For Christina Tetens har julen altid været årets højdepunkt. Den barnlige glæde, hun følte op til jul som barn, bor stadig i hende, og hun skal holde sig selv tilbage for ikke allerede at tage hul på oppyntningen i starten af november.
– Jeg elsker virkelig julepynt så meget. Det er så pænt, og hvis du vælger det rigtige, kan det tilføre helt vildt meget varme og hygge til indretningen. Jeg bliver altid helt trist, når jeg skal pille det ned i januar, for så bliver her så tomt, siger Christina Tetens.
Selvom minderne om barndommens jul betyder meget for Christina Tetens, er det vigtigt for hende, at hun ikke går på kompromis med sin egen æstetik, når der skal pyntes op til jul i villaen i Københavns Nordvestkvarter. Derfor ejer hun ikke et eneste stykke arvet julepynt, og kitschede kravlenisser er bandlyst i hendes hjem.
– Det er helt klart en blanding af mode og min personlige smag, der dikterer oppyntningen fra år til år. Lige nu er jeg vild med guld, og derfor er mit juletræ også farvekoordineret i gyldne nuancer.
– Jeg er især meget inspireret af italienske designere som Dimore Studio. De er simpelt hen så gode til at få den der varme ind i indretningen ved at bruge nogle rare materialer og farver med masser af glød. Det giver sådan en dejlig hulestemning, som jeg er blevet meget glad for, og som også passer virkelig godt til vinteren, siger Christina Tetens.
SE OGSÅ: Julevillaen med de seks grantræer
Christina Tetens' moderne og strømlinede jul er kun toppen af det isbjerg, der er hendes og familiens julefejring. Under vandet gemmer der sig nemlig en hel række af traditioner, som hun har taget med sig fra sit barndomshjem. Især én af dem har stor betydning for familien, selvom den er langtfra så moderne som det hjem, den bliver dyrket i.
– Vi går rigtig meget amok i julesalmer, især de helt gamle fra min mors barndom. Hun har beholdt alle sine julesanghæfter fra dengang, og dem har jeg arvet.
Salmerne er blevet sunget så meget, at hendes yngste søn på tre år kan flere af dem udenad og kræver at få dem sunget som godnatsang.
– Julen er blevet endnu vildere, efter jeg har fået børn, fordi jeg kan se julelysene og glæden i deres øjne. Alt det her med at tænde kalenderlys og adventskranse, som ellers var på et lidt lavere blus, inden jeg fik børn, får bare fuld spade nu, for jeg kan se, hvor meget de sætter pris på det.
SE OGSÅ: Et julehjem i traditionens tro
Her bor: Christina Tetens, direktør i det digitale bureau Rebel Yell, hendes mand, Christian Andersen, som er advokat, og deres børn Frederik og Anders på 3 og 6 år.
Bolig: Villa fra år 1900 i Københavns Nordvestkvarter.
Stil: Håndplukket og moderne julepynt i klassiske, herskabelige omgivelser.
Ved at male dine vægge i afdæmpede farver i stedet for den klassiske hvide, kan du hurtigt give dit hjem en mere varm og hyggelig atmosfære, som især kommer til sin ret i de mørkere måneder. Stolene er designet af Wegner, lysestagerne på radioatorskjuleren er fra Gejst, og guldvasen er fra Kähler.
Hvis du vil have en gennemført julestil, er det vigtigt at give alle detaljer opmærksomhed. Her er alt fra pynten på juletræet til gaveindpakningen og den store julestjerne holdt i de helt samme nuancer.
I 1779 kom stellet Blå Blomst til verden som Royal Copenhagens andet stel. Stellet blev taget ud af produktion i midten af 1800-tallet, men i 2018 nyfortolkede og genoplivede designeren Wouter Dolk det klassiske blomstermotiv med stellet Blomst. Kanden er fra Shop Dora, og de små lysestager er fra Stelton.
Hvis du har rigeligt med lysindfald i køkkenet, kan du sagtens slippe afsted med at holde både låger og vægge i mørke farver, uden at rummet bliver dunkelt.
Det kan være svært at pynte op i køkkenet, hvor det praktiske og hygiejniske ofte kommer i første række. Men der skal ikke mere til end en buket med gran og måske et par enkelte stykker pynt, før køkkenet er juleklar – og så er levende lys altid med til at skabe stemning. Duftlyset her er fra Ferm Living, og kanden er fra Georg Jensen.
Hvis din julestil er meget stram og kurateret, kan et lille nik til den gamle jul i form af f.eks. en nøddeknækker være en blød og hyggelig tilføjelse – helt uden at oppyntningen kommer til at nærme sig det gammeldags. Nøddeknækkerne er fra Ferm Living.
Traditionen med at hænge en julesok op startede allerede i vikingetiden, hvor børn stillede deres støvler fyldt med gulerødder eller halm i nærheden af skorstenen, for at Odins flyvende hest, Sleipner, kunne spise af dem.
Bring en smule julestemning med ind i soveværelset i form af helt enkel pynt som en gren med røde bær og en papirstjerne, der matcher rummet. Sengelampen er fra Gubi, og sengetæppet er fra Søstrene Grene.
Der skal ikke meget mere end en enkelt gren med snebær til, før julestemningen indfinder sig i stuen. Vasen er fra Iittala.
Christina Tetens drømte egentlig om et badeværelse i italiensk marmor, men med to små drenge skød hun en hvid pind efter det. I stedet faldt valget på kvartssten, som ligner marmor til forveksling, men er meget mere slidstærkt.
MERE INSPIRATION?
Vil du se flere fine julehjem? Så kom indenfor i ejerne af Tine K, Tine Kjeldsen og Jacob Fossums, hyggelige landejendom.