De fleste har sikkert prøvet at så karse i en skål med vat og frø, der spirer på en lille uges tid. Men det er nok de færreste, der ved, at man kan gøre det samme med et utal af andre frø og få en smagfuld og næringsrig topping til salaten, suppen eller smørrebrødet. Radise, broccoli og rucola kan man fx snildt dyrke på samme måde som karse. Det er nemt, og så er denne type mikrogrønt fyldt med vitaminer.
Hvad er mikrogrønt?
Mikrogrønt er en form for krydderurter, som du let selv kan dyrke i din vindueskarm. Det er små planter, som man høster meget tidligt – de allerfleste på kimbladsstadiet – akkurat ligesom karse. Kimblade er det allerførste sæt blade, planten udvikler. Man kan godt dyrke dem lidt længere, så det første rigtige bladpar netop er begyndt at komme frem, men de fleste mikrogrøntsager smager bedst, jo yngre de er. Undtagelsen er ærtespirer, hvor man kan vente med at høste, til de første slyngtråde har udviklet sig.
Læg spiremåtte eller vat i en skål, og vand til, så det er gennemvådt. Drys et tæt lag frø udover – de lidt større frø, fx ært, solsikke og radise, kan med fordel lægges i blød natten over, inden de sættes til spiring, da det fremmer en ensartet fremspiring. Stil skålen ved stuetemperatur. Sørg for at vande jævnligt – ca. en gang om dagen, dog uden at der står vand i skålen. Frøene tåler ikke at tørre ud, når først spiringen er gået i gang. Efter fem-10 dage kan du høste dine spirer. TIP Hvis du er væk et par dage, kan du vande spirerne godt og stille dem i køleskabet. Tag skålen ud i varmen, når du igen er hjemme, og væksten fortsætter.
Går du op i miljø og bæredygtighed, er det også sund fornuft at dyrke dine egne spirer. Mange af de krydderurter, du køber i supermarkedet, er nemlig dyrket i opvarmede væksthuse og måske transporteret langvejsfra. De er vant til optimal temperatur, lys og næringsstofmængde, så det kan være svært at få dem til at overleve derhjemme, selvom du har nok så grønne fingre. Mikrogrønt kan du derimod dyrke med stor succes på en uges tid uden sol og gødning.
Pisk æggene sammen med vand, salt og hvid peber. Smelt smørret på panden, og hæld æggemassen på. Rør i 8-taller, til massen begynder at stivne. Dæmp varmen, og steg, til massen lige akkurat er stivnet. Lad ½ af omeletten glide ud på et serveringsfad, og fyld op med spirer. Fold forsigtigt den anden ½ af omeletten over. Servér straks med et godt brød og en tomatsalat til.