Hus

Boligreportage: Sarte vægfarver og vintagefund i den gamle Fredericia-villa

AF: af Pia Olsen/Living Stories / Foto: Mia Mortensen
8.03.2021
I villaen fra 1923 er den gamle stil ført videre ved hjælp af sarte vægfarver, vintagefund og plisserede lampeskærme. Danske designklassikere understreger nostalgien, mens metalmøbler giver kant. Se hele hjemmet herunder!

Efter længere tids søgen havde Caroline og Anders Ryttersgaard endelig fundet deres nye hus, og de var på vej hen for at skrive under. Men så fik de et tip om en villa fra 1923. Det kunne jo ikke skade lige at kigge, tænkte de, og da de trådte indenfor i den næsten 100 år gamle villa, var den der bare: Følelsen af at være kommet hjem.

– Jeg tænkte straks: Her skal jeg bo! Det var hele stemningen i huset og den lidt romantiske byggestil med sprossevinduer, franske døre, trægulve og vinterstue. Det tiltalte mig meget, fortæller Caroline Ryttersgaard.

Parret skrev naturligvis ikke under på det andet hus, men valgte i stedet for at købe den romantiske drøm, og så gik de i gang med at give huset en tiltrængt hånd. Her lagde de vægt på at bevare alle de originale detaljer som døre, greb og stikkontakter, mens de gamle charmerende trægulve blev shinet op.

– Vi er gået langt for at bevare ånden i huset, og den romantiske stil har inspireret mig til, hvordan jeg skulle indrette. Vi skylder huset at videreføre dets sjæl, og det ville for eksempel aldrig gå med et højglanskøkken og emhætte i stål, siger hun.

SE OGSÅ: Et mix af skandinavisk og japanske traditioner

Tapeter og farver i hvert rum

Til at begynde med havde parret malet alle vægge hvide, men med ensfarvede vægge, karme og vinduer flød det hele lidt ud i hinanden. Indtil Caroline Ryttersgaard tog hul på en leg med lyse farver og forskellige tapeter. Det begyndte med en enkelt væg, men undervejs i processen oplevede hun, hvordan de farvede og tapetserede vægge fremhævede den stil, hun ønskede. Og derfra var hvide vægge en saga blot.

– Farver betyder meget for os, men det er en jungle af nuancer, så vi valgte at tage ét rum ad gangen og derfra finde ud af, hvilken farve eller tapet det næste rum skulle have. Og vælger vi en forkert farve, kan vi altid male eller tapetsere om igen. Vi har for eksempel været ude i en okkerfarvet entré, men det så helt mystisk ud, så nu har væggene fået et stribet tapet i stedet for. Derudover har vi blå i kontoret, varmgrå i køkkenet og beige i soveværelset, forklarer Caroline Ryttersgaard.

Boligreportage: Sarte vægfarver og vintagefund i den gamle Fredericia-villa

Hvem: Caroline Ryttersgaard, skolelærer, og hendes mand, Anders Ryttersgaard, afdelingsleder, sammen med deres to børn, Carl Christian og Ingeborg.
Hvad: 154 m² villa fra 1923 i Fredericia.

Et kig fra køkkenet ind mod spisestuen, hvis rosa vægfarve står smukt til køkkenets farve Skimming Stone fra Farrow & Ball. Højskabet gemmer på familiens service.

Gør et rum varmt i udtrykket ved at male med rosa nuancer og indrette med møbler af træ. Spisebordet er fra Carl Hansen & Søn, og stolene er fra Fredericia Furniture. Lampen er fra Le Klint. Reolerne er fra Trævarefabrikernes Udsalg, den lyserøde lampe er vintage, glasvasen er fra Kodanska og Matisse-plakaten fra Stilleben.

Det stribede er fra Tapet-Cafe og kunsttrykket er fra Stilleben. Reolen i stramt design er fra Søstrene Grene og er blevet opgraderet med metalmalingen Light Blue fra Farrow & Ball.

Køkkenet i røget eg giver kontrast til husets gamle detaljer både i stil og farve. Da Caroline Ryttersgaard så det første gang, var hun solgt og valgte det til sit nye hjem, selv om hun ikke vidste, hvor familien skulle bo. Køkkenet er fra Reform, gulvtæppet fra Ikea og kunsttrykket fra Galerie Maeght.

En lille porcelænsfigur fra Bing & Grøndahl i vindueskarmen giver kontrast til det nye køkken fra Reform. Armatur fra Quooker og skål fra Mallorca.

Miks gerne forskellige træsorter, det giver et levende udtryk, ligesom når man sætter forskellige farver sammen. Juniorstolen stammer fra Carolines barndom, sidebordet af teak er et loppefund og hylden fra Jysk. Kunstplakaten er fra Louisiana.

Brug røde detaljer til at pifte en douce indretning op – det giver friskhed til rummet, som her i stuen, der er indrettet funktionelt med tidløse møbler. Væggene er malet med farven Setting Plaster fra Farrow & Ball. Sofa fra Sofacompany, Wegner-stol fra Carl Hansen & Søn og sidebord fra Søstrene Grene. Sofabord og gulvtæppe er købt på auktion. Heiberg-lampen i vinduet er vintage, mens væglampen er fra Le Klint.

En billedcollage på væggen giver hjemmekontoret personlighed. Collagen består af kunstplakater, værker fra gallerier og et billede af huset, som fulgte med, da parret overtog det. Væggen er malet med farven Hav fra Dyrup. Skrivebordet er sat sammen af en bordplade fra Trævarefabrikernes Udsalg og bordbukke fra Hay. Lampen er et loppefund.

Mal radiatoren i samme farve som væggen, så bliver den mindre synlig. Farven hedder Setting Plaster fra Farrow & Ball. Daybed fra Sofacompany og plaid fra Silkeborg Uldspinderi. Keramiklampen er vintage, mens skærmen er fra Le Klint. Kubus-stagen er fra By Lassen, og vasen er fra et besøg på Clay Museum. På gulvet en krukke fra Skagerak og et gulvtæppe fra Ikea.

Lyse toner af beige og gul giver soveværelset en varm og rolig atmosfære. Stolen er fra Fredericia Furniture, væglampen fra Ikea og sengesættet fra Ellos.

Giv badeværelset personlighed med et ældre møbel som her, hvor et træskab fra et loppemarked er blevet forsynet med en ny bordplade af corian og et armatur fra Vola. Det runde spejl fra Frama bryder rummets firkantede former.

Mere inspiration?

Kom indenfor hos Helene og Mads Houe, der har den skønneste minimalistiske herskabslejlighed i Aalborg. Se hele boligen her!

Sponsoreret indhold