spisebordslamper
Belysning

Spisebordslamper: 30 smukke lamper, du kan blive inspireret af

AF: Cecilie Rasmussen og Charlotte Kobberøe Fink / Foto: Peter Kragballe
27.01.2022
Der skal lamper over spisebordet til, hvis du skal kunne se, hvad du spiser, men hvilken lampe passer bedst over lige netop dit spisebord? Vi har fundet 30 fantastiske spisebordslamper i forskellige stilarter, som du kan blive inspireret af.

Spisestuen er ikke bare et bord med stole, men en væsentlig del af dit hjem, og det må din lampe gerne afspejle. Ofte er spisestuen familiens samlingspunkt. Det er her, vi spiser, får talt sammen, laver lektier eller arbejder og mødes med venner ud på de små timer. Derfor er din lampe over spisebordet med til at sætte den rette stemning. Og den er med til at understrege eller tviste resten af din indretning.

Uanset om du er til en, to eller tre lamper på rad, kan du som udgangspunkt se på, hvordan dit spisebord står, og om du flytter rundt på det. Måske har du udtræksplader og brug for en længere bordplade indimellem, og her vil det være smart med en eller flere lamper på skinne, så du kan justere dem. Pas på med at hænge dem alt for langt fra hinanden, da de skal fungere som en helhed, selv om de er hængt op hver for sig. Hvis du vælger flere lamper, kan de også fremhæve, hvor langt dit bord er, mens en enkelt centrerer lyset over midten.

Guide: Vælg den rette spisebordslampe - og se 30 eksempler

Hvordan vælger jeg den rette spisebordslampe til min stil?

Din lampe kan nemt ændre din stil eller dreje den i en anden retning, hvis du vil have din spisestue til at være mere industriel, elegant eller noget tredje. Her gælder det om at se på, hvilke møbler du ellers har og vælge en lampe, der både tilføjer noget nyt, men ikke stikker helt ud fra resten af indretningen.

Hvis du har et lidt anonymt spisebord, kan din lampe godt skeje ud, og for få penge kan du hurtigt skifte den ud, hvis du har lyst til forandring. Lav et moodboard for at se, om den nye lampe vil passe ind, og hvilke andre elementer du kan tilføje din spisestue for at få din stil i den ønskede retning. Måske skal du have hjælp fra nye lysestager, en vase eller et nyt gulvtæppe, inden helheden er på plads, eller måske gælder det om at skrælle alt for meget nips væk, så dit spisebord, stole og lampe får mere fokus i rummet, alt efter hvilken lampe du vælger, og hvilken stil du i forvejen har.

En farvet lampe kan være med til at lade en rød tråd gå igen fra spisestuen til dagligstuen, hvis du bruger den samme farve på f.eks. puder eller i malerier. Blot enkelte farveklatter i hvert rum er med til at give en fin stemning og samle indtrykket. Det samme gælder, hvis du vælger en lampe i metal. Har du f.eks. mange messingting, kan de se flot ud med en stor lampe i messing over spisebordet.

Skal jeg gå efter en klassisk eller en personlig spisebordslampe?

Klassiske lamper sætter du dig sjældent galt til bords med, og en PH−lampe eller lampe fra le Klint eller Louis Poulsen holder værdien i mange år. De understreger en stil præget af klassisk design og god kvalitet, og en af grundene til, at de er blevet klassikere, er desuden, at de kan sættes sammen med mange andre møbler. En PH−lampe skifter karakter, alt efter hvilken indretning den er omgivet af, så du kan bruge den i mange år, selv om du undervejs skifter stil, bolig og møbler.

Har du mere lyst til at få lys fra lamper, der ikke hænger i lige så mange hjem som klassikerne, så gå efter mere ukendte designere eller sæt din belysning sammen af flere forskellige lamper. Det giver et personligt udtryk, og hvis du holder dig til f.eks. pendler i glas i forskellige farver, bliver udtrykket ikke for rodet. Du kan sagtens finde billige lamper, der er topmoderne lige nu, men som måske vil være lidt for tidstypiske om nogle år. Hvis du har valgt at sætte nogle små lampeskærme sammen over spisebordet, kan du senere dele dem ud på flere rum, så de får ny værdi på børneværelset, i et hjørne i gangen eller hængende over dit sengebord.

Hvor højt skal min spisebordslampe hænge?

Når du har fundet ud af, hvilken lampe du vil have, så tænk over selve lyset. Hvis du hænger den for højt, kan det skære i øjnene og det er ikke rart at have udsyn til en skarp pære. Hænger du den for lavt, får du ikke nok lys i rummet, og lampen suger al opmærksomheden ned mod bordpladen. Sæt dig til rette omkring spisebordet og tænk på, at forskellige familiemedlemmer ikke er lige høje, inden du justerer ledningen endeligt.

Hvor højt din lampe skal hænge, afænger desuden af dens størrelse. Gå efter at hænge store lamper 60-70 cm over bordet og små lamper skal hænge et sted mellem 55-60 cm over bordet.

Det er også en smart idé at få sat lysdæmper på, så du under middagen og arbejdet kan få mere lys, mens du kan skrue ned resten af aftenen, eller hvis du vil dække bord med mange stearinlys. Det koster ikke meget at skifte stikkontakten, og hvis det skal være ekstra mageligt, kan du købe pærer, du kan styre fra en app, så du fra sofaen kan regulere lysstyrken.

Vi har samlet inspiration fra 30 forskellige spisestuer, der er indrettet med en markant lampe over spisebordet, som alle tilføjer noget ekstra.

Spisbordslamper: 30 bud på lampen til over dit spisebord

Denne smukke og enkle pendel er designet af George Nelson og kan få næsten en hver spisestue til at se flot ud.

Foto: P. Wessel

spisebordslamper_nuura_foto_nellie_moeberg.

En spisebordslampe kan fungere som et helt kunstværk, der skaber personlighed i indretningen. Denne er fra Nuura.

Foto: Nellie Møberg

Her har den traditionelle rispapirslampe fået en ny facon og mønster. Lampen hedder Kyotolampen og er fra Paris au Mois d’Aout.

Foto: Christoffer Regild

Fuldend det runde spisebord med en rund lampe. Denne enkle og flotte spisebordslampe er designet af Gino Sarfatti for Astep.

Foto: Paul Raeside

spisebordslamper_radiohus_pendel_louis_poulsen_

Radiohuspendlen designet af Vilhelm Lauritzen er en evig lampeklassiker, som kan holde i mange generationer, og som passer ind i de fleste hjem.

Foto: Peter Kragballe.

Et ekstra langt spiseord kræver ofte lamper for at gøre lysforholdene optimale. Her er det to hvide lamper fra Normann Copenhagen.

Foto: Christina Kayser O.

spisebordslamper_bruneret_messing_anour

Er du til den minimalistiske stil, så vælg eventuelt en skulpturel spisebordslampe i bruneret messing som denne fra Anour, som er karakterfuld, men alligevel ikke gør så meget væsen af sig, at den løber med al opmærksomheden i rummet.

Foto: Birgitta Wolfgang

spisebordslamper_millefiori_tia_borgsmidt.

En spisebordslampe, man næsten får lyst til at spise! Den legesyge pendel er fra Millefiori Interior, er lavet i muranoglas og passer perfekt ind i det legesyge og farveglade hjem.

Foto: Tia Borgschmidt

lamper_over_spisebord_messing_bestlite

Er du til den klassiske indretning, så gå efter spisebordslamper, som ikke larmer for meget, men som samtidig tilfører spisebordet karakter. Her er det to messingpendler fra Bestlite.

Foto: Mikkel Tjellesen

spisebordslamper_pendel_le_klint_

Endnu en lampeklassiker er Le Klints plisserede pendel, som kan harmonere med mange forskellige indretningsstile og derfor passe over spisebordet hos de fleste.

Foto: Christina Kayser O.

Endnu et eksempel på, hvordan Radiohus-pendlerne kan bruges over spisebordet. Her indgår de i en meget klassisk indretning sammen med andre designikoner som for eksempel Wegners Y-stole.

Foto: Kira Brandt

Hvis du har farverige spisebordsstole, så vælg en afdæmpet farve til spisebordslampen, så de forskellige dele ikke kæmper med opmærksomheden. Her er det et par industrielle lamper i grå, der hænger over spisebordet.

Foto: PR

spisebordslamper_messing_gubi_

Har du et rundt spisebord, så nøjes med at vælge én spisebordslampe. Her er det en messing-udgave fra Gubi, der sammen med Syverstolene i læder tilfører varme til det køligere marmorspisebord.

Foto: Nellie Møberg

Poul Henningsen var både journalist, kulturkritiker og revytekstforfatter, men i dag nok bedst kendt som arkitekt og for lamper, han designede i 1920'erne. Her hænger en af hans smukke pendler.

Foto: Kira Brandt

antiklampe_over_spisebord_designet_af_ingo_maurer_

Du behøver ikke at gå efter de klassiske materialer, når du vælger lampe til over dit spisebord. Gå for eksempel efter en i et anderledes materiale som denne i træfiner, der her passer til både spisebord- og stole og understreger det organiske udtryk i stuen. Lampen er fra designet af Ingo Maurer og er antik.

Foto: Morten K. Sørensen

spisebordslampe_krystallysekrone

Mix en krystallysekrone med spisebord og -stole i moderne materialer og designs for som her at skabe et personligt udtryk i spisestuen.

Foto: Anitta Behrendt

Tom Dixons lamper er et godt eksempel på, at flere pendler sammen over et langbord ser godt ud.

Foto: Katrine Rohrberg

spisebordslamper_zettelz_a5_anitta_behrendt

Gå efter en markant og anderledes lampe, som denne Zettelz A5, for at skabe liv og personlighed over dit spisebord.

Foto: Anitta Behrendt

De to lamper fra La Lampe Gras hænger skråt ind over spisebordet som en sjov effekt.

Foto: Birgitta Wolfgang Drejer

spisbordslampe_flos_

Har du valgt spisestuemøbler i et råt look, så kan du bløde udtrykket op ved at vælge en spisebordslampe som for eksempel denne fra Flos i messing og glas.

Foto: Peter Kragballe

House Doctors Molecular-lampe lægger sig i tråd med installationsagtige lamper, som også Menu er kommet med.

Foto: Mette Wotkjær

spisebordslamper_akari_pendel_vitra_

Vi har set en del japanske tendenser i indretningen de seneste år, og spisebordslampen er ingen undtagelse. De florlette papirlamper skaber stemning og tilfører sanselighed til spisearrangementet, som ellers ofte er præget af hårde flader. Her er det en akari-pendel fra Vitra.

Foto: Peter Kragballe

Lampen "Random Light" har frit udsyn til pæren, men virker alligevel lukket.

Foto: Gyrithe Lemche

spisebordslamper_le_klint_

Endnu en af Le Klints lampeklassikere: 101-pendlen med messingdetaljer. Her passer den perfekt over spisebordet i egetræ.

Foto: Mia Mortensen

Den flotte PH-lampe kommer i mange forskellige farver, her en udgave med blå nuancer.

Foto: Mette Wotkjær

spisebordslamper_messing_menu_

I dag kommer lysekroner i mange forskellige, grafiske udtryk, og de er den perfekte måde at give karakter til spisestuen på. Her er den en messingudgave fra Menu.

Foto: Mia Mortensen

En hel enkelt lampe giver noget særligt til rummet, når den bliver gentaget flere gange.

Foto: Louise Scheutz-Klixbüll

spisebordslampe

Det kan godt betale sig at investere lidt i den rigtige spisebordslampe, fordi designklassikere aldrig går af mode, passer ind i de fleste hjem og nemt kan gå i arv i generationer. Her er det PH's Snowball-pendel, der diskret pynter over spisebordet.

Foto: Mia Mortensen

De gamle værkstedslamper er retrocool og passer godt til 7'er-stole. Her fra Made By Hand.

Foto: Louise Scheutz-Klixbüll

Sponsoreret indhold