Barndommens erfaringer med brændenælder står stadig tydelige for de fleste af os: Har huden én gang været i nærkontakt med de takkede blade, så glemmer man sjældent den svidende fornemmelse, som hverken uanede mængder spyt eller mælkebøttesaft kunne komme helt til livs.
Men den ved første øjekast faretruende plante har også en hel række gode egenskaber: Den er sprængfyldt med vitaminer, og så smager den fortrinligt i maden. Men husk at bevæbne dig med tykke handsker og en saks, inden du går på jagt!
Årsagen til, at brændenælderne brænder skal netop findes i, at de smager godt. Når de brænder, er det nemlig for at forsvare sig mod dyr (og mennesker), der vil spise dem.
Brændenældernes blade og stængler er derfor beklædt med bittesmå hår, som er fyldt med gift. Når vi kommer i kontakt med de sylespidse hår, stikker de hul på huden, og giften siver ind – og dét svider som bare pokker og kan efterlade små hvide blærer. Giften er dog ikke farlig at komme i kontakt med.
Læs også: Brændenælder bliver af nogle anset som ukrudt – bliv klogere her
Har du brændenælder som ukrudt i haven, kan du lettest fjerne dem med handsker først på sæsonen, hvor planterne er små. Vent ikke til planterne er store og modbydelige, og slet ikke til de har blomstret og begynder at sprede deres frø.
På større arealer kan du vende jorden, eller rydde brændenælderne med en buskrydder eller en græstrimmer. Bliv ved at holde brændenælderne nede til andre planter kan begynde at udkonkurrere dem.
Det var faktisk ikke helt ude i skoven, når vi som børn fik kammeraten til at spytte løs eller sprætte mælkebøtte-stængler op til de kløende blærer. Både spyt og mælkebøttesaft er nemlig let basisk og kan efter sigende neutralisere lidt af den syreholdige gift, når vi bliver brændt.
Brændenælder smager skønt – og så er de super sunde. De er nemlig fyldt med både A- og C-vitamin, jern og kalium. Brændenælder minder lidt om spinat i smagen, og du kan derfor bruge dem i de retter, hvor du ellers ville have brugt spinat.
Brændenælder smager også skønt i blandt andet suppe, brød og pesto.
Når du har plukket friske brændenælder, kan du overhælde dem med kogende vand – så holder de op med at brænde.
Læs også: Dyrk spiseligt ukrudt som gourmetkokke
Du kan også tørre dine brændenælder og på den måde forlænge holdbarheden og udvide rammerne for, hvad de kan bruges til.
De tørrede brændenælder er nemlig gode at bruge i din egen hjemmeblandede te eller urtesalt. Og så er det lidt hyggeligt at sysle med processen fra jord til bord og vide, at dine hjemmedyrkede urter er helt økologiske.
Tørrede brændenælder beholder deres smag i cirka et år.
Kilde: Sundhedguiden.dk
Læs også: Guide: Bland din egen te