Tips & tricks

5 ting du aldrig må smide i skraldespanden

AF: af Freja Bang Lyngbo
15.06.2018
Foto: Tia Borgsmidt.
Selvom vi godt ved, vi bør, er det de færreste af os, der altid husker at sortere alt vores affald. Men det er ét af de områder, der gavner miljøet allermest, når du husker at gøre det. Vi har fundet fem ting, du aldrig må smide i skraldespanden!

Vi ved det inderst inde godt: Affaldssortering er godt for miljøet! Men sommetider kan vi glemme det i farten, for det er trods alt nemmere at smide konservesdåser, vindruebakker og gamle papirer ud i én og samme container uden at sende miljøet en tanke.

Læs også: 7 tips til mindre affald i hverdagen

Men det ér altså et af de områder, hvor du kan score allerflest point på miljøkontoen. Der er nemlig masser af folk, der dagligt arbejder på at genanvende, videresende og holde styr på dit affald, så hvis vi ikke gør forarbejdet, nytter det ikke noget. Læs her om fem af de ting, du aldrig må smide i skraldespanden.

5 ting du aldrig må smide i skraldespanden:

  1. Elektronik. Har din aflagte telefon overgivet sig til døden, eller skal blenderen skiftes ud med en ny, så må du endelig ikke smide gammelt elektronik i skraldespanden. Elektronik affald er nemlig yderst skadeligt for miljøet, og du bør derfor skille dig af med det et sted, hvor det enten kan få nyt liv eller en ny ejer. Hvis det stadig kan bruges, så sælg det på et fysisk eller online loppemarked, fx Den blå avis eller Tradono.Elektronikaffald gælder alt udstyr, der har ledning, batteri eller solceller, og det sorteres ofte efter størrelse. Småt elektronik er blandt mange andre ting din computer, mobiltelefon og kamera samt køkkenudstyr. Stort elektronik er bl.a. lamper, fjernsyn og hårde hvidevarer.
  2. Metal. Processen, hvor metaller udvindes fra jorden, kræver en meget stor mængde energi og belaster derfor miljøet. Derfor er det vigtigt, at du ikke smider metalaffald i din normale affaldsspand, for så bliver det ikke genanvendt. Sortér dit affald, så sodavands- og øldåser ender i metalcontaineren i din ejendom eller hos genbrugsstationen. Det samme gælder for ting lavet af jern eller stål - det kan fx være pander og gryder.
  3. Plast. Plastik er en af de allerstørste syndere, når det kommer til forurening af verdenshavene. Derfor er det en rigtig god idé at komme det i en container for sig - så er du nemlig med til at sørge for, at det plastik, der allerede er produceret, bliver genanvendt i stedet for at blive smidt ud. Desuden udleder forbrænding af plast en stor mængde CO2, så der er ene og alene fordele ved at sortere det for sig.
  4. Glas. Undgår du at smide glas i skraldespanden, bidrager du til at spare energi på både råstoffer og udledning af CO2. Det kræver nemlig en stor mængde af begge dele at producere nyt glas, så i stedet for at smide dine gamle drikkeglas ud, bør du aflevere dem på din nærmeste genbrugsstation, hvor de enten sendes videre, så de kan smeltes om, eller gives væk til genbrugsforretninger, hvor de kan få et nyt hjem. Èn mands affald kan være en anden mands guld! Kommer du ikke lige forbi en genbrugsstation, kan du også smide det i en af de mange glascontainere, du finder rundt omkring i byerne. Det er også her, du skal aflevere genstande som glasflasker fra fx vin og spiritus samt konserveres- og sylteglas.
  5. Papir. Langt de fleste former for papir kan genanvendes til nyt papir eller pap. Så det er en god idé at komme det i en skraldespand for sig, så du - hvis du afleverer det i en containter - kan komme papir som aviser, reklamer, ugeblade og kuverter i papircontaineren. Er papiret vådt eller beskidt, kan det desværre ikke genbruges, og du kan derfor sagtens smide det i din normale skraldespand.

Se også: 5 tips til at undgå plastik

Prøv også: 8 sommerlige opskrifter på hjemmelavet is

Sponsoreret indhold