En bogreol er en praktisk opfindelse, som kan skabe velordnede rammer for selvfølgelig bøger, men også for opbevaring og diverse pyntegenstande.
Tilmed tilfører en reol massive mængder hygge og personlighed til et rum - men vær opmærksom! Hvis din bogreol bliver for proppet, og tingene er placeret helt tilfældigt, kan udtrykket hurtigt se rodet ud.
Men hvordan undgår du så det? Vi har samlet vores bedste tips til, hvordan du kan indrette din bogreol, så du får skabt dén balance, som gør, at reolen bliver et harmonisk indslag i indretningen - samtidig med, at der er plads til både opbevaring og nips.
Mange steder i indretningen handler det om at skabe et afbalanceret udtryk, og det samme gør sig gældende, når du skal indrette din reol. Tænk i at placere de tunge ting, som f.eks. bøger, kasser eller stakke med magasiner nederst, og lad interiøret blive lettere op mod toppen af reolen.
Undgå, at reolen ”vælter” til den ene side, fordi størstedelen af tingene er placeret der. Placér i stedet ting af forskellige former, højder, farver og materialer ligeligt i reolen for at opnå det mest harmoniske udtryk. Brug de samme principper, som når du laver stillebener andre steder i hjemmet, ved at arrangere små samlinger af vaser eller lignende i grupper af ulige antal, evt. med en coffee table-bog eller en bakke som base.
Selv om du ikke selv er den store læsehest, kan du sagtens give dit hjem et bogligt touch. De fleste genbrugsbutikker bugner nemlig af gamle, flot indbundne bøger, der kan være et klædeligt modspil til mere moderne interiør. Mange af de gamle bøger er desuden indbundet i samme brunlige nuancer, så du kan tilmed bruge dem til at skabe et mere ensartet og roligt udtryk. Har du enkelte bøger, der springer for meget i øjnene, kan du overveje at vende dem om eller binde dem ind i mere afdæmpet bog- eller gavepapir.
Tænk gerne i forskellige linjer, når du indretter din reol, så alting f.eks. ikke er placeret vertikalt. En nem måde kan være ved at lade enkelte bøger ligge ned eller ved at vælge en reol, der er inddelt i forskellige størrelser rum. Har du en væghængt reol som her, kan du udnytte toppen til at tilføje lidt højde i form af en lampe eller en vase. På den måde undgår du, at reolen kommer til at syne sammenklemt.
De fleste af os har ting og sager, som vi egentlig helst vil være fri for at kigge på. Derfor kan det være en idé at gemme småting væk i æstetiske kasser eller kurve, eller som her sætte låger for de nederste rum i reolen.
Udnyt rummets højde – brug hellere meget plads på at opbevare færre ting end at klemme en masse ting ind på en mindre reol, der hurtigt kommer til at virke lidt rodet. Har du meget plads i bredden, kan du lege med at hænge et reolsystem på en anderledes måde, som her hvor reolsystemet fra Moebe er bredt ud over hele væggen i en trappelignende ophængning.
En reol, der er fyldt til randen, kan hurtigt komme til at overtage rummet, og derfor kan det være en idé at indrette den mere luftigt. Du kan enten vælge at lade enkelte rum være helt eller halvt tomme, eller som her gøre plads til, at der i enkelte rum blot står en enkelt vase eller skulptur. Reolen er sammensat af Billy-reoler fra IKEA.
TIP: Skal du selv i gang med at bygge din reol, er det en god idé at tage højde for, hvilke bøger du har flest af, så du hverken ender med for lidt eller for meget luft over bøgerne. Har du flest bøger i standardstørrelse, skal du regne med ca. 25 cm i højden og en hyldedybde på ca. 20 cm.
MERE INSPIRATION? Så se 16 ideer til kreative bogreoler lige her!