Hvor rent bør der egentlig være i dit køkken, og er du god nok til at holde hygiejnen i top? Her får du ti tips til, hvor rent der egentlig bør være i dit køkken!
Personlig hygiejne er første skridt på vejen til god køkkenhygiejne. Brug flydende håndsæbe, og brug cirka 15 sekunder på at sæbe hænderne ordentligt ind og skylle dem af. Når du er færdig, tørrer du hænderne i et rent håndklæde - ikke i et viskestykke, som senere kommer i kontakt med det rene køkkenudstyr!
Forkølelse og andre infektioner i luftvejene smitter nemt gennem maden, så gå lidt væk, hvis du skal hoste eller nyse, og vask hænderne en ekstra gang, når du har pudset næsen.
Når du håndterer råt kød, fjerkræ, æg og rå grøntsager, bør du vaske hænderne igen, hver gang du går i gang med at rense og snitte en ny type råvare. Især når du laver mad med fjerkræ eller æg, er det vigtigt at
undgå, at de rå råvarer kommer i kontakt med hinanden via hænderne eller via redskaber og skærebræt.
Køleskabet skal rengøres med jævne mellemrum. Vask hylderne og de indvendige sider med vand tilsat opvaskemiddel, og ryd op i varerne, så der ikke står gamle madrester eller varer. Temperaturen i køleskabet skal være mellem 2 og 5°.
Rester fra et måltid kan godt gemmes, men sæt dem i køleskabet hurtigst muligt. Hvis resterne har stået fremme ved stuetemperatur i over to-tre timer, skal de kasseres. Rester af varm mad, som skal serveres igen dagen efter, skal helst varmes godt igennem før serveringen.
Karkluden bør skiftes hver eneste dag. Gør det til en vane at lægge karkluden til vask, når der er ryddet væk efter aftensmaden, og læg en ren og tør klud frem. Fugtige karklude med små madrester er en lidt for god grobund for bakterier, og for at komme dem til livs skal kludene vaskes i vaskemaskinen ved 60°.
Køkkenrulle er god at have ved hånden som erstatning for karkluden, fordi papiret bare smides væk efter brug, så man undgår bakteriespredning. Brug køkkenrulle, hvis du for eksempel skal tørre kødsaft op, tørre noget spildt op fra gulvet, gøre køkkenvasken ren og så videre.
Brug rene redskaber i køkkenet, så du ikke overfører bakterier fra en råvare til en anden. Brug for eksempel aldrig den samme kniv til at skære kød og snitte grøntsagerne.
Brug altid et rent og tørt skærebræt frem, når du skal i gang med at snitte en ny råvaretype. Efter brug kan det være smart at skolde skærebrættet med kogende vand, især hvis man har skåret råt kød eller fjerkræ på det. Lad skærebrættet tørre helt.
Brug et ovnrensningsmiddel og følg vejledningen på emballagen, eller smør ovnens indvendige flader ind i brun sæbe og varm ovnen op til 90° i en halv time. Lad ovnen køle af igen, og vask den brune sæbe af.