Tendenser i haven 2025: Inspirerende nyt til haveelskeren
Havetips

Tendenser i haven 2025: Inspirerende nyt til haveelskeren

AF: Nanna Louise Teckemeier. Foto: Nelson Garden, Weibulls, Spirekassen, Impecta Frøhandel, Katrine Estrup for Botania.dk, Salling Group og Pixabay
10.03.2025
Vi har taget pulsen på frønyhederne i 2025 og fundet inspirerende nyt til selvforsyneren, tomat-elskeren og blomsterbonden. Kig med og find din nye favorit.
Lægebaldrian
Foto: Pixabay

1. Lægebaldrian, Valeriana officinalis, er god til aftenteen, da den virker mildt beroligende. Både blade, blomster og rod kan bruges. Den er smuk som prydplante med sine høje, rosa blomsterstande, der tiltrækker bier og andre nyttige insekter. Så direkte på voksestedet om efteråret eller i det tidlige forår. Trives i næringsrig, fugtig til våd jord i sol-halvskygge. Bliver ca. 100 cm høj og blomstrer i juli-august. Toårig, dvs. den blomstrer året efter, den er sået. (Botania.dk)

Kamille
Foto: Spirekassen

2. Vellugtende kamille, Matricaria recutita, er blevet brugt som te i århundreder på grund af sine antiseptiske egenskaber og beroligende effekt. Så direkte på voksestedet forår eller efterår. Frøene er meget små og skal sås tyndt. Bland dem evt. op med sand, så de er lettere at fordele. Trives både i sol og halvskygge, men får flest blomster på en solrig plads. Bliver ca. 50 cm høj. Enårig. (Spirekassen)

Hæng te-urterne
Foto: Spirekassen

3. Hæng te-urterne et lunt sted med høj luftcirkulation og væk fra direkte sol. Når de er knastørre, kan du gemme dem i en lufttæt beholder, hvor de kan holde sig nærmest uendeligt.

DYRK DIN EGEN TE

På køkkenhavefronten er selvforsyning en stærk tendens, og der er også øget interesse for at dyrke urter, man kan tørre og bruge som urtete. De er ikke kun nyttige, men oftest også et smukt indslag i havens blomsterbede. Mange krydderurter egner sig til at tørres og bruges til urtete (f.eks. mynte, citronverbena, citronmelisse, timian eller salvie), og grønne blade fra hindbær og solbær er også velegnede til urtete. Spiselige blomster kan også bruges til at give smag og kulør til teen. Mest kendt er nok kamille, men kronblade fra f.eks. roser, kornblomst eller morgenfrue er også fine i te-blandingen.
I sommersæsonen kan du lave urtete ved simpelthen at plukke friske blade og hælde kogende vand over – frisk og lækkert. For at gemme til vinteren kan du løbende høste bundter, som du hænger til tørre. Høst urterne på en tør, solrig formiddag, når de er på deres ”peak”, det vil for de flestes vedkommende sige i første del af blomstringen. Så har de mest kraft og smag.

En temaboks med urter
Foto: Spirekassen

4. En temaboks med forskellige gode urter til te blev til, da frøhandlen Spirekassen oplevede stor efterspørgsel på te-urter på deres site. Alle urterne egner sig til tørring, er nemme at dyrke og nøjsomme i forhold til voksested. Dog får de mest smag, hvis de får masser af sol. Boksen indeholder frø til: kamille, citron-monarda, indianermynte, salvie, morgenfrue og kornblomst, alle økologisk dyrket. Enårige og flerårige. (Spirekassen)

Små, orange blommetomater
Foto: Impecta Frøhandel

5. Små, orange blommetomater i cherrytomat-størrelse med en sød og behagelig smag – lyder det lækkert, så er cherry-blommetomat ’Odat’ F1 noget for dig. Den får meget lange klaser på op til 60 cm med 25-30 frugter på hver. Giver tidligt og stort udbytte i drivhus eller på friland. Planten bliver op til 200 cm høj, skal bindes op og sideskud knibes. (Impecta)

Cherrytomater i krukke
Foto: Nelson Garden

6. Du kan dyrke cherrytomat ’Balconi Yellow’ i en krukke indendørs eller på altanen. Planten bliver kun ca. 30 cm høj og giver en stor og tidlig høst af friske, søde, velsmagende gule frugter. Det er ikke nødvendigt at knibe sideskuddene på planten, der har en busket vækstform. (Nelson Garden)

Bøftomat Oxheart
Foto: Nelson Garden

7. Oxheart-tomat ’Liguria’ er en ribbet bøftomat af undertypen oxheart, der får store, kødfulde, frugter. De har en frugtig og sød aromatisk smag, som passer godt både i det varme køkken og i salaten. Planten bliver 150-200 cm høj, den skal bindes op og sideskud knibes løbende af. Bedst i drivhus. (Nelson Garden)

VILDE MED TOMATER

En tendens tegner sig soleklart, når man bladrer igennem årets frønyheder: Vi er vilde med tomater! Der er et enormt udvalg af nye sorter at vælge imellem. Bare hos frøfirmaet Nelson Garden er 44 nye tomatsorter føjet til sortimentet i år, og danske Tagtomat har også en hel serie af spændende tomater at byde på. Der er noget for enhver smag og alle pladsforhold: Fra store bøftomater på op til 500 gram til helt små cherrytomater, der kan dyrkes i en stor krukke på altanen, i alle nuancer af gul, grøn, orange, rød, lilla og med farverige striber. Tomater kan inddeles i to typer efter deres vækstform: Indeterminante tomater vokser og sætter nye blomster og frugter hele sæsonen igennem. De kan blive meget høje og kræver støtte for at holde sig oprejst. Sideskud skal knibes væk for at kontrollere væksten. Determinante tomatplanter vokser til en bestemt størrelse og begynder derefter at producere blomster og frugter i én stor omgang. De har ofte en busket form og skal ikke knibes, men blot vokse sig så store som muligt.

Tomat green zebra
Foto: Nelson Garden

8. Tomat ’Green Zebra’ er en smuk orangerød tomat med grønne striber. Frugterne er mellemstore med tynd skal og et fast frugtkød. Smagen er syrlig, og sorten egner sig godt til salsa eller i salat. Planten bliver 150-180 cm høj og skal bindes op, og sideskud skal knibes af løbende. Kan dyrkes i drivhus eller på friland. (Nelson Garden)

Buketblanding Møn
Foto: Katrine Estrup for Botania.dk

9. Buketblanding Møn hedder kittet med frø til en buket som denne, som Sara Mau fra frøbrandet Botania har udviklet. Frøblandingen består af: Mamelukærme ’Dwarf Pink Blush’, lupin ’Pink Fairy’, opiumvalmue ’Black Peony’, kniplingeblomst ’Lace Pink’ og akshindebæger ’Pink Pokers’. (Botania.dk)

Rubingræs
Foto: Impecta Frøhandel

10. Rubingræs, Melinis nerviglumis ’Silver Queen’, er en høj og flot plante med tætte tuer af lysegrønne blade, der springer ud i et brus af rød og sølvfarvet i sensommeren. Bliver op til 80 cm. Forspires indendørs i marts-maj og plantes ud, når risikoen for frost er ovre. Flot både i krukke og i blomsterbedet. Enårig. (Impecta Frøhandel)

Buketblanding Hellebæk
Foto: Katrine Estrup for Botania.dk

11. Buketblanding Hellebæk består af: Sommerfloks ’Creme Brulee’, sommerasters ’King Size Apricot’, skabiose ’Fata Morgana’ og stolt kavaler ’Apricotta’. Frøene er pakket i hver deres pose, så hver sort kan plantes for sig. (Botania.dk)

Egernhalebyg
Foto: Salling Group

12. Egernhalebyg, Hordeum jubatum, er et smukt prydgræs til både bed, krukke og buket. Bliver 40-60 cm høj og blomstrer i juli-oktober med fine, rosa aks. Kan forspires indendørs om foråret eller sås direkte på voksestedet. Trives bedst i fuld sol og veldrænet jord. Enårig. (Claus Dalby for Bilka)

PLANT EN BLOMSTERBUKET

Smukke, graciøse græsser kommer til at blande sig med blomsterne fra skærehaven i vaserne i år. Græsserne er lette at dyrke fra frø og holder i lang tid. Nogle prydgræsser er meget flittige til at så sig selv i haven. Er du ikke interesseret i det, så klip blomsterstandene af, inden de sætter frø, og brug dem som en smuk dekoration indenfor. Færdige frøblandinger og kit med forskellige temaer, hvor der på forhånd er udvalgt planter, som komplementerer hinanden, er også en tydelig trend. Botania.dk lancerer i 2025 hele 10 nye blomsterkit med udvalgte sorter, som matcher hinanden og kan sammensættes til farverige buketter. Blandingerne er opkaldt efter danske byer og har forskellig stil og farveholdning, så man kan vælge og dyrke sin favoritbuket.

Sponsoreret indhold