Strøget vasketøj på tørresnor i have
Tips & tricks

9 klassiske strygefejl, vi ofte begår

AF: Nanna Louise Post Larsen
19.01.2023
/ Foto: Mette Wotkjær
Slip af med grimme folder og krøllede skjorter uden at miste pusten helt! Vi gør op med de 9 mest almindelige strygefejl og guider dig til at forvandle tiden bag strygebrættet til en leg!

Strygning står ikke altid øverst på listen over sjove gøremål, men undgår du disse klassiske vaner, bliver resultatet bedre og vejen derhen lidt sjovere!

9 fejl, vi ofte begår, når vi stryger tøj

Vi gør op med de 9 mest gængse strygefejl, så du kan opnå bedre strygeresultater og både lette og forkorte strygeprocessen.

1. Vi haster os igennem strygningen

Har du besluttet dig for at tøjet skal stryges i sidste øjeblik? Det ender sjældent særligt godt. Sæt derfor ordentlig tid af, og glæd dig over, hvordan de mest krøllede bluser og bukser i et snuptag forvandles til velstrøgede tekstiler.

2. Vi glemmer tøjets strygeanvisninger

Tøjets indsyede strygeanvisninger er der af en årsag. Prikkerne indeni strygesymbolet på tøjets vaskeanvisning angiver, hvor tøj temperatur vi bør stryge tøjet ved, og de er gode at rette sig efter, hvis vi vil undgå dårlige resultater og lugten af overophedede tekstiler.

3. Vi stryger meget tørre tekstiler

Krøllerne på tøjet er lettere at stryge væk, hvis tekstilet er en smule fugtige. Gør det til en vane at stryge dit tøj, så snart tøjet er færdigt i tørretumbleren. Alternativt kan du bruge en vandspray eller den indbyggede sprayfunktion i strygejernet til at blødgøre et lille område af tekstilet, før du stryger det.

4. Vi gemmer de fine bluser til sidst

Du kan få strygeprocessen til at glide en del lettere, hvis du stryger de finere tekstiler først ved lav temperatur. Derefter kan du sætte temperaturen op og begynde at stryge kraftigere tekstiler såsom bomuld.

5. Vi giver fuld gas på temperaturen

Hvis tøjet er lavet af blandingstekstiler, bør du altid indstille dit strygejern til en temperatur svarende til, hvis du skulle stryge fine tekstiler. På den måde undgår du, at overophede tekstilet og ødelægge de fine strukturer i tøjet.

6. Vi glemmer at rengøre strygejernet

Husk at rengøre dit strygejern fra tid til anden. Så undgår du fastbrændte tekstilrester eller andet, der kan ødelægge jernets strygeflade og i sidste ende efterlade pletter og mærker på dit tøj. Der findes flere skånsomme rengøringsmidler på markedet, som sikrer en effekt rengøring og samtidig skåner jernets strygeflade og inderste mekanismer.

7. Vi opbevarer strygejernet med vand i

Sørg altid for at tømme strygejernets vandbeholder, før du pakker det sammen og gemmer det bagerst i skabet. På den måde undgår du, at strygejernet lækker, og vandet strømmer ind i strygejernets enkeltdele og beskadiger dem. Desuden kan det gamle vand få jernet til at kalke til, hvilket vil få strygejernet til at efterlade grimme kalkpletter på dit tøj.

8. Vi stryger, selvom tøjet ikke er rent

De fleste har prøvet at skulle til et arrangement og i gru opdage, at yndlingsskjorten har en lille, diskret plet. Selvom det er fristende at give skjorten en hurtig tur med strygejernet og håbe på, at ingen ser pletten, når musikken spiller, så er det et absolut no-go! Stryger du dit tøj, selvom det er snavset, risikerer du at stryge pletterne fast, så de aldrig kan vaskes af igen, og så får du aldrig yndlingsskjorten på igen.

9. Vi folder tøjet, før det er afkølet

Husk altid at lade det nystrøgede tøj afkøle, før du lægger det sammen. Folder du tøjet, før det er afkølet helt, vil strukturerne trække sig sammen igen, og tøjet vil krølle. Du kan med fordel lade kjoler, bluser og skjorter afkøle på bøjler, mens bukser kan afkøle ufoldet på strygebrættet eller andre vandrette flade.

https://imgix.isabellas.dk/2023-05-16/nyhedsbrevcta.jpg

Sponsoreret indhold