Mønstret, grønt tapet rundt om en hvid dør
DIY-projekter

Tapetsering: Sådan sætter du tapet op

AF: af Line Marie Laursen og Thea Lind Thomsen.
22.05.2019
Foto: Tia Borgsmidt og Colourbox.
Tapet gør en stor forskel i indretningen, og heldigvis er det ikke så svært selv at sætte tapet op, hvis bare du følger nogle få retningslinjer - dem får du her!

En enkelt væg tapetseret med et smukt tapet kan lynhurtigt skabe et helt andet udtryk i et rum. Der findes et væld af forskellige tapettyper, som er nemme at sætte op, hvis blot du har tid og tålmodighed. Uanset hvad er det vigtigt, at du går systematisk til værks for at få et tilfredsstillende resultat, der ser flot ud i årevis.

Hvor meget tapet skal du bruge til at tapetsere?

Når du har fundet af, hvilket rum og hvor mange vægge du vil tapetsere, er det en god idé at regne væggenes areal ud, inden du tager til forhandleren. Mål bredden og højden på væggene, og læg 20-40 cm til væggens højde, og medbring målene i butikken. På den måde kan I sammen hurtigt beregne, hvor mange ruller du skal bruge.

Køb gerne lidt ekstra tapet, så du ikke løber tør, og så der er til uforudsete udfordringer. Ligesom maling og garn har tapeter også indfarvningsnumre. Derfor er det en god idé at købe rigeligt med tapet på én gang, så du undgår, at der ses en farveforskel på dine vægge. Hellere for meget end for lidt. Du kan evt. spørge forhandleren, om du må levere ubrugt og uåbnet tapet tilbage. Spørg i samme ombæring om trækketid på det pågældende tapet.

Sådan klargør du dine vægge til tapetsering

For at få succes med opsætningen af dit nye tapet er det vigtigt, at du gør et godt forarbejde. Væggene skal være helt glatte og uden huller og ujævnheder, for ellers ses det tydeligt gennem tapeterne. Hvad end du har en tapetseret væg, en betonvæg eller en malet væg, er det vigtigt, at du sliber den fin og glat.

Har du en tapetseret væg, findes der flere forskellige løsninger til at fjerne gammelt tapet fra væggen. Nogle tapeter sidder ikke særlig godt fast, så dem kan du fjerne ved at trække i et hjørne af tapetet.

Er det et lidt mere genstridigt tapet, der er på dine vægge, kan du begynde med at ridse med en tapetridser i det gamle tapet. Brug herefter tapetopløser eller en tapetafdamper til at få tapetet til at løsne sig. En tapetafdamper er det mest miljøvenlige udstyr til at fjerne tapet. Du kan evt. leje en hos din tapetforhandler. Fjern al tapetet med en spartel, og puds væggen glat.

Tapetsering: Brug en spartel, når du skal fjerne gammelt tapet fra væggen.

Hvis du bruger tapetopløser eller en tapetafdamper til at fjerne gammelt tapet fra væggen, kan du fjerne det resterende med en spartel.

Vil du tapetsere en ubehandlet betonvæg, skal du sørge for, at alle huller er udjævnet. Spartl derfor væggene med gipsfiller, og puds væggene grundigt, når filleren er tør, så du får en glat overflade. På ubehandlede vægge skal du herefter påføre en såkaldt microdispergrunder, så tapeten kan hænge bedre fast på væggen. Det er vigtigt, at grunderen ikke danner en ujævn overflade, når den er tør. Ellers må du slibe væggen igen efterfølgende.

Malede vægge og glasfibervæv kan du nøjes med at rense med grundrens og herefter med rent vand. Spartl og slib herefter væggene, så overfladen bliver jævn.

Godt udstyr til klargøring af vægge

  • Tapetridser
  • Tapetopløser
  • Tapetafdamper
  • Spartel
  • Gipsfiller
  • Microdispergrunder
  • Grundrens

Hvor begynder man med at tapetsere?

Inden du går i gang med at tapetsere, bør du tjekke, om dine vægge er helt tørre, efter at du har renset og klargjort dem. Er de tørre, skal du finde ud af, hvilken væg du vil begynde med og hvor på væggen. Det er altid en god idé at begynde ved et vindue og arbejde dig væk fra dette. Der, hvor første tapetbane skal opsættes, bruger du en lodsnor, som du binder noget tungt i, og slår en blyantstreg på væggen. Her er dit startsted. På den måde sikrer du, at tapetbanerne bliver placeret lige på væggen.

Tapetsering: Sådan gør du

Nu skal du måle og rive tapetbanerne op. Læg ca. 10 cm til væggens højde. Hvis der er mønstertilpasning, skal dette lægges til. Prøv evt. at lægge nogle baner op på gulvet først, så du kan se, om mønstret kommer til at passe. Når du har fundet den rigtige længde, ruller du tapetet ud på et aflangt bord med forsiden op. Riv nu tapetet af i korrekt længde med en tapetlineal.

Godt udstyr til tapetsering

  • Tapetbord
  • Lodsnor
  • Blyant
  • Tapetlineal
  • Tapetbørste
  • Hobbykniv
  • Svamp
  • Radiatorrulle
Tapetsering: For at tapetet kan fæstne på væggen skal du bruge den rette type og mængde tapetklister.

Smør tapetklister på tapetbanen med en tapetbørste. Begynd med den øverste halvdel, og arbejd dig ned mod midten.

Sådan sætter du non woven-tapet op

Smartpaper, også kaldet non woven, er en af de nemmeste løsninger på markedet i dag, fordi du kan smøre tapetklister direkte på væggen med en malerrulle og derefter sætte tapetet op efter samme princip som med traditionelt tapet. Læs hvordan herunder. Husk at anskaffe dig tapetklister beregnet til non woven-tapet.

Samtidig er non woven-tapet nemt at fjerne igen, hvis du bliver træt af at kigge på det og vil have nyt tapet op. Træk det blot af væggen uden brug af værktøj.

Sådan sætter du traditionelt tapet op

Du hænger traditionelt tapet op ved at smøre tapetklister direkte på bagsiden af tapetbanen. Begynd med at påføre tapetklister på den øverste halvdel i et fyldigt lag, og arbejd dig ned mod midten. De sidste ca. fem cm skal ikke klistres til. Fold den øverste halvdel mod den nederste, så siderne med klister vender mod hinanden. Fold så hele banen sammen en gang til, læg den til side, og lad den trække så længe, som du har fået oplyst hos tapetforhandleren.

Når tapetet har trukket, løsner du det øverste af tapetet fra bagsiden og tilpasser meget omhyggeligt tapetbanen til både loft og lodstreg. Med tapetbørsten banker/børster du tapetet fast fra midten og ud mod kanten. Tag derefter fat i den nederste halvdel, fold den ud, og gentag processen. Den smule tapet, der er i overskud forneden ved fodpanelet, kan du rive af ved at placere tapetlinealen mod panelets kant eller bruge en hobbykniv.

Sæt nu næste bane op, så siderne støder (ikke overlapper) mod hinanden. Når du har opsat næste bane, skal du forsigtigt vaske overskydende lim af ved samlingen og ved fodpanelet med en svamp, som er vredet op i rent vand.

Hvordan tapetserer man hjørner?

Hvis du skal i gang med at tapetsere et helt rum, vil du uundgåeligt skulle tapetsere hjørner – oftest indvendige, men også udvendige i rum, der har kaminudspring el.lign. De fleste hjørner har ikke samme mål fra gulv til loft, så ved den sidste opsatte tapetbane inden hjørnet måler du ind mod hjørnet og lægger ca. to cm til afstanden.

Mål og riv nu tapetbanen af i den rigtige længde, og sæt den op, så den flugter med forrige tapetbane. Sørg for, at tapetet kommer helt ind i hjørnet. Næste bane på den nye væg sættes igen op med lodsnor, så tapetbanerne ikke bliver tilsvarende skæve, som hjørnet evt. er. Den nye tapetbane skal overlappe de overskydende centimeter i hjørnet. Samme fremgangsmåde bruges på udvendige hjørner.

Sådan tapetserer du rundt om stikkontakter, døre og karme

Har du stikkontakter på væggen, skal tapetet på disse steder klippes op med et kryds fra hjørne til hjørne. Når tapetet er på plads, klippes de små trekanter af. Ved dørkarme og vinduer lader du tapetet gå ind over træet og river blot det overskydende tapet af. Evt. ved brug af en hobbykniv.

Det er stort set umuligt at tapetsere hele væggen bag radiatorer, så her skal du bruge en radiatorrulle. Den har et langt skaft, som gør, at du kan trykke tapetet fast bag radiatoren. Klip tapetet til, så det dækker væggen ca. 15 cm bag radiatoren.

Sponsoreret indhold