Når køkkenet skal have en makeover, er der uendeligt mange valg, der skal træffes. Og det giver god mening at undersøge de mange muligheder til bunds, før du beslutter dig, når du skal leve med de endelige valg i mange år. Her gør Mad & Boligs tidligere indretningsekspert, Frida Ramstedt, dig klogere på tre klassiske køkken-dilemmaer.
Køkkenet er fra Garde Hvalsø
Hvor brede skuffer skal jeg vælge? Jeg kan godt lide de meget brede skuffer på 80 centimeter, men er i tvivl om, om der er nogen ulemper.
Hilsen Sofie
Fordelen ved brede skuffer er blandt andet, at du kan placere lidt større ting i dine skuffer, at du kan installere en større kogeplade, uden at der er en visuel ubalance, og at du får færre linjer at tage hensyn til i din planlægning. Men afhængigt af hvordan arbejdsfladen fordeles i køkkenet, kan brede skuffer også låse tilgængeligheden til det, du har i dem, især hvis der er flere, der laver mad i køkkenet på samme tid. Tænk over, hvordan det fungerer praktisk i hverdagen. Har du adgang til bestik, tallerkener og glas, selv om nogen skærer grøntsager, eller låser de åbne skuffer meget af gulvoverfladen og arbejdsfladen? Det er svært at give et generelt svar, men afvej fordele og ulemper, og overvej, hvad der er bedst for dig.
Hilsen Frida
Skal jeg vælge et køkken med eller uden greb? Og skal jeg i så fald tage messing eller metal?
Hilsen Trine
Det handler hovedsageligt om smag og rengøring. Hvor ofte orker du at tørre køkkenfronterne af? Med grebslister undgår du beslag, men skjulte håndtag skjuler ikke fingeraftryk og snavs særlig godt, og da du sætter fingrene tæt på selve lågerne, skal de rengøres oftere. Fordelen er dog, at du får bedre fat – jo mindre greb du vælger, des dårligere fat får du. Til integrerede apparater og tunge skuffer anbefaler jeg derfor grebsvenlige håndtag (ikke knopper). Vælg et cc-mål (det vil sige afstanden mellem skruehullernes midtpunkt), der er standard, så du nemt kan udskifte grebene og opdatere køkkenets udseende i fremtiden. Messing eller krom? Hvad har du mest derhjemme, og hvad kan du bedst lide? Kan du lide begge, skal du holde fast ved det, der dominerer i dit hjem – eller vælge messing til varme farvetoner på dine køkkenfronter og sølv/krom til kolde.
Hilsen Frida
Køkken fra Stilleben Architects.
Jeg synes, at marmor som bordplade er meget flot, men har hørt, at den ikke kan tåle syre. Gælder det også, hvis jeg hurtigt gør bordet rent med rengøringsmidler? Eller hvad kan jeg vælge?
Hilsen Anne
Det er rigtigt, at marmor og natursten er følsomme over for syre, så sørg for at kontrollere pH-værdien i de rengøringsprodukter, du bruger. Poleret marmor er lidt mere modstandsdygtigt over for pletter end matte overflader, der absorberer mere væske. Du kan også imprægnere stenen, så den kan modstå mere, men hvis du er meget bange for pletter og ved, at du ofte spilder mad, der kan misfarve (f.eks. citron, rødvin, gurkemeje eller granatæble), så vil jeg anbefale, at du investerer i en kompositsten som Silestone (f.eks. farven Lagoon) eller Dekton i stedet.
Hilsen Frida