Der flyder en understrøm af tidligere tider igennem rummene i Silles lejlighed på Frederiksberg. Lyset vælter ind ad vinduerne i det rum, der mest af alle kendetegner vores tid – køkken-alrummet. Indretningen er let med masser af luft imellem møblerne. Linjerne er rene og lige. Alt sammen fuldstændig som man forventer af en moderne, nutidig lejlighed. Men møblerne er som hentet i 60'erne. Og køkkenlågerne er i en nuance af turkis, der fører tankerne tilbage til 50’er- og 60’ernes pastelfarver.
Lejlighedens ejer er uddannet arkitekt og kan som så mange andre fra sin branche ikke lade være med at skæve til dansk møbeldesigns guldalder, tiden efter Anden Verdenskrig og op igennem 1960’erne. Og det smitter af på hendes bolig.
Er du vild med retro? Så vil du elske denne retro-bolig i Værløse!
– Jeg kan godt lide 60’er-stilen og historien. Men min stil er en afdæmpet fortolkning af design og farver fra dengang, fortæller hun.
Ejeren er ikke bange for, at hendes retroinspirerede køkken bliver umoderne.
– Lågerne kan jeg jo bare skifte ud, hvis jeg bliver træt af dem. Eller jeg kan lægge en ny bordplade på. Jeg synes, det er supersjovt at lege handyman, og jeg er alligevel altid i gang med et eller andet projekt, forklarer hun.
Det var også den handyman-energi, ejeren var drevet af, da hun så boligen første gang. Dengang var det en klassisk fireværelses lejlighed med et lille køkken, kammer og adskilte stuer.
Sådan boede hun i en årrække. Men tanken om at slippe mere lys ind puslede længe i hendes hoved. En dag fik hun overtalt nogle venner til lige at komme forbi – og være med til at rive væggene mellem gangen, kammeret og køkkenet ned.
Samtidig med at væggene måtte lade livet, sørgede ejeren for at bevare de detaljer, der sladrer om lejlighedens tidligere liv. Enkelte gulvplanker går på tværs af de andre og afslører med adskillige stukrosetter, at her før var flere små rum. I loftet kan man stadig se det øverste af de tidligere vægge. Det gør det nemt at genskabe et rum eller to, hvis behovet opstår.
Christina Ravnholdts herskabshjem gemmer på den vildeste terrasse!
– Jeg har prøvet at lave en ny lejlighed i en gammel kontekst. Jeg synes ikke, at man skal være bange for at gøre en gammel lejlighed til sin egen; det er vigtigt at tilpasse den til sit eget liv, mener hun.
Hun pointerer, at alle gamle boliger jo alligevel er lag på lag af historie. For eksempel er sildebensparketgulvet i dagligstuen kommet til senere, end ejendommen blev bygget.
Næsten alle møblerne har en betydning. Rundt om spisebordet står originale, gamle Arne Jacobsen-skalstole i teaktræ. De er alle forskellige og er opsporet hos marskandisere og på auktioner.
- Det startede med to blåmalede Myrestole og en Munkegårdsstol, som jeg fandt billigt og satte i stand, fortæller ejeren, der nærmest drevet af kærlighed til stolenes former og træets varme lød endte med at bruge 10-15 år på sin jagt efter de originale stole.
I dagligstuen står bedsteforældrenes gamle, sorte lædersofa i centrum. Og på væggene hænger moderne kunst, som er nøje udvalgt og hver har sin historie.
– Det er skønt at skabe kontraster på den måde.