Hvert år ender flere millioner tons plastik i verdenshavene, og ifølge EU anslår man, at den samlede mængde plastik i 2050 vil veje mere end mængden af fisk i havene, hvis ikke vi stopper forureningen. Plastik er altså et alvorligt problem, og en debat, som mange har fokus på i disse år. Men heldigvis kan du selv gøre en hel del for at sænke dit plastikforbrug og dermed forureningen.
1: Husk flasken
Rigtig mange har for vane at købe plastikflasker med vand, når de er på farten. Men det er både dyrt og medfører en unødvendig brug af engangsplastik. Køb i stedet din egen flaske, som du kan have med i tasken og fylde med rent og gratis vand gennem dagen. Der findes mange forskellige varianter, og ofte holder de også dit vand køligt i længere tid end en plastikflaske.
2: Genbrug dåser og glas
I stedet for at pakke madvarer ind i film, plastikposer og stanniol er det langt bedre for klimaet, hvis du genbruger de beholdere, du i forvejen har stående i køleskabet. Gamle syltetøjsglas, dåser og andre typer af beholdere er en bæredygtig og plastikvenlig måde at opbevare sine rester eller madpakken til i morgen. Der findes desuden naturligt indpakningspapir lavet af bivoks, som nemt kan erstatte din brug af stanniol og film.
3: Retursystemets bagside
Hvis du troligt bruger tid på at pante dine flasker for at skåne miljøet, er det måske tid til en revurdering. Idéen om, at vores retursystem er en grøn og miljørigtig løsning, er nemlig delvist forkert. Der bruges enorme ressourcer på at indsamle, omsmelte og transportere engangsplastikflasker, og faktisk udleder produktionen af to halvliters flasker samme mænge CO2 som én kilometers kørsel i bil. I stedet bør du undgå brugen af engangsplastik så vidt muligt og udnytte det rene postevand, vi har i Danmark.
4: Gå en lang tur
Søndag er lig med sofa. Eller er det? Hvorfor ikke gå en lang tur i stedet, mens du samler det plastik, der møder dig på vejen. Der er nemlig masser af det, og hvis alle tager en lille portion med, når de støder på det, er vi et skridt tættere på mål. Undersøg evt. om der findes en lokal affaldsindsamling nær dig eller tag en ven under armen – på den måde kan du kombinere din gode indsats med godt selskab.
5: Tænk holdbart
Der findes mange varianter af engangsplastik, som de fleste husstande bruger hver eneste dag. Alt fra sugerør til vatpinde, emballage og plastikposer. Forsøg derfor at tænke i nye, holdbare alternativer, når du skal købe nyt. I stedet for at købe sugerør af plastik, findes de i metal, og skal du bruge vatpinde, kan de flere steder købes i træ. Flere supermarkeder er desuden begyndt at sælge frugt, nødder og andre varer i løsvægt, så du slipper for plastikemballage og i stedet selv kan medbringe dit eget net eller små stofposer.