Huset i Oslo blev bygget om for at skabe plads til en stor familie, da Evy Kasseth Røsten flyttede ind hos husbonden Paul-Ottar Haga. Boligen på Tåsen i Oslo har været under kærlig behandling ad flere omgange. Garage og trappeopgang er fjernet, ny dobbeltgarage og trappe er sat op, og så har parret valgt at vende ruminddelingen på hovedet og tilføje en tilbygning.
Se også: Smuk kvistlejlighed i gammel parfumefabrik Fokusér på det, der er gjort
Familien har haft travlt, for ombygningerne har taget form, mens Evy har gennemgået to graviditeter på kort tid. - Jeg så kun det, der ikke var gjort. Men så sagde en ven: ”Nu skal du glæde dig over det, der er færdigt!” Og det er jo så sandt. Vi har så let ved at fokusere på alt det, der skal gøres, i stedet for at nyde det, der er gjort. Gulve blev brækket op, nye blev lagt, og der var støv og snavs overalt. Men det blev mere end godt – til sidst.
Køkkenet flyttede ind i stuen
Tag køkkenet, som er familiens yndlingsrum: Da ruminddelingen alligevel skulle vendes på hovedet, flyttede de køkkenet ind i stuen. Der var plads nok, og de startede fra bunden. I samme ombæring fik Evy idéen om at droppe den traditionelle køkkenindretning og i stedet tage på skattejagt efter gamle klenodier. – Jeg ville ikke have nye møbler, der er lavet til at se gamle ud. Møbler er som mennesker, synes jeg. De bliver først rigtigt interessante, når de bliver gamle. Internetsøgning førte dem til en butik, som lokkede med en gammel fransk købmandsdisk med 28 skuffer. Evy var solgt, så snart hun så den. Paul-Ottar måtte lige se den lidt an og konstaterede, at den var massiv! Men han kunne heller ikke modstå den.
Pejs i køkkenet
– Det var ikke billigt at bygge køkken sådan, som vi gjorde, men faktisk blev det heller ikke meget dyrere end at købe nyt. Et gennemsnitligt kvalitetskøkken havde været dyrere. Hvis ikke det havde været for pejsen. Evy ler. Hun vidste nemlig godt, hvor pejsen skulle stå, og hun var hjemme dag efter dag for at overvåge mureren. Det tog tid – og det blev dyrt. Men pejs i køkkenet skulle hun have.
Læs også: Kom med indenfor i havedesignerens grønne hjem Alt i boligen skal have en makker
Tingene skal være gamle og mærket af levet liv – eller helt moderne. At kontraster forstærker hinanden, er et af Evys mantraer. Et andet mantra udløser ofte latter, men hun mener det alvorligt: – Jeg er optaget af, at alt i boligen skal have en makker. For mig er det logisk. Hvis noget er alene, hænger helheden ikke sammen. Hver ting må have en makker med samme patina, overflade eller farve. Tapetet med ansigter i stuen er en moderne kontrast til de gamle møbler, men samtidig er det sort og har dermed en makker i køleskabet i køkkenet. Man kan sige, at harmonier skaber hinanden, men jeg kan godt lide at kalde det en makker. Vi har alle brug for en makker.
Måske du også vil kunne lide: Genbrugshjem med arvestykker og loppefund I galleriet kan du se billeder af det smukke vintage-hjem: