er mest porøs de første par år. Når rodnettet har fået godt fat, bliver den mere hårdfør, og kræver ikke særlig stor opmærksomhed fra dig. Det er dog en god idé at give blåbærbusken gødning hvert forår, så du er sikker på at du ender med at få smukke buske og saftige blåbær.

Beskæring giver endnu flere blåbær

Du behøver ikke beskære din blåbærbusk, men hvis du gerne vil have en endnu større blåbærhøst, er det frem med havesaksen i det tidlige forår. Da planten ikke giver bær de første 2-3 år, skal du dog holde saksen fra unge buske.

En tommelfingerregel er, at alle grene, som ikke vokser mod himlen, skal beskæres.

Hvilken sort skal du vælge?

Er du til syrlige eller søde, røde eller hvide, store eller små? Der findes mange forskellige blåbær at vælge mellem. De store blåbær-bestsellers, hører til kategorien ’Amerikanske blåbær’, også kaldet ’Storfrugtet blåbær’. Her er det sorter som ’Blue Crop’, ’Patriot’ og ’Brigitta Blue’, der er populære i de danske haver.

Tag gerne på blåbærbuske-shopping i sensommeren, hvor blåbærrene er modne. På den måde kan du smage dig frem til din favorit.

Blåbær er små vitaminbomber

Blåbær er små lækre vitaminbomber! De er gode som snacks, til syltetøj, som topping på morgenmaden eller blandet i en sommersalat.

Udover blot at smage utrolig lækkert, gør du også dit immunforsvar en tjeneste, da bærrene har et højt indhold af antioxidanter, som vores immunforsvar er rigtig glad for. Derudover har de et rigtig højt indhold af vitamin A- B- C- og E.

Hvis du er så heldig at kunne plukke så mange, at du ikke kan nå at spise dem alle, kan bærrene sagtens fryses ned og gemmes til senere. Så kan du få en lille bid sommer og sol hele året rundt.

Foto: Nordicwoods

Sponsoreret indhold