Belysning

Indret med lys

AF: af Katrine Martensen-Larsen / Foto: Stuart McIntyre
15.10.2009
For Emil Jakobsen handler belysning om at kunne skabe den rette stemning på alle tider af døgnet. Læs om hvordan han indretter sig med lys i sin egen bolig.

Når dagslyset aftager, bemærker man den yderst vellykkede belysning i lejligheden i Tuborg Havnepark. Det er de diskret placerede lamper og spots i lofterne, der nu giver sig til kende, og som ud over at bidrage til den almene belysning af rummene også belyser de store malerier præcis, som de fortjener.


De hvide trådgardiner hænger i hele lejligheden
og giver ud over en harmonisk helhed flere
andre fordele. For det første hindrer de indsyn,
men ikke udsyn. De reflekterer lyset smukt, og
så skulle de efter sigende forbedre inde­klimaet
og opsuge ubehagelige lugte.

Ingo Maurers lysskulptur Tribe er placeret i
hjørnet af stuen.

Soveværelset med det store Hornsleth-maleri er
badet i naturligt lys i dagtimerne.

Og ifølge Emil Jakobsen kan en utraditionel lampeløsning tilføre mere stemning og personlighed til boligen end selv det smukkeste møbel eller kunstværk. »Belysning behøver ikke at være iøjnefaldende i sig selv. Egentlig er belysning mest vellykket, når den er diskret. Når den ikke bemærkes, men blot lever sit eget liv. I hvert fald når det handler om den almene belysning. Når det så er sagt, synes jeg, det er sublimt, når funktions- og stemningslamper bliver kunstgenstande i sig selv. Som for eksempel Louis Poulsens Kogle eller Ingo Maurers lysskulpturer,« forklarer han og fortsætter:
»De fleste designere er enige om, at tyske Ingo Maurer er i en klasse for sig selv og en af de mest originale lysdesignere nogensinde. Hans raffinerede lamper er kunst, mere end det er egentlig belysning. For eksempel serien Mamo Nouchies, der er udtryk for en årelang inspiration og forståelse for den japanske kulturs mest fantastiske frembringelser. Det er sart poetik fra en lysdesigner, der vil mere end blot oplysning af rum.«
»Der, hvor vores hjem skiller sig ud fra andres på det belysningsmæssige område, er for det første, at vi har mange lamper og dermed selvfølgelig mulighed for meget lys,« siger Emil Jakobsen, »man vil ikke opleve mørke hjørner eller uoplyste områder her.«
»Til gengæld har vi lysdæmpere på det hele, for vi har jo heller ikke lyst til at sidde i et lyshav om aftenen,« supplerer Maria Jakobsen.
»En anden væsentlig forskel er, at vi har arbejdet meget med den almene belysning. Både ved hjælp af indbyggede loftslamper og spots monteret i loftet i alle rum, og det kræver jo, at man får trukket de rette installationer på et tidligt stadium i byggeprocessen.«

Læs også hvordan parret sætter Lys på kunsten

Tuborg Havnepark

• Tuborg Havnepark er tegnet af arkitekterne Dissing + Weitling.
• Stilen er minimalistisk, og den funkisinspirerede form spiller sammen med de mange hvide ejendomme op langs Øresundskysten.
• Ved Bellevue ligger Arne Jacobsens Bellavista, der har fungeret som forbillede for en lang række senere byggerier, herunder Tuborg Havnepark. Arne Jacobsens tegnestue eksisterer den dag i dag - netop under navnet Dissing + Weitling.
• Huset er bygget i mursten og efterfølgende pudset. Alle vindueskarme og dørkarme er lavet af teaktræ.
• Alle lamper i boligen forhandles af Emil Jakobsen, www.emiljakobsen.dk

Sponsoreret indhold