Højtider & mærkedage

Vælg det rette juletræ

AF: af Susie Helsing Nielsen
10.12.2012
Foto: Biopix og Garden Picture Library
Det er ganske vist, snart står julen for døren, og vi skal ud og finde netop det træ, der for os er det helt rigtige juletræ. Læs her om de vigtigste danske sorter og om, hvordan du passer dit juletræ bedst.

I sin tid, da juletræet kom til Danmark, var det rødgranen, der var det "rigtige" juletræ, og det er der stadig mange, der fastholder. Eneste ulempe ved rødgran er, at det stikker og taber nålene, så det kræver lidt ekstra støvsugning i juledagene, når man har en rødgran som juletræ. Derfor vælger nogle i stedet den mere praktiske nordmannsgran.

Den koster lidt mere, men så holder den til gengæld også længere. Her i landet bruger vi som regel enten rødgran, nordmannsgran eller nobilis som juletræ, men også omorikagran og blågran er velegnede.

RØDGRAN, PICEA ABIES

Rødgranen er et grantræ, som vokser naturligt i de sibiriske og de nord- og mellemeuropæiske skovområder. Det kom til landet omkring 1730 og er et af de vigtigste træer inden for skovbruget. Det er et taknemmeligt træ, som kan vokse de fleste steder, selv på næringsfattig jord.

Rødgranen var det første træ, der blev brugt til juletræ herhjemme, og selvom det både stikker og taber nålene efter kort tid, rangerer det stadig som det smukkeste og mest "rigtige" juletræ i manges øjne.

NORDMANNSGRAN, ABIES NORDMANNIANA

Træet er en ædelgran, som vokser naturligt i Kaukasus og Tyrkiet. Det kom til landet omkring 1880 og er skovbrugets største eksporttræ. Træet stiller store krav under væksten og er derfor forholdsvis dyrt at producere. Det har lange blanke, mørkegrønne nåle og en fin, tæt og regelmæssig facon og er naturligt et smukt juletræ.

Lav selv den smukkeste topstjerne til dit juletræ, pyntet med fine rosetter

NOBILIS, ABIES NOBILIS

Nobilis eller sølvgran, som det også kaldes, er en ædelgran. Træet vokser naturligt i bjergområder i det vestlige Nordamerika. Der bliver forsket meget i dets farve, og der arbejdes intenst på at fremavle træer med så blå en farve som muligt, men arbejdet er langsommeligt, da træerne dyrkes fra frø. Fra frøene er sået til farvebedømmelse og ny frøhøst, som igen skal sås og fremavles, kan der gå rigtig mange år.

Træet er ikke så regelmæssigt i faconen, men alligevel smukt som juletræ. Nobilis bliver typisk brugt som pyntegrønt i dekorationer, som kranse og udendørs afdækning både her i landet og i resten af Europa. Hele 70 procent af Europas nobilisforbrug kommer fra Danmark, hvor vi har dyrket træet siden 1866.

OMORIKAGRAN, PICEA OMORIKA

Træet er et grantræ, der vokser naturligt i serbiske bjergslugter, og det kaldes derfor også for serbisk gran. Det kom til landet omkring 1890, og det kan fint bruges som juletræ og er et godt alternativ til rødgran, som det minder meget om i væksten.

Læs også: Flet et julehjerte med hjerter.

Træet taber ikke nålene inden døre og er derfor mere praktisk som juletræ end rødgran. Det er et nøjsomt træ, som ikke kræver meget plads, og kan derfor dyrkes hjemme i den lille have.

BLÅGRAN, PICEA PUNGENS

Træet er et grantræ, som vokser naturligt i de nordvestamerikanske bjergegne. Med sin smukke blågrønne farve er det et anderledes valg til juletræ.

Hvis du pynter det med ting, som stemmer overens med træets farve, kan du skabe et helt unikt juletræ. Træet er velformet med stikkende nåle. I naturen findes blågran også med grønne nåle.

Sponsoreret indhold