– Det bliver mere og mere julet, jo tættere vi kommer på december. Vi kan godt finde på at drikke gløgg for at få stemningen ind, og så pynter jeg en anelse op. Vi har en travl hverdag, så for at vi når at komme i den rette stemning, begynder vi tidligt. Jeg har vildt mange forskellige idéer til pynt, så for at nå dem alle, skifter jeg lidt ud og gør det mere julet, når juleaften nærmer sig, siger Tine Thorndahl Simmelsgaard.
I løbet af året samler Tine Thorndahl Simmelsgaard både bær, kogler og ting med mos fra haven, som hun opbevarer i kælderen og bruger til at binde julekranse. Både kranse til vægge og døre og også adventskransen bliver bundet med sager fra haven.
– Sidste jul kreerede jeg en adventskrans af sommerhortensiaer, som jeg havde tørret i kælderen. Lysene i kransen skifter farve fra år til år, men jeg holder mig altid til blå og grønne nuancer, fordi de blå vægge ikke ville gå godt i spænd med postkasserøde lys. Jeg holder mig til de nordiske farver, siger hun.
Naturting til årets kranse er ikke det eneste, som Tine Thorndahl Simmelsgaard samler i løbet af året. Siden børnene var små, har hun haft en tradition med at købe hvert barn en særlig og personlig julekugle, som er nøje udvalgt. Kuglen skal symbolisere noget fra det år, den bliver købt i, eller fortælle en historie.
– Det er min yndlingstradition hvert år, og der er ikke to kugler, der er ens. Jeg kan bruge enormt lang tid på at udvælge den helt rette til hvert af børnene, og når vi så pynter vores kæmpestore juletræ, kan de putte deres egne julekugler derpå, og det gør træet meget personligt. Vi kan bruge helt vildt lang tid på at tale om de forskellige, og hvilke der er nye. Min mor gjorde det også, så det er en tradition, jeg har givet videre, fortæller Tine Thorndahl Simmelsgaard.
Ligesom julekugletraditionen er blevet givet videre, er nogle af lysekronerne rundt i villaen også givet videre fra de tidligere ejere. Selv om familien har renoveret boligen fra 1915, har det været vigtigt for dem at være tro mod stilen. Det gælder også til jul.
– Noget af den nyere pynt, som jeg har hængt op i vores tidligere bolig, kommer ikke op her, fordi det ikke passer i husets stil. Det er det tredje hus, vi renoverer, og alle tre har været fra forskellige tidsaldre, hvilket vi også har ladet skinne igennem i renoveringerne, og i det her hus forsøger jeg at finde den gamle stil frem til jul. Jeg forsøger at begrænse det, så pynten får sin plads i huset i nogle udvalgte rum, som bliver mere julede, og så lader jeg andre stå med en enkelt krans eller en mistelten for ikke at overgøre det. Der er nogle særlige detaljer i huset, som ikke skal dækkes til i julepynt, siger Tine Thorndahl Simmelsgaard.
– Meget af den pynt, jeg er allermest glad for, er noget, jeg har arvet, og hvert år er vi i Notting Hill, hvor vi altid køber noget julepynt med fra, og i Paris har jeg også fundet rigtig meget fint julepynt.
LÆS OGSÅ: Nostalgisk julehjem fyldt med barndomsminder (link fjernet)
Hvem?
Tine Thorndahl Simmelsgaard, HR og regionsansvarlig i Velux, hendes mand, Michael Thorndahl Simmelsgaard, og to af deres fem sammenbragte børn.
Hvad?
Patriciervilla inden for voldene i Fredericia, som tidligere var lægebolig, på 351 m².
På hoveddøren til den gamle lægebolig, bliver man mødt med en af Tines egne dekorationer, som er en julekrans hun selv har lavet ud fra forskellige fund fra haven eller naturen.
i entréen til villaen er der heller ikke sparet på jule-hyggen. Her er der gjort brug af simple detaljer så som små lysestager, gran og planter fra haven, samt små pakker i en kurv, til at få sat gang i julestemningen.
Hvert år er der nye julekugler på træet. Det er en tradition hjemme hos familien, at købe hvert barn en særlig og personlig julekugle hvert år, som er nøje udvalgt. Kuglen skal symbolisere noget fra det år, den bliver købt i, eller fortælle en historie.
Julebordet er pyntet med en gren fuld af mos. Det giver et rustikt look, og så drysser der ikke grannåle ud på hele bordet. Selve bordet er hjemmelavet, og omkring det står 7’er-stole af Arne Jacobsen både med og uden armlæn. På midten af bordet står en sølv lysestage som Tine fik i 18-års fødselsdagsgave af sin mor, som ligeledes havde fået den af sin mor, da hun fyldte 18.
Juletræet i stuen står i en potte da det er et bæredygtigt valg, fordi det gør det muligt at genanvende træet igen år efter år.
Villaens originale pejs står i stuen, og den bliver stadig brugt til daglig. Dog er det vigtigt for Tine Simmelsgaard, at det ikke er alle genstande elle rum i huset der skal dækkes til med julepynt.
I køkkenet er julepynten skiftet ud med jule lækkerier. For at skabe julestemning kan julebag og appelsiner stilles frem i krukker og fade som her i køkkenet fra Handcrafted, hvor gamle købmandsglas står fremme.
Soveværelset er endnu et af de uddvalgte rum, som Tine har valgt ikke skal overpyntes. Rummet har dog fået en enkelt julekrans som pynter på væggen og skaber lidt julestemning.
På badeværelset er der også fokuseret på små udvalgte dekorationer som får lov til at skinne igennem. Her er der pyntet op med en hjemmelavet kugle-ramme dekoration og et fint lille grantræ, der sammen skaber en fin julesteming på badeværelset.