Engang var julen blå, hvis moden dikterede sådan, men i dag værner Christina Katrine Klitsgaard om at gentage julens ritualer, der indebærer alt fra selvfældet træ til flæskesteg, stofbånd om gaverne og salmesang med familien. Julen skal nemlig helst være klassisk og fuld af traditioner.
For de fleste er julen forbundet med masser af traditioner, og det er den sådan set også for Christina Katrine Klitsgaard. Forskellen er blot, at hendes er kommet snigende til lige så langsomt og ikke tidligere har været et fast repertoire af gengangere.
– Takket være mine børn er julen og min egen julestil blevet traditionel og klassisk. Da de var små, skiftede jeg stil hvert år, husker Christina Katrine Klitsgaard.
– Hvis julemoden dikterede blå, så blev den blå. Det var jo rædsomt dyrt, for jeg gik all in og købte blå julekugler, blå dug, blå alting. Og året efter skiftede moden til en ny farve, og så var det forfra igen. Sådan kørte jeg nogle år, indtil min ældste søn overbeviste mig om, at julen er altså mest hyggelig, når den er rød og grøn ligesom hjemme hos mormor.
Når træet er slæbt hjem, skal det pyntes i stuen i den store villa, og juletræsstjernen er Christina Katrine Klitsgaards yndlingspynt og har en ganske særlig betydning.
– Den er klippet ud af siderne på en bog, som jeg købte på et julemarked i København for otte år siden. Jeg gemmer den nænsomt ned hvert år efter jul, fordi den er så skrøbelig.
Selve juleaften er traditionen, at den ældste i familien tænder de levende lys.
– Alle forlader stuen, og så kommer vi andre ind og udbryder i kor ”Ih, hvor vidunderligt smukt”, som om vi aldrig har set så smukt et træ før. Jeg indrømmer, at det er skørt, men det er, ligesom det skal være.
SE OGSÅ: 25 julegaver til under 500 kr.
Hvem: Christina Katrine Klitsgaard, 49 år, selvstændig med egen kursusvirksomhed, med sønnerne Emil, 24 år, og Nikolai, 18 år.
Hvad: Klassisk villa fra 1926 på 221 m² plus tilbygning.
Julebordet er pyntet naturligt ved at forbore huller til lysholdere i en tynd fyrrestamme. Langs med stammen er der pyntet med enebærgrene, husløg, mos, ilexgrene og kogler. Er dit bord sart, så husk at lægge en skåner under det fugtige mos.
Misteltenen er fredet i Danmark, og derfor er dem, man kan købe hos blomsterhandleren i december, ofte importeret. Har du en stor døråbning mellem f.eks. stue og køkken, kan en fyldig kvist være en nem og dekorativ måde at forbinde de to rum. Maleriet i baggrunden er af Siri Grindesgaard, og loungestolen er designet af Hans J. Wegner.
Har du kig gennem flere rum, så sørg for, at der er sammenhæng mellem julepynten på tværs af rummene, så udtrykket ikke bliver rodet. Bordet er designet af Christina Strand og Y-stolene er designet af Hans J. Wegner.
Julebordet, der er holdt i simpel nordisk stil, er dækket med det klassiske julestel, Stjerne Riflet Jul fra Royal Copenhagen, som Christina hvert år finder frem fra gemmerne. Vinglassene er gamle franske glas fra Labrocante, bestikket med palisanderskaft er fra Raadvad og servietterne er fra Lovely Linen.
SE OGSÅ: 15 stemningsfulde julestuer
Er dit hjem udstyret med store vinduespartier, kan du udnytte det ved at hænge en krans, som du kan gemme år efter år og dekorere forskelligt, så den matcher den øvrige pynt. Kransen i messing er fra Nordal.
Nedtællingen til juleaften er en gammel skik, som kom længe før det første kalenderlys, der blev produceret af Asp-Holmblad i 1942. Du kan vælge at holde dekorationen omkring kalenderlyset simpel, som her hvor lyset er placeret i en stor glasvase og dekoreret med enebær. Dekorationen er af Per Ulmer fra Bertelsen Blomster, væglampen er designet af Arne Jacobsen, og kanderne er fra Georg Jensen.
På sofabordet, der er designet af Poul Kjærholm, står en adventskrans af blød enebær, gran og troldhassel bundet af Lars Bertelsen fra Bertelsen Blomster. En høj vase med koglegrene tilføjer lidt højde til det julede stilleben. De blå gaveæsker er fra Stefan Papir i Oslo, og gavebåndet er fra Bungalow.
Har du mange grå elementer, kan du bryde udtrykket og undgå, at det bliver kedeligt, ved at tilsætte grønne planter og møbler i lyst træ. Gulvtæppet er fra Kvadrat, og sofaen fra Eilersen har Christina selv udvalgt møbelstoffet til.
Lad dine indpakkede julegaver være en del af indretningen, og vælg indpakningspapir og bånd, der komplimenterer den øvrige pynt. Koglerne på træet er håndlavede og fra Bertelsen Blomster, lysholderne er fra Ferm Living og julekuglerne i glas med ruskind fra Nordal.
Hold pynten i soveværelset til et minimum, og nøjes i stedet med at tilføje enkelte elementer som f.eks. et lille grantræ eller en simpel julekugle. Lamperne er fra Ingvardt Christensen og designet af Artemide, sengetøjet er fra Hästens, og de store puder er fra Roomers.
Julen hos Cathrine og Anders de Lichtenberg må gerne ligne barndommens drømmejul. Samtidig kan parret godt lide at give traditionerne kant, så den nutidige jul bliver både sprælsk og eventyrlig. Se hele hjemmet her!