Som udgangspunkt er planter med tykke blade egnet til at stå over en varm radiator, da sukkulente blade fungerer som en form for vandreservoir for planterne, og derfor kan de klare sig, selv om det er varmt.
Disse planter omfatter kaktus og andre sukkulenter og derudover stueplanter som musehaleaks, hjertebregne, parasolpilea, perler på snor samt de blomstrende stueplanter kalankoe og saintpaulia.
Start med at købe sunde og friske planter, og sørg for, at de er pakket forsvarligt ind, når du køber dem i vinterhalvåret – mange stueplanter tåler ikke kulde og frost. Sørg for at vande jævnligt – jorden tørrer hurtigt ud, når planterne står lige over radiatoren.
Pas dog på med sukkulenter, der godt kan tåle en udtørring og ikke skal stå i fugtig jord. Øg om nødvendigt luftfugtigheden omkring planterne ved at sætte en skål eller lignende omvendt i potteskjuleren, og placér planten herpå, så er der mulighed for, at der er vand omkring planten, uden det berører potten med planten i. Lad ikke planter soppe i vand – er vandet ikke opsuget efter ca. 20 minutter, kan det overskydende vand hældes væk.
I sommerhalvåret bør planterne gødes. Stil også gerne planterne ud i stille regnvejr, eller overbrus dem med tempereret regnvand – derved fjerner du støv fra plantens blade. Bruger du vand direkte fra hanen, risikerer du, at der kommer kalkskjolder på bladene. Plant om efter behov – det vil sige, når planten trænger til ny jord, eller hvis den er blevet så stor, at den har brug for en større potte. Foråret er det bedste tidspunkt for omplantning.
Savner du masser af grønne nuancer om vinteren, så investér i nogle store planter. Over radiatoren her står bagest en stor muselhaleaks og foran en misteltenkaktus med hårede, hængende skud. Vil du have flere farver i vindueskarmen, kan du vælge farverige krukker eller anden nips. Bagest i billedet står en farverig tørret buket. Tørrede buketter er lette at placere også over en varm radiator, så dem kan du også tænke ind i din indretning om vinteren.
Det er flot at mikse planter og potter – især når de samme farver går igen, så udtrykket ikke bliver for spraglet. I den brune lerpotte står en kæmpe echeveria og i den brune og hvide skjuler en musehaleaks, Peperomia ”Hope”. Den får med tiden lange skønne ranker og er let at holde – den må dog ikke overvandes.
En radiatorskjuler gør det lettere at udnytte pladsen over en radiator. Her kan du stille dine holdbare planter sammen med dine yndlingsting og skabe et smukt stilleben. Planterne her er opstammede Pilea peperomioides, også kaldet parasolpilea. Den trives lyst og lunt, men ikke direkte sol i en vindueskarm.
Der er nok at vælge imellem, når du leder efter planter til at have stående over radiatoren. Her ses et lille udvalg af især Peperomia-arter. De er beskrevet enkeltvis i artiklen her. Derudover findes et hav af kaktus og sukkulenter.
Det ser fint ud, når man hænger miniranker op i vinduet over radiatoren. Her er det de ærtelignende perler på snor, der er plantet i søde keramikskjulere. Som baggrund står grene med tørrede judaspenge i en krukke. De er også holdbare over radiatoren.
TIP: Læg lecasten i bunden af skjulerne. Så står dine perler på snor ikke og sopper i vand. De må gerne tørre ud af og til, og du skal vande dem sparsomt.
Fredslilje er ikke en radiatorplante, men den er hårdfør. Får den brune pletter på bladene klipper du dem af, og snart vokser der nye ud. Hold lidt igen med varmen og vand jævnligt. Her pryder en frisk grøn fredslilje vindueskarmen i fin kontrast til de tunge stentøjskrukker.
TIP: Over en varm en varm radiator kan du rode dine stiklinger. Husk blot at skifte vand jævnligt. I det lille grå fad ligger en stikling fra en musehaleaks. Når rødderne er dannet, plantes den rodede stikling i pottemuld, og du har en ny plante.
Der er mange forskellige arter og sorter af musehaleaks, hvor bladene varierer efter type, og derved kan du opnå en stor variation, selv om du udelukkende går efter disse planter. Årsagen til det spøjse navn, musehaleaks, er, at blomsterstanden har form som en musehale. Foran står en misteltenkaktus, der er hårdfør og tåler udtørring.
Krukker og figurer med ansigter er populære i indretningen netop nu, og du kan nemt skabe en teatralsk stemning, hvor du fylder dem med en blanding af mørkerøde og grønne planter. Her er det Peperomia caperata ”Rød luna” med mørke, bordeaux blade og Peperomia angulata ”Rocca verde” og ”Suro”, der minder om hinanden med lange grønne stilke og blade med lyse aftegninger.
Fra venstre: Rocca Verde har karakteristiske, fine, lysegrønne blade med striber, og planten er i sig selv lille og tæt. Den skal kun vandes sjældent og trives i halvskygge og skygge i stuetemperatur.
Piccolo Banda, en sand radiatorklassiker får små, hvide blomster, der står og vifter. Dens tykke, sølvgrønne blade på rødlige stængler har et fint mønster, der løber som et bånd i hele bladets længde.