Violinfigen, ficus lyrata, er et hurtigtvoksende træ fra figenslægten, der i naturlige, subtropiske omgivelser bliver 10 m højt, og som stueplante op til ca. 3 m. Planten er kendetegnet ved sine store, opadvendte blade, der sidder på en tynd stamme. Bladene bliver op til 40 cm lange, og deres violinform har givet planten sit fine kaldenavn. De giver en fyldig, dekorativ plante, som kan være lidt af en diva. Se her, hvordan du plejer den bedst muligt.
Placer din violinfigen så lyst og varmt som muligt, dog ikke i direkte sollys. Den har ikke godt af træk, så undgå at stille den tæt ved døre og vinduer. Den kan være sart ift. omplacering. Jo større plante, jo sartere er den. Den vil ofte smide sine blade, hvis du flytter den fra et sted til et andet. Hav derfor en fast plads til planten lige fra start, og lad være med at stille den tæt på en radiator.
Violinfigen kræver moderat vanding og har godt af at tørre lidt ud mellem vandinger. Du skal dog passe på med at lade den tørre helt ud. Det er samtidig vigtigt, at du ikke overvander, for så kan den tabe bladene. Mærk altid efter, om de øverste 5-8 cm jord er tør, før du vander. Den har ikke brug for lige så meget vand i vinterhalvåret, hvor den går i dvale, og væksten næsten går i stå. Men du må stadig ikke lade den tørre helt ud!
Violinfigen har godt af høj luftfugtighed. Giv den fugt med en forstøver regelmæssigt for at undgå tørre og brune blade. De store blade har godt af, at du indimellem tørrer dem af for støv med en fugtig klud. Et lag af støv vil nemlig forhindre planten i at optage sollys og hæmme dens fotosyntese.
Tilfør gødning ved hver 2.-3. vanding i vækstperioden.
Violinfigen vokser lige op, så det er en god idé at beskære den, hvis du ønsker lidt mere form og fylde på den. Det gør du ved at klippe det øverste stykke af planten, hvorpå der sidder blade eller et nyt skud. Skær stammen over lige over et blad med en ren kniv eller saks. Gentag proceduren løbende, efterhånden som planten vokser, hvis du ønsker, at den sætter flere sidegrene. Du kan beskære sidegrenene på samme måde, hvis du ønsker forgreninger på dem. Der bør som minimum være 2-3 blade tilbage på grenen eller stammen, du beskærer. Det mest optimale tidspunkt for beskæring er om foråret, hvor planten går i vækst, men det kan også lade sig gøre om vinteren.
Du kan med fordel bruge det afklippede plantestykke til stiklingeformering. Fjern de nederste par blade af stykket, sæt stiklingen i vand, og plant den i jord, når den har dannet rødder.