Buketter & kranse

5 tips til bæredygtige buketter

AF: af Dorte K. Rhode Nissen, biolog og planteforædler
15.02.2019
Foto: Tina Brok Hansen hos Vilde Violer.
Mange af de smukke snitblomster, vi køber, kommer fra Afrika og Latinamerika, hvor brugen af sprøjtemidler kan være problematisk og blomsterne klimabelastende. Heldigvis findes der gode alternativer, så du kan få bæredygtige buketter. Få 5 grønne, blomstrende tips her!

Store mængder af snitblomster flyves ind fra Afrika og Latinamerika. Brugen af sprøjtemidler kan være problematisk i disse lande. Skadedyr er ofte svære at bekæmpe i et fugtigt, varmt klima. Desuden er der færre restriktioner og kontrol i forhold til, hvilke kemiske midler der må bruges og hvor meget i de pågældende lande. Produktionen og den lange flytransport signalerer ikke bæredygtighed, men der findes gode grønne alternativer:

1: Købebuketter – køb dansk/nordeuropæisk:

Køber du snitblomsterne produceret i Nordeuropa/Danmark, er der er kortere vej fra gartneri til forbruger. Den kortere transporttid forlænger snitblomsternes holdbarhed, der bruges mindre energi på fragt og udledes mindre CO2.

Der er forskellige aspekter, man skal tage i betragtning, når man ser på købebuketters bæredygtighed. Det gælder fx de afskårne blomsters holdbarhed. En snitrose produceret i Afrika holder ofte ikke længere end 2-3 dage i vasen i boligen, mens buketter af Kalanchoe Queen®, udviklet i Danmark, holder i mindst 3 uger og ofte længere. Snitblomsten holder lige så længe som mange blomstrende potteplanter. Årsagen er, at Kalanchoe er en blomstrende sukkulent, hvor vand naturligt oplagres i stilke og blade, og de afskårne blomstrende stilke holder derfor meget længere end andre snitblomster. Tilmed forbliver vandet i vasen klart, lugtfrit og antiseptisk, og du behøver derfor ikke skifte det. Kalanchoe Queen® forhandles året rundt. MPS-A certificeret.

Nordeuropæiske gartnerier, især danske, har i mange år arbejdet bevidst på at gøre produktionen mere bæredygtig. De danske gartnerier er førende i brugen af biologisk bekæmpelse, hvilke resulterer i, at brugen af sprøjtemidler minimeres eller helt kan udelades til glæde for miljø og medarbejdere. Den bæredygtige produktion dokumenteres af MPS-A certificering, som garanterer et mindre forbrug af bekæmpelsesmidler, gødning og energi i produktionen.

2: Køb danske/nordeuropæiske snittulipaner

Løgdriverklubben i Danmark har omkring 10 medlemmer, der dyrker tulipaner til buketter fra medio december til primo april. Tulipanerne afsættes primært lokalt, især til blomsterbutikker, der prioriterer en høj kvalitet. Der er kort transportafstand fra de danske producenter til aftagerne. Derudover produceres tulipanerne stort set uden kemi og med et minimalt gødningsforbrug, hvilket også gælder for mange af de snittulipaner, der årligt importeres fra Holland.

3: Buketter fra økologisk frilandsproduktion

Flere danske producenter bl.a. Vildevioler, Brede Havekiosk og Flor Blomster producerer og forhandler buketter af økologisk dyrkede snitblomster fra friland fra medio april til frosten sætter ind. Denne produktion er naturligvis meget bæredygtig, da der ikke anvendes varme, kemi og udelukkende bruges organisk gødning. I vinterperioden, hvor dansk frilandsproduktion ikke er mulig, indkøber Vildevioler snitblomster fra hollandske producenter, der alle er MPS-A-certificerede og derfor dyrket under stor hensyntagen til miljø og bæredygtighed.

Økologiske blomster: Mød Vilde Violer i portrættet her

4: Dyrk dine egne planter til buketter

  • Brug haven som ”skærebed”: Tidligere var det almindeligt, at man i den store grønsagshave på gårde etablerede skærebede. Det var såede rækker med sommerblomster, som skulle bruges til at skære buketter af fra tidlig sommer til efterår. Et skærebed med sommerblomster kan sås i køkkenhaven eller på et velegnet sted i prydhaven.
  • Sommerblomster: Velegnede, frøformerede sommerblomster er fx: alm. ærteblomst, frøkenhat, gyldenlak, haveløvemund, havemorgenfrue, jomfru i det grønne, hjertegræs, kornblomst, mamelukærme, sommerasters, sommerridderspore, stolt kavaler og studenternellike, men der findes mange andre velegnede arter. Mange af sommerblomsterne kan ikke købes som snitblomster. Når du dyrker dine egne snitblomster, får du mulighed for at lave nogle mere spændende buketter, og snitblomsterne er helt friske, når du sætter dem i vand, så de holder længere.
  • Løg- og knoldplanter til buketter: Et skærebed kan også bestå af løg- eller knoldplanter, hvor løg og knolde lægges om foråret og tages op om vinteren, hvis de ikke er vinterhårdføre. Det gælder fx dahlia og alm. gladiolus. Andre løg- og knoldplanter, der er vinterhårdføre, som fx montbretia, haveiris, narcisser og tulipan er også gode at plukke buketter af.
  • Stauder til buketter: Stauder er flerårige planter, der blomstrer år efter år i haven. Mange af dem er gode at skære buketter af Et bed i haven med stauder i dine foretrukne farver og former kan både nydes i haven og som buketter fra forår til efterår, hvis du planter stauder, der blomstrer på forskellige tidspunkter. Velegnede stauder er fx: Akeleje, akelejefrøstjerne, aksærenpris, alunrod, astilbe, bjergknopurt, blåhat, blåkant, bonderose, brudeslør, elefantgræs, fingerbøl, høstfloks, hosta, hestemynte og julerose, men der findes mange andre egnede arter.
  • Træer og buske: Grene fra havens træer og buske kan tages ind og drives til blomstring eller udspring i de første forårsmåneder, hvor man længes efter blomster. Det gælder fx grene af træer som alm. bøg, mirabel, kirsebær og hestekastanje. Grene fra havens blomstrende buske som fx blodribs, forsytia, hassel, hasselbror, kejserbusk, kornel, pil, troldnød og vinterjasmin er også velegnede til drivning.

Sådan gør du: Driv grene frem allerede nu

5: Pluk dine buketter i naturen

Naturen byder også på en mangfoldighed af skønne, vilde planter, der kan bruges til buketter, alene eller sat sammen med dyrkede prydplanter. Karen Blixen havde en særlig passion for at lave smukke buketter, hvor hun ofte blandede havens blomster med vilde planter som fx vild kørvel, skvalderkål og rødkløver. Der er mange forskellige vilde arter at plukke af i grøftekanten eller i skovbrynet. Pluk ikke alle blomsterne på en plante og rør ikke truede arter som fx orkideer.

Grøn have: Kom med på besøg i Helles økologiske køkkenhave

Sponsoreret indhold