Cylinderklipperen, græsslåmaskinen og på godt gammelt dansk - håndskubberen, er den ældste form for græsslåmaskine i verden. Ufatteligt nok har håndskubberen i sig selv ikke været gennem jordens største forandring siden den blev opfundet af Edwin Beard Budding i 1827.
Plæneklipperen som begreb er dog blevet videreudviklet og moderniseret, og findes derfor i mange forskellige typer og former.
Fordele: Billig, støjsvag, fylder mindre, ikke tænke på opladning eller opfyldning af benzin, flot græsplæne
Ulemper: Svær hvis det er en knoldet plæne eller hvis græsset er langt, tager længere tid, krævende hvis det er en meget stor plæne.
Der er fordele og ulemper ved håndskubberen, og har du en meget stor have, kan det være meget krævende på både tid og kræfter. Håndskubberen er dog oftest meget billigere end maskindrevne plæneklippere, samt du ikke skal tænke over opladning eller opfyldning af benzin. Derudover fylder håndskubberen mindre i garagen – så der er mere plads til andet værktøj og maskiner.
I forhold til maskindrevne græsslåmaskiner larmer håndskubberen mindre, og du kan derfor måske endda tillade dig at slå græs på den ellers fredede søndag eftermiddag.
Hoster og hakker din plæneklipper? Prøv disse 3 tips!
Har du en knoldet græsplæne, er denne form for græsslåmaskine dog måske ikke noget for dig. Den er nemlig virkelig svær at skubbe på et ujævnt terræn. Du må heller ikke have for langt græs, så er det svært for håndskubberen at klare det. Derfor forpligter en håndskubber også mere. Det er lidt som at lave en aftale med den. Hvis du slår græsset regelmæssigt (en gang om ugen i vækstsæsonen), så det ikke bliver for langt, sørger den for at du får den flotteste græsplæne.
Det er selve mekanismen bag cylinderen, som gør den så god. I cylindersystemet er der nogle ufatteligt skarpe knivblade, som bliver drejet rundt, og derved skærer/klipper græsset i takt med, at du går. Det er effekten af måden, hvorpå græsset bliver slået, som giver den flotte græsplæne – som var den en professionel fodboldbane.
En håndskubber kan fås fra ca. 400-500kr,- og opefter hos forskellige forhandlere (Silvan, Harald Nyborg mm.)
Hvis du ikke selv har mod på at stå for alt arbejdet, kan du også købe en genopladelig cylindergræsslåmaskine. Motoren sørger for selv at rotere knivene rundt, så du ikke skal skubbe helt så meget som uden motor.
Hovedreglen er, at cylinderklipperen sliber sig selv, hvis knivene og cylinderen er indstillet korrekt. At den er indstillet korrekt, vil sige, at når du justerer græsslåmaskinen, skal de roterende knivblade og det fastsiddende knivblad være så tæt på hindanden, at et avispapir bliver klemt mellem knivene, men ikke klippet. Hvis de sidder for tæt på hinanden, kan det skade det fastsiddende knivblad, så det bliver sløvt og/eller bølget.
Pas på med at køre gennem grene, sten eller lignende, da disse kan gøre knivene meget sløve eller rykke lidt på justeringen, så knivene ikke sliber sig selv længere.