Når du modtager en flot buket, er den oftest snittet, plejet og pakket på bedste vis fra blomsterhandleren. Men hvis du har smukke blomster i haven, som du gerne vil have til at pynte indenfor så længe som overhovedet muligt, er der en række huskeregler. Det er nemlig ikke alle afskårne blomster, der skal passes på samme måde.
TIP: Skær altid dine blomster med en skarp kniv frem for en saks. Husk også at rense et stykke af stilken for blade, inden du sætter dem i vand. Blade danner nemlig bakterier, der forkorter bukettens levetid.
Se også: Vores guide til at binde en smuk buket
Skråt eller lige snit?
Hårdstilkede blomster som fx roser har svært ved at suge vand, hvis stilken ikke bliver skåret skråt. Løgblomster som fx tulipaner kræver derimod blot et lige snit. Derudover er det en god idé at skære et lille stykke af stilken, hver gang du skifter vand.
Varmt eller koldt vand?
Blomster med en træagtig stilk som fx syrener trives bedst i varmt vand (ca. 50°), da det hjælper med at trykke luften ud af stilken, så vandet kan nå hele vejen op i toppen af blomsten.
Blandt blomster, der derimod ikke bryder sig om varmt vand, er løg- og knoldvækster som fx liljer og hyacinter. Deres stilk er noget blødere, og har ikke det samme problem med at trække vandet op.
Det er altid en god idé at stille din buket så køligt som muligt, og ikke alt for tæt på frisk frugt – så holder den bedre og kan nydes i længere tid. Frugt udskiller stoffet etylen, som får dine blomster til at ældes hurtigere.