Juleand med kartoffelterninger, tyttebær og kastanje-puré
Antal: 4 personer
- Det skal du brug for at lave juleand:
- 1 and (2½-3 kg)
- groft køkkensalt
- 2 æbler (gerne coxorange)
- 8 abrikoser
- 8 svesker uden sten
- 1 bdt. frisk timian
- 2 fed hvidløg
- 4 spsk friske tyttebær
Prøv også: Sådan laver du en klassisk andesteg til jul
Kastanjepuré:
- 1 dåse kastanjepuré (280 g)
- 1 dl mælk
Sprøde kartoffelterninger:
- 500 g bagekartofler
- 2 spsk rapskimolie
- havsalt
Frisk rødkålssalat:
- 200 g frisk rødkål
- 2 stk. julesalat
- 1 rødløg
- 1 bdt. mynte
- 1 bdt. bredbladet persille
- 1 appelsin
- 4 spsk valnøddeolie
- 1 tsk rosa peber
Prøv også: Klassisk flæskesteg med sprøde sværd
Sådan laver du juleand med kartoffelterninger, tyttebær og kastanje-puré
- Tænd ovnen på 160°. Fjern overflødigt fedt ved gumpen på anden. Gnid anden med salt indvendigt og udvendigt.
- Skyl æblerne og skær dem i både. Fyld anden med æblebåde, abrikoser, svesker, timian-kviste, hvidløg og tyttebær.
- Læg anden med ryggen opad på en ovnrist over en bradepande. Sæt anden midt i ovnen og lad den stege i 50 min.
- Vend derefter anden, så brystet vender opad. Hæld andefedtet fra bradepanden over i en skål, og dryp anden med noget af fedtet. Hæld 2 dl vand i bradepanden og steg anden i yderligere 70-80 min.
- Efterbrun evt. ved 225° i 5-6 min. - pensl så først anden med lidt mere af andefedtet og hold øje med, at den ikke bliver brændt.
Kastanjepuré:
- Opvarm ved meget svag varme kastanjepureen i en lille gryde sammen med mælken. Rør hele tiden i gryden.
Sprøde kartoffelterninger:
- Skræl bagekartoflerne og skær dem i fine terninger.
- Læg kar-toffelterningerne på bagepapir på en bageplade.
- Dryp med olien og drys med havsalt.
- Steg dem ved 200° i 30 min. til de er sprøde og gyldne.
Frisk rødkålssalat:
- Snit rødkålen fint og hæld den i en skål. Skær rødløget i papirtynde både.
- Nip bladene af mynten og den bredbladede persille og bland løg og urter i salaten.
- Tag bladene fra julesalaten og placer dem hele vejen rundt i kanten af skålen.
- Pres appelsinen og bland saften med valnøddeolien.
- Knus rosa peber i en morter og tilsæt til dressingen.
- Smag til med havsalt og dryp dressingen ud over salaten.
Link: For menuforslag se: Julemenu - med fransk pift