Der findes næsten ikke noget skønnere end synet og duften af udsprungne syrener en solskinsdag i maj. Og det gælder bare om at nyde den hvide og lilla forfører, for når højsommeren er over os, er blomsterne pludselig væk, og vi må vente et helt år, inden vi kan beruse os i dem igen.
Syrener er hårdføre og tåler både blæst, tørre perioder og kolde vintre. De kan bruges som hæk, gro vildt, eller du kan opstamme dem.
Er drømmen en blomstrende hæk omkring haven på landet? En hæk, som både skal lukke af for vind og indkig og være rimelig robust? Så er almindelig syren en oplagt mulighed.
Almindelig syren er lyslilla og findes i forskellige sorter, der som regel er podede. Til en robust og tæt hæk er det dog en fordel at vælge den almindelige syren, Syringa vulgaris, eller den hvidblomstrede sort ’Alba’, da disse sætter masser af rodskud, så hækken bliver tæt fra bunden. For at holde hækken inden for den afsatte plads kræver det, at man f.eks. slår græs både på den indvendige og udvendige side.
Syrener blomstrer i maj-juni, hvor de lilla, hvide og lyserøde blomster pryder haver, parker og den vilde natur med deres farverige flor og karakteristiske velduft. Og det er med at nyde syrenerne, så længe du kan: Den flygtige syrensæson varer nemlig kun omkring tre uger.
En syrenhæk bliver tre-fem meter høj og et par meter bred og har en ret stiv vækstform og lyse, hjerteformede løvblade. Beskær den lige efter blomstring, så der kan dannes blomsteranlæg på de nye skud. Du kan evt. beskære den i vintertiden, men det koster blomster. Den vokser ret langsomt i etableringsåret, så hav tålmodighed!
Syrenen tåler sol og halvskygge, vind og frost og har heller ikke særlige forfinede krav til jordkvaliteten. Den kan klare svær lerjord, sandet jord og ganske almindelig havejord, men bryder sig dog ikke om for meget fugt. Så har du et lavtliggende, vådt område i haven, er det ikke lige dér, du skal placere en syren. Til gengæld kan du sætte den stort set alle andre steder i haven, hvor der er sol i nogle timer om dagen. Jo mere lys planten får, jo flere blomster giver den!
Syrener vokser hurtigt, men tåler til gengæld kraftig beskæring. Det er en god idé at beskære lige efter blomstring. Syrenen blomstrer først efter et par år, så derfor er det en god idé med jævne mellemrum at fjerne et par af de ældste grene for hele tiden at sørge for nyvækst og kontinuerlig blomstring. Beskær ca. hvert tredje eller fjerde år, hvis du ønsker en lidt tættere og busket form.
Har du ikke plads til en stor syren i haven, kan du dyrke dværgsyrener i krukker. Dværgsyrenen er, som navnet røber, den mindste af de almindeligt forekommende arter herhjemme. Stil den i en let og porøs jord i en stor krukke med hul i bunden, så vandet kan komme ud. Placér krukken på terrassen, altanen eller et andet sted, hvor der er sol.
Om vinteren bør du beskytte træet mod kulde ved at stille krukken helt tæt op ad en husmur eller i en garage. Læg gran ovenpå jorden for at beskytte mod udtørring og holde på varmen.
De eneste ulemper ved syrener er, at de kun blomstrer én gang om året, og at de er svære at få til at holde i buketter. Et kendt tip til at forøge holdbarheden er at banke det nederste stykke af stilkene med en hammer, så de trevler, inden du sætter dem i vand.
Syrener holder to-tre dage i vaser, hvis du har bearbejdet dem rigtigt. Kom dem i vand så hurtigt som muligt, efter at de er klippet af busken. Herefter skal du sørge for at få de hårde, træagtige stilke banket, så de flækker, og vandet kan trænge ind i dem. Vandet skal være lunkent, og mere end halvdelen af stilkene skal være dækket af vand i vasen. Rens stilkene for blade, så vandet ikke bliver slimet af de våde blade. Skulle blomsterne alligevel blive slappe, skærer og banker du stilkene på ny. Du kan også rulle dem ind i en våd avis og lade dem trække vand i et par timer. Stil blomsterne køligt om natten.
Se her, hvordan du får syrenerne til at holde længere tid i vasen: