Bolig

3 store strømslugere i dit hjem

AF: Tekst: Lene Hardt Andresen Foto: Another Studio/MIkkel Dahlstrøm
14.12.2022
Tørretumbleren er en af de ting, der får strømforbruget til at skyde i vejret. Se her hvor meget tre af hjemmets helt store strømslugere koster dig om året – og få vores gode slanketips til din elregning.

Hvis du er, som danskerne er flest, bruger du omkring 1.600 kWh om året. Med de stigende elpriser betyder det en elregning på over 5000 kroner om året, men der er heldigvis gode råd at hente.

Læs her om tre af de helt store strømslugere i dit hjem, og få samtidig gode tips til, hvordan du mindsker tallet nederst på din elregning.

Tørretumbleren

En af de ting i hjemmet, der trækker meget energi, er din tørretumbler. Derfor kan det være en god idé at hænge tøjet til tørre i stedet. Indimellem kan det dog være svært at undvære en tørretumbler – og i de tilfælde er det ikke helt ligegyldigt, hvilken du bruger.

Der er nemlig stor forskel på strømforbruget, alt afhængig af hvilken energiklasse din tørretumbler tilhører. En tørring i en maskine med energimærke A+++ koster 6 kroner op imod 22 kroner i en tørretumbler med energimærke C.

Og den forskel løber altså op på årlig basis. Se selv i skemaet herunder.

Diagram over priser på strøm ved en tørretumbler

Måske regnestykket for dig ser lidt anderledes ud, fordi du bruger tørretumbleren mere eller mindre end 3 gange om ugen. Det kan også være, at du har en anden elpris. Hvis du gerne vil finde ud af, hvor mange penge du helt præcis bruger på at tørre tøj, kan du anvende Energistyrelsens beregner.

Sparetips

Det er selvfølgelig klogt at lufttørre tøjet i et tørrestativ, når det kan lade sig gøre. Hvis du alligevel har behov for en tørretumbler, kan det være smart at skifte den gamle ud med én, der befinder sig i en bedre energiklasse. Vil du gerne spare yderligere på strømmen, når du bruger maskinen, er der stadig ting, du kan gøre.

  1. Centrifugér tøjet grundigt i vaskemaskinen. Det giver mindre vand og kortere tørretid.
  2. Fyld ikke for meget tøj i tumbleren. Du kan læse i brugsanvisningen hvor mange kilo tørt tøj, maskinen kan klare.
  3. Sørg for at rense fnugfilteret jævnligt.
  4. Brug tørrebolde, der hjælper varmen med at cirkulere mere effektivt rundt i tøjet.
  5. Hvis du har en variable elaftale, kan du holde øje med, hvornår strømmen er billigst og bruge tørretumbleren der.

Opvaskemaskinen

Din opvaskemaskine trækker en del på din elregning, og ligesom med tørretumbleren er det ikke helt ligegyldigt, hvilken energiklasse din opvasker tilhører.

En opvaskemaskine med energimærke A koster 3 kroner i strøm, mens en med energimærke F koster 5,6 kroner. I det store hele løber det op, og du kan se forskellene i skemaet herunder. Vær opmærksom på, at priserne her udelukkende er baseret på el – og at vandforbruget altså kommer oveni.

Diagram over priser på strøm ved en opvaskemaskine

Måske du undrer dig over, hvorfor A+, A++ og A+++ ikke er en del af listen. Det skyldes, at vi den 1. marts 2021 overgik til et mere overskueligt system her i EU. I takt med at teknologien bliver bedre og bedre, stiller det også større og større krav til, hvad vi anser som energieffektivt.

De gamle mærker kan ikke oversættes én til én i det nye system, men en tommelfingerregel er, at hvis du har en maskine med energimærke A+, A++ eller A+++, svarer det i det til en maskine mærket med B eller derunder i det nye energimærkningssystem.

Sparetips

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det billigere at bruge opvaskemaskinen end at vaske op i hånden. Det skyldes forskellen i vandforbrug, og det kan derfor ikke betale sig at bytte maskinen ud med håndkraft. Alligevel stiller de forhøjede elpriser krav til, at vi bruger maskinen med omhu.

Jo bedre energimærke, jo billigere er opvaskemaskinen i strøm. Hvis du ikke lige står over for en udskiftning af maskinen, er der stadig gode råd til at skære ned på forbruget.

  1. Sørg for at fylde opvaskemaskinen helt op, inden du tænder den.
  2. Det er ikke nødvendigt at skylle servicen af, inden det sættes i maskinen. Spar på vandet og skrab blot rester og krummer i skraldespanden i stedet.
  3. Vask gryder og store skåle op i hånden, så du frigiver plads i maskinen.
  4. Brug ECO-programmet, når du tænder for maskinen. Selv om det tager længere tid – og det derfor intuitivt burde bruge mere strøm og vand – er det faktisk den mindst energi- og vandkrævende måde at vaske sit service op på.
  5. Hold øje med elpriserne, og tænd for opvaskeren, når de er på sit laveste, hvis du har en variabel elaftale.

Lyskilderne

Ifølge Energistyrelsen findes der stadig glødepærer i hvert 3. hjem og halogenpærer i hvert 2. Hvis du gerne vil spare penge, kan det være en god idé at skifte dem ud med LED-pærer nu – også selvom de stadig virker.

En LED-pære bruger nemlig et sted mellem 4-5 gange så lidt strøm som en halogen- og glødepære, og det løber altså op. Se selv i skemaet herunder, hvor meget en enkelt pære koster i strøm, hvis den lyser tre timer om dagen til en elpris på 5,5 kr./kWh.

Diagram over lyskildepriser

Ved at skifte en glødepære ud med en LED-pære, kan du altså spare knap 200 kroner om året per pære. Ved at skifte halogenpæren ud opnår du en besparelse på 139 kr. årligt.

Hvis du har lyskilden tændt i mere eller mindre end tre timer om dagen, har en anden elpris eller bruger en pære med et andet forbrug, kan du benytte Energistyrelsens beregner til at udregne, hvor meget din elregning løber op i.

Sparetips

Der er altså mange penge at spare, hvis du skifter de gamle pærer ud med de langt mere energieffektive LED-pærer, der ovenikøbet holder i op til 15 år – hvilket er fem gange så længe som en halogenpære.

Har du allerede skiftet dem ud, er du nået et langt stykke. Alligevel kan der være yderligere penge at hente, hvis du følger rådene herunder.

  1. Husk at slukke lyset, når du ikke opholder dig i rummet. Hvis du har såkaldte intelligente pærer, der kan styres med en fjernbetjening eller app, kan du slukke lyset på afstand.
  2. Installér bevægelsessensorer de steder, du kommer og går – som eksempelvis carporten, trappeopgangen og bryggerset. Husk at indstille til først at tænde, når det er mørkt. Vær opmærksom på, at det ikke er alle lysstyringssystemer, der virker med LED-pærer.
  3. Du kan med fordel installere et tænd-sluk-ur til din udendørsbelysning, så du ikke selv behøver at huske på at lyset skal slukkes, når du går i seng om aftenen.

Sponsoreret indhold