I dag giver det ingen mening at bo i shakernes komfortforladte askese, som de gjorde i begyndelsen af 1800-tallet, hvor bevægelsen begyndte. Men kravet om enkelhed, renhed, perfektion og høj håndværksmæssig kvalitet er stadig aktuel. Det mener Henriette Pieszak, der har indrettet sig med møbler af god kvalitet i en rolig atmosfære.
– Med en hverdag i modeverdenen og dens sitrende travlhed har jeg et behov for stilhed i udtrykket, både med hensyn til farver og design, når jeg kommer hjem og gerne skal kunne slappe af, siger hun.
Lys og luft er vigtige elementer for Henriette Pieszak, når det handler om indretning. Derfor var planløsningen noget af det allerførste, hun og familien tog fat på at ændre, da de for nogle år siden overtog den store villa med udsigt over fjorden og Kolding Havn.
Huset var oprindeligt helt traditionelt bygget med mange mindre rum på hver etage. Placeringen med facader mod nord og syd gav meget lidt lys især i køkkenet, der vendte mod nord. Samtidig havde Henriette Pieszak følelsen af, at hvert rum var lidt afsondret fra de øvrige i huset.
Familien ændrede derfor planløsningen totalt, så hele stueetagen i dag kun består af tre store rum: den store entré med trappe til første sal, stuen, hvor der er god plads til både dagligstue og spisestue, og køkkenet.
SE OGSÅ: Råt og rustikt parcelhus
Familiens grundidé har været at skabe et funktionelt og opdateret udtryk med en enkel møblering i både design, materialevalg og farver. Hele bagvæggen i dagligstuen er bygget op som en bogreol − gulv til loft og væg til væg − der fungerer som både praktisk opbevaring, bibliotek og ren dekoration.
Alle de oprindelige parketgulve i hele stueetagen er bejdset mørkebrune for at give jordforbindelse til indretningens øvrige lette og luftige farveholdning.
Henriette Pieszak er meget inspireret af shakerstilens æstetik i sin indretning, hvor ubehandlet træ får lov at stå frem, få patina og vise håndværkets kvaliteter.
Huset er derfor indrettet med klassiske Wegner-møbler i spisestuen, designerlamper og begrænset brug af nips og andet 'fyld'. To store italienske flydesofaer fra Eilersen giver dog den komfort, som shakerne fravalgte.
Henriette Pieszak drømte om et stort køkken i en varm træsort, men måtte rundt i samtlige køkkenbutikker, før hun fandt det rigtige hos Københavns Møbelsnedkeri.
Takket være en ny, stor åbning i væggen mellem køkken og stue fik køkkenets markante elementer i bejdset eg hovedrollen i stueetagens indretning. Den store køkkenø, der markerer overgangen til stuerne, fungerer som bardisk, og fordi den også er holdt i træ, får den køkkenet til at syne mindre køkkenagtigt.
Familien sidder ofte og spiser her, når det ikke er vejr til at være ude. Det er også her, man mødes efter skole og arbejde, og har Henriette arbejde med hjem − specielt i perioderne op til en ny kollektion − kommer hun sjældent videre end til de høje stole omkring køkkenøen.
Når vejret er til det, sidder familien derimod udenfor på den store terrasse med udsigt til Vejle Fjord.
Fra køkkenet er der udgang til den store og meget høje terrasse, der ligger på 1. sal set fra haven. Uderummet er både familiens opholdsstue, køkken og spisestue i hele sommerhalvåret.
− Det er her, vi mødes, når vi har fri fra arbejde og skole; spiser, daser og ofte sidder hele aftenen, når regnen ikke ligefrem styrter ned, og her er den smukkeste udsigt over fjorden og havnen.
SE OGSÅ: Københavner-lejlighed med et fransk touch
Her bor: Henriette Pieszak, modedesigner og ejer af mærkerne Pieszak og Ivy Copenhagen, og hendes familie.
Bolig: Klassisk villa fra 1920 på 220 m² beliggende i Kolding.
Stil: Moderne shakerstil med klassiske og enkle møbler i træ.
En åben væg mellem køkken og stue trækker lys ind i hele boligen og får køkkenet til at fremstå som et samlende midtpunkt.
Er du også glad for shakerstilen, men vil gerne dyrke en klassisk indretning, kan du skæve til møbler fra den danske designguldalder. Stole af fx Hans Wegner og Børge Mogensen omfavner begge dele.
Hvis du har meget træ i din bolig, kan det give en samlende effekt at bejdse gulvet mørkt. Det lægger også en bund, så de lysere møbler bliver fremhævet. Sofaen er fra Eilersen.
Når du lader din bogreol gå helt op til loftet, danner den en integreret væg. Gør gerne plads til at lidt større ting såsom lamper kan blive vist frem. Gulvlampen er af Arne Jacobsen.
Har du plads til en stor køkkenø, så anvend kun en del til skabe, og lad halvdelen være et indhak. På den måde får du spisepladser, hvor der er god plads til benene. Barstolene er ligesom køkkenet fra Københavns Møbelsnedkeri.
Du skaber harmoni i køkkenet ved at vælge skuffer i samme størrelse oppe og nede, der bliver gentaget hele vejen hen. En stålbordplade giver en kold kontrast til det varme træ. Køkkenet i bejdset eg er fra Københavns Køkkensnedkeri.
Læg et skakternet gulv i entréen og fjern al unødig pynt og møblement, hvis du vil holde dig til et roligt, klassisk udtryk.
Er du ikke det store havemenneske, så lad din terrasse fylde hele husets længde og gerne rundt om det, så du får fornemmelsen af skibsdæk. En lang bænk giver masser af plads til at sidde og slænge sig på.
Skal du have bygget en seng, så tænk i at inddrage siderne til opbevaring og sengebord i ét. Hvis du lader sengegavlen gå længere ud og højt op over madrassen, får du en helhed ud af det indbyggede møbel. Kjolen i silke på døren er fra Henriette Pieszaks egen kollektion, og stolen har hun arvet fra familien.
Badeværelset er ligesom køkkenet i træ med messinggreb fra Københavns Møbelsnedkeri og giver en moderne udgave af shakerstilen med bordplade i gråt marmor.
Kunne du lide dette hjem? Så vil du helt sikkert også synes om Anne-Dorthe Schrøder Grums hjem, der er et træhus indrettet i moderne og luksuriøs retrostil.