Stue i Holland
Hus

Boliggalleri: Byhus i kolonistil

af Tina Hom / Foto: Jean-Marc Wullschleger 17.08.2018
Tag på opdagelse i et nyistandsat byhus i Holland, hvor moderne fotokunst og klassisk møbeldesign er blandet med bløde tekstiler.

Den ene er vild med kunst og fotografier, den anden med tekstiler. Begge kan lide at rejse. Det var udgangspunktet for at indrette et byhus fra 1800-tallet i den hollandske by Leiden.

– Vi elsker forskellige stilarter – både vintage, men også mere moderne. Vores indretning er personlig og altid i bevægelse, og intet har faste pladser. Vi bliver ved med at lave om, og alt, hvad vi omgiver os med, er vi blevet ’forelsket i’ − og nyt kommer stadig til, siger Annemarie Vlaming.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hun bor i huset med sin mand, Henk-Jan Mulder, og deres to børn. Parret samler på vintagemøbler og moderne kunst blandt andet fra Henk-Jan Mulders galleri og bringer ofte souvenirs med hjem fra rejser.

SE OGSÅ: Råt byhus med højt til loftet

Byhus med mix af tendenser

Det samlede indtryk er derfor et mix af forskellige tendenser: Mørke vinduesrammer, persienner, møbler med patineret læder og sort/hvid fotokunst leder tankerne i retning af europæisk kolonistil. Det er sat sammen med marokkanske mønstre på tæpper og puder og franske vibes fra stoflamperne og de industrielle detaljer.

Annemarie Vlaming og Henk-Jan Mulders hus er oprindeligt bygget af arkitekten Koekoek til sig selv i slutningen af 1800-tallet og opført i neorenæssance-stil – en tung stil, der især ses i europæisk arkitektur i det 19. århundrede. Da ægteparret flyttede ind for to år siden, brugte de syv af månederne på en gennemgribende istandsættelse, der har ført husets rammer tilbage til arkitektens oprindelige skitse. Eller tæt på, for de ønskede ikke at bo i et museum, men en komfortabel bolig i tråd med nutiden.

− Køkkenet var oprindeligt et problem. Vi vidste begge, hvad vi ikke ville have, men havde ingen idé om, hvad vi gerne ville have. Vi ønskede at bevare de gamle skabe og kaminen, men at tilføje nogle farver. Hvidt ville ikke passe ind. Vi endte i stedet med et grågrønt køkken med overflader, der nemt kan gøres rent. Vi synes, at det glider perfekt ind i vores øvrige indretning. Det er både gedigent og let, siger Annemarie Vlaming.

Kig til byhaven

Også i resten af boligen er der tænkt flere praktiske løsninger ind i de gamle rammer.
– De sorte paneler, der går igen i hele huset, har fx fået en ekstra gang lak, der modstår stød. Vi har valgt slidstærke materialer og solide møbler, for vores hjem skal tåle at blive brugt.

Den sorte farve er valgt for at afgrænse rummene, og samtidig fremhæver det stuk-
arbejdet i loftet og kunstværkerne på de hvide vægge.
På trods af at panelerne er malet sorte, og møblerne er mørke, er der masser af sollys i byhuset. Det skyldes en stor glasfacade i to etager af vinduer, som er sat op mod haven og giver arkitektonisk kontrast.

– Vores have er usædvanlig stor af en byhave at være, og gennem glasfacaden kan den ses fra alle rum. Uanset om jeg ligger i min seng eller i badekarret, er udsigten grøn. At bo i en by og have dén udsigt er en luksus, siger Annemarie Vlaming.
Indenfor er der lagt nye parketgulve i sildebensmønster, der derimod fremhæver de klassiske detaljer. Bortset fra sort og hvidt er det brændte nuancer, der præger indretningen, og sammen med bløde tekstiler bløder det det ellers lidt hårde udtryk op

SE OGSÅ: Byhus med vintage og franske vibes

Boliggalleri: Byhus i kolonistil

HVEM: Annemarie Vlaming, indehaver af tekstilfirmaet Aai Made with love, og hendes mand Henk-Jan Mulder, der står bag galleriet kunsthuizen, samt deres to børn, Max-Marie og Bo.
BOLIG: Et Hollandsk byhus i byen Leiden. Huset er opført i slutningen af 1800-tallet i såkaldte neorenæssance-stil.
STIL: Et mix af klassisk møbeldesign, moderne fotokunst, vintagemøbler og etniske mønstre.

Mal paneler, døre og kamin sort - dette giver dramatik og understreger både stuk og billedrammer.

Gå efter et sort-hvidt udtryk, tilsæt interiør i afdæmpede farver og støvede toner.

Kombinér klassisk design med rustikke møbler og industrielle detajler, og skab en stue med kant.

Der er også plads til leg i huset. Her er der skabt et lyst legehjørne ved det smukke store vinduesparti.

Et mørkt køkken op ad en mørk væg, får køkkenet til at fremstå som en integreret del af væggen.

Kombinér bløde tekstiler, stoflamper og metalskabe, dette gør rummet rustikt men hyggeligt.

Også køkkenet er holdt i sort, og der er endda valgt sorte hvidevarer.

Spartlede vægge og møbler i jern er en måde at opgradere badeværrelset på, i et råt look.

En glasfacade med aluminiumsramme giver et moderne og luftigt udtryk, i den ellers tunge arkitektur. Her kommer sollyset ind i alle rum og naturen helt tæt på.

Børneværelset har fået en tapeseret væg i sort-hvid og pastelfarver, der både er eventyrlig og i tråd med resten af huset.

En have der næsten passer sig selv, med et rustikt spisebordssæt, giver en afslappet og hyggelig følelse, når du træder ud i haven.

Mere inspiration?

Line Frier og hendes mands hus i Risskov ved Aarhus er kun 89 m². Derfor har de været nødt til at tænke i lyse farver og kreative løsninger. Kom med indenfor her!