Mangler din boglig et værelse, kan du forholdsvis nemt udvide antallet af værelser ved at sætte skillevægge op. Du kan opdele større rum i mindre, og på den måde få et nyt værelse eller måske et rum til tøj eller anden opbevaring.
En skillevæg består af et skelet og en beklædning. Skelettet kan bestå af skillerumslægter af træ eller stålprofiler. Beklædningen vil typisk være gips, men kan også være af træpaneler.
Det giver dig to måder at opsætte en skillevæg på, og resultatet vil stort set være ens. Forskellen kommer til udtryk i form af tid og pris. Stålprofilerne vejer mindre end trælægter, men er dyrere. De er hurtige at opstille, og har den fordel at det bliver helt lige. Træprofilerne er tungere og billige, og er mere langsommelige at arbejde med. Træet kan slå og vride sig afhængig af fugtighed og temperatur.
Gips fås i forskellige typer. Bruger du almindelige gipsplader eller vådrumsgipsplader på en skillevæg, opnår du størst styrke ved at opsætte to lag. Første lag monteres med skruer egnet til etlagsbeklædning (korte skruer). Andet lag opsættes i forbandt – altså forskudt i forhold til første lag – og monteres med skruer til tolagsbeklædning (længere skruer).
Almindelige gipsplader er billige, og består også af to lag kraftig glasfiberbeklædt karton, der er limet fast på hver side af gipsen. De fås i forskellige tykkelser og størrelser – med eller uden spartelkant. De opsættes i to lag for bedre stabilitet.
Vådrumsgips er hårdt og tungt, da det er glasfiberarmeret og hårdt komprimeret, og er deraf dyrere end almindelige gipsplader. Kartonen, der er limet fast på hver side af gipsen, er imprægneret med silikone, så det kan modstå fugt, og bruges derfor i badeværelser (kræver dog vådrumsmembran). De fås i forskellige tykkelser og størrelser – med eller uden spartelkant. Opsættes altid i to lag.
Fibergips består af 80 % gips og 20 % papirfibre, der giver en stærk og slagfast overflade. Fibergips er dyrt, men kan nøjes med at blive opsat i et lag. Pladerne skal limes sammen i samlingerne med speciallim. Fibergips kan slås fast med kramper eller skrues fast med specielle skruer. Fibergipspladerne fås i forskellige tykkelser og størrelser – med eller uden spartelkant.
Er skelettet af træ, er det vigtigt at du bruger trægipsskruer. De er udformet så de nemt perforerer gipsen og let går ind i træet. Hovedet på skruen er udformet, så det beskytter og holder på kartonen. Derfor er det også vigtigt, at du kun skruer dem ind, så de netop kun lige undersænkes så meget, at der kan spartles hen over dem. Du må aldrig skrue så meget, at kartonen brydes og skruen går ind i gipspladen. Så holder skruen ingenting! Skruerne fås i forskellige længder afhængig af pladernes tykkelse, og om du opsætter et eller to lag gips.
Brug for hjælp til at vælge rawlplugs? Læs med her.
Samme principper gælder når du sætter gipsplader op på et skelet af stålprofiler. Her skal du dog bruge stålprofil-gipsskruer, der er udformet så det nemt perforerer gipsen og også stålprofilen, så skruen kan skrues ind i metallet.
Brug en let skruemaskine – gerne med en gipsbit monteret – og arbejdet bliver lettere og skruerne undersænkes altid korrekt. Ved større gipsarbejde, kan det svare sig at leje en gipsskruemaskine, hvor skruerne er monteret på et bånd. Laver du skillevæggen af stålprofiler, har du brug for en pladetang, der kan klippe profilerne over samt en fiksertang, der perforerer bund/topprofil med lodrette stålprofiler, så de fikseres (holdes sammen). Til at håndtere gipspladerne, skal du bruge en skarp hobbykniv og evt. en gipshøvl, der kan affase de kanter, der støder sammen. Til spartling af væggen skal du bruge spartler, og pensler, malerrulle mv. til det afsluttende malerarbejde.
Her får du listen over de mest uundværlige værktøj, du skal anskaffe dig, før du går i gang med gør det selv-projektet.
Et skelet til en skillevæg – uanset om det er af trælægter eller stålprofiler – udføres med top og bundlægter, hvorimellem der er monteret en række af lodrette lægter/stålprofiler.
Top og bundlægter monteres i gulv og luft med skruer.
Stålprofilerne klippes nemt til med en pladesaks. Trælægter skæres og tilpasses med en geringssav.
Stolpeafstanden i skelettet bør ikke overstige en halv bredde på gipspladen. Er pladen f.eks. 90 cm bred, skal stolpeafstanden deraf være 45 cm. Bruger du de brede gipsplader på 120 cm, skal stolpeafstanden være 60 cm.
1. Start med at mærke skillevæggens placering op. Brug en stor vinkel og et langt vaterpas eller retskinne til at sikre, at vinklen på gulvet er nøjagtig 90˚. Streg herefter gulvet op, så du ved hvor skillevæggens bundlægte skal være.
2. Lav mærker for hver lodrette lægte/profil.
3. Med et langt vaterpas tegner du en lodret streg fra gulv til loft. Så ved du hvor de yderste lodrette lægter/stålprofiler skal være langs væggen.
4. Montér en bundlægte/stålprofil med lyddæmpende skum ved at skruen den fast i underlaget. Skruer du i træ, er 50 cm en passende afstand, mens 80 cm i beton/murværk er fint.
5. Montér lægter, eller stålprofiler med skum, på begge vægge. Tjek, at de altid er 100 % lodret. Nu kan du mærke toplægten/stålprofilen op, ved at strege op fra den ene væg til den anden. Herefter monteres toplægten/stålprofilen – arbejdet er lettest hvis man er to om denne del af arbejdet.
6. Nu kan du montere de lodrette lægter/stålprofiler. Trælægter skrues fast, mens stålprofiler klemmes fast med en fiksertang.
Når skelettet står færdigt, er det tid til at sætte gipspladerne op. Det er en god idé at bruge så mange hele ubrudte plader som muligt. Det kan naturligvis ikke undgås, hvor målene ikke går op, så her må pladerne nødvendigvis skæres til. Brug en skarp hobbykniv og et langt vaterpas at skære efter.
1. Montér gipsplader på den ene side af skillevæggen. Husk ved almindelige plader at montere to lag.
2. Fyld op med isolering mellem de lodrette profiler, så du opnår en god lyddæmpning.
3. Er der brug for elkabler i væggen, skal en elektriker trække og mærker op, så han/hun ved hvor der skal installeres stik og kontakter.
4. Herefter kan du montere den anden side med gipsplader.
Skal der trækkes elkabler i skillevæggen, så sørg for at lave ca. 15 mm huller i trælægterne inden du begynder at montere gipsplader. Bruger du stålprofiler er hullerne lavet på forhånd. Husk at det er en elektriker, der skal trække og tilslutte kablerne til udtag, stik og kontakter.
Gipsplader har en flot glat overflade, men skal naturligvis spartles i samlinger og skruehuller, så de bliver helt usynlige. Brug en spartelmasse der er egnet til gips. Der fås flere typer, hvoraf nogle næsten ikke synker når det tørrer op, og deraf ikke kræver mange lag, mens andre synker meget under tørringsprocessen, og deraf skal spartles ad flere omgange. Tjek altid brugsanvisningen på produktet.
Til samlingerne skal du bruge en sparteltape, der kan bestå af glasvæv eller papir. I det første lag spartel lægger du tapen mens det er vådt. Tapen af papir bør foretrækkes, da den er meget stærkere end glasvæv.
Til skruehuller spartles der hen over på kryds, så hullerne fyldes helt ud. Alle skruer skal være tilstrækkeligt undersænkede. Efter nogen tid har du fået taget på det, og kan afsætte en lille bule over hullet, og på den måde skal der ikke slibes og spartles så mange gange. Ellers er fremgangsmåden, at alle lag skal tørre helt igennem, før du kan slibe. Herefter skal du igen spartle, tørre og slibe indtil fladen er 100 % jævn.
Nu skal du have den sidste finish på skillevæggen, og her vil man typisk slutte af med en glasfilt, der limes op med vævlim. Den grundes og males i den ønskede farvenuance.
Nu mangler du kun at sætte fodpaneler op, der gør, at din nye skillevæg falder fuldstændigt ubemærket ind i din bolig.
Vil du tapetserer? Få vores guide til tapetsering her.