Gamle gulve, knirkende trapper og sprossevinduer er alt sammen en del af charmen, når du køber en gammel villa. Huset i Bredballe har dog flere strenge at spille på charmeviolinen, for murermestervillaen i tre plan ligger nemlig ud til Vejle Fjord og belønner beboerne Ina og Jan Centio med en betagende udsigt.
– Da vi trådte ind i huset første gang, var vi begge solgt. Det var en kombination af den smukke udsigt over Vejle Fjord og den gamle murermesterstil, der fik vores hjerter til at smelte. Når jeg sidder på bænken i køkkenet og kigger gennem spisestuen og ud på fjorden, er det som et stort maleri, hvor man kan følge årstiderne skifte. Det fylder mig med lykke, og selv om det ikke er det oplagte valg for en børnefamilie med de mange etager, krinkelkroge og karme, har vi aldrig fortrudt.
Villaens oprindelige stil har været udgangspunktet for de valg, Ina og Jan Centio har taget i renoveringen af huset. Ina Centio er god til at skabe idéer i hovedet, mens Jan Centio gør hendes tanker til virkelighed med sin grundighed og sans for specialbyggede løsninger. Den indbyggede reol i stuen var det første, parret byggede. Den har plads til både bøger, æsker, vaser og lamper, uden det kommer til at se kompakt ud.
– Bogreolen har tilført en masse personlighed. Hylderne er dimensioneret efter bedste ingeniørskik, da vi begge er uddannede bygningsingeniører og ikke kan klare synet af hylder, der hænger. Derfor skal reolen også sprænges væk, den dag den skal ned.
Designklassikere, vintagefund og legesyge farver findes overalt i hjemmet. Særligt går toner af de to kontrastfarver lyserød og blå igen. Blandt andet i spisestuen, hvor den lyseblå farve komplementerer fjorden uden for vinduerne og i dagligstuen, hvor en sart ferskenfarvet væg spiller op mod orange og gule detaljer i reolen.
– Jeg kan godt lide, at der er en smule farvekoordinering i rummene. Derfor maler jeg ofte vægge og møbler, hvis jeg trænger til forandring. Jeg elsker at kombinere nyt med gammelt eller noget hjemmelavet, og så må det ikke være for stift at se på. Jeg har dog en svaghed for designklassikere, når det kommer til stole og lamper, men jeg kan også sagtens rive sider ud af kunstbøger og hænge op. Det er en nem og kreativ måde at skabe noget fint og anderledes til væggene.
LÆS OGSÅ: Se, hvordan indretningsarkitekten har indrettet sit 100 år gamle hus
Hvem:
Ina Centio Jacobsen, 36 år, afdelingsleder hos Siemens Gamesa, og Jan Centio Jacobsen, 37 år, selvstændig bygningsingeniør, samt børnene Henry og Kaja. Ina står bag instagramprofilen @thedallashut, hvor hun deler ud af inspiration fra hjemmet.
Hvad:
Murermestervilla fra 1936 på 100 m² i to plan i Bredballe ved Vejle Fjord, som har gennemgået en større renovering. Før parret skiftede tag og renoverede facaden, var huset gråt med røde tegl.
Indret med farver, som komplementerer hinanden og binder indretningen sammen som her, hvor komplementærfarverne rød og grøn er brugt i dæmpede udgaver. Væggen er malet i en hjemmeblandet ferskenfarve, som fremhæver palævinduet. Plakaten er fra Stilleben, sofabordet er fra Hübsch, sofaen er fra BoConcept, og gulvlampen er af Verner Panton. Loftslampen og safaristolen er genbrugsfund.
Den indbyggede reol i stuen var det første, parret byggede. Den har plads til både bøger, æsker, vaser og lamper, uden det kommer til at se kompakt ud - og så danner den ramme om et skønt kig ind til spisestuen.
Du behøver ikke give dine vægge særlig meget kulør for at ændre udtrykket i et rum fuldstændig. Den lyseblå farve her giver kigget til fjorden ekstra dybde og får samtidig de mørkeblå Thonet-stole til at stå ekstra frem. Vægfarven hedder Sval Sjø og er fra Jotun. Spisebordet i teak er vintage.
De sarte pasteller er ikke blot malet op på væggene, men findes overalt i små tableauer rundtomkring i huset. Den runde blåstribede lampe er fra Hay, den lilla lysestage er fra Normann Copenhagen, og bordlampen i messing er vintage. Bemærk også udsigten til Vejle Fjord fra spisebordet.
En væg-til-væg-reol giver et strømlinet og gennemført udtryk i spisestuen. Her er løsningen en kombineret reol og radiatorskjuler, som er tilpasset det store palævindue med udsigt over Vejle Fjord. Loungestolen er designet af Poul Kjærholm.
Overskabe kan virke kompakt i et køkken. Med en bænk med indbygget opbevaringsplads letter du udtrykket og får samtidig en hyggelig siddeplads. Bænken har parret selv bygget og malet i farven nr. K0.05.47 fra Jotun. Thonet-stolene og spisebordet er genbrugsfund, lampen er af Poul Henningsen, og vitrineskabet er fra Nordal.
Parret har udover den specialbyggede bænk også malet det ellers hvide Ikea-køkken i samme Jotun-farve, så køkken og spiseplads hænger sammen. Maling eller omlakering kan være en nem og billig løsning til at give et køkken nyt liv eller mere personlighed.
Den mørkeblå vægfarve i entréen fremhæver de originale gulve og messingdetaljerne på skabet og hattehylden. Hylden er fra Nordal, og spejlet er et loppefund.
Det første, parret møder, når de slår øjnene op, er den betagende udsigt over Vejle Fjord. Svanen i anilinlæder er fra Fritz Hansen, bordlampen er fra Objekto, og kommoden er et genbrugsfund.
Skråvægge kan være en udfordring i forhold til opbevaringsplads, men med en væg midt i rummet er der her skabt garderobeplads med skuffer og garderobestænger på bagsiden af væggen. Messinglamperne er fra House Doctor, og plakaten er af Hilma af Klint.
Er du vild med murermestervillaer? Så vil du uden tvivl også elske denne