Det boomer med hjemmestrikkede karklude, sweaters, huer og meget andet i denne tid. Det gamle håndværk er virkelig blevet genoplivet som en hobby, der både er hyggelig at bruge tiden på, og som bonus også producerer fine hjemmestrikkede værker. Ideen om at strikke sin egen sweater eller pude er utrolig tiltrækkende. Når det kommer til at udføre selve projektet, daler motivationen dog hurtigt, hvis du ikke har prøvet at strikke før, men det skal ikke lade sig hedde! Du kan nemlig sagtens komme i gang med at strikke og føre alle dine drømme om strikkeprojekter ud i livet med vores begynderguide her.
Strikkeverdenen kan virke uoverskuelig og fuld af kryptisk kodesprog første gang, du begiver dig ind i den, men lad dig ikke skræmme af det første indtryk. Ligesom så mange andre nye ting, er det svært i starten, men du kommer lynhurtigt efter det, og inden du har set dig om, læser du strikkeopskrifterne flydende og tager dig selv i at snakke non-stop om mohair, masker og markører.
Er du stadig lidt usikker, så frygt ej! Her gennemgår vi de mest basale ting, du skal kende til for at komme godt i gang med at strikke. Desuden deler Kimmie Munkholm, som er en ægte strikkeekspert, ud af sine bedste tips til dig, som er ny med strikkepindene.
Det er ikke nogen magisk vej til at blive god til at strikke. Det handler nemlig bare om at kaste sig ud i det. Det kan dog være rart lige at få styr på det mest basale inden for udstyr, teknikker og termer først. Det får du en hurtig gennemgang af lige her samt tips til, hvordan du nemt lærer mere om strik.
En ny hobby kræver et nyt ordforråd. Når du læser strikkeopskrifter er der mange ord og forkortelser, som du måske ikke har hørt før, og en strikkeopskrift kan godt være ren latin til at starte med. Er der ord, du ikke forstår, så prøv at google dem eller teknikken, så dukker der et væld af videoer og blogs frem.
Alt det skal man have styr på, når man træder ind i strikke-rækkerne. Der står som regel i strikkeopskrifterne, hvilken pindestørrelse, du skal bruge, samt hvilken type og mængde af garn, der skal bruges til projektet. Hvis du er i tvivl om, hvordan du finder de rigtige pinde eller garn, er de altid meget behjælpelige i garnbutikkerne. Tag eventuelt opskriften med og bed om hjælp. I din lokale garnbutik kan de også hjælpe dig med et egnet garn, hvis du ikke kan få det, der er opgivet i opskriften.
Det vigtigste at orientere sig efter, inden du går i gang med at strikke er strikkefastheden. Den siger noget om, hvor mange masker du skal have på 10 cm. Har du flere masker på 10 cm, end opskriften foreskriver, så bliver det du strikker for småt. Har du for få, så bliver det for stort. Dette er især afgørende, når du strikker tøj såsom en sweater.
Derfor er de pinde, der står i strikkeopskrifterne kun vejledende, for hvis du ikke kan opnå den angivne strikkefasthed med de vejledende pinde, så må du justere pindetykkelsen. Har du for mange masker på 10 cm, så skal du gå op i pindetykkelse, så dine masker kommer til at fylde mere. Har du for få masker på 10 cm, så skal du gå ned i pindetykkelse, så dine masker kommer til at fylde mindre.
En maskemarkør bruges til at vise, hvornår i arbejdet du skal gøre hvad. Du kan lave dine egne maskemarkører af f.eks. garn i en kontrastfarve eller købe færdige maskemarkører i en garnbutik.
Start med at orientere dig efter, hvilken størrelse du skal bruge. Alle størrelserne står som regel adskilt af parenteser. Når du har fundet din størrelse, så skal du efterfølgende orientere dig efter den samme parentes resten af opskriften. Husk at tjekke, at den størrelse, du har valgt, også matcher den overvidde, der er angivet, så du er sikker på, at den passer dig. Overvidden er sweaterens brystmål.
Du kan prøve trøjen på undervejs, for at tjekke om den passer. Det er let at tilføje ekstra udtagninger, hvis du ønsker trøjen bredere, eller at strikke den både længere og kortere end angivet. Det er en god ide at læse hele opskriften, inden du går i gang med at strikke. Dermed ved du, hvad der sker, og får ikke overset noget, før det er for sent.
Kimmie Munkholm har i mange år lært folk at strikke via sin instagram- og YouTube-kanal. For et halvt år siden samlede hun alle sine videoer i appen “Min strikkejournal”, så du altid har hjælpen lige ved hånden, når der er noget, der driller med pindene. Kimmies mål er at lave videoer til de mest populære teknikker i nye opskrifter. Her giver hun sine bedste råd til dig, der er helt ny til pinds.
Strik er et håndværk. Så når du skal lære at strikke, skal du lære et helt nyt sprog, der har eksisteret i mange år. Du skal lære dine hænder at arbejde på en ny måde. Det kræver tålmodighed, men lige pludselig kan du genkende nok ord, til at sproget giver mening, og dine hænder har lært bevægelserne, helt uden at du behøver at tænke over, hvordan de skal bevæge sig.
Det første jeg selv gjorde, var at købe en billig rundpind med tipper af metal og et nøgle bomuldsgarn til at øve mig på. Hvis jeg lige skulle have hjulpet mig selv her, havde jeg anbefalet en rundpind med tipper af en form for træ. Metal er meget glat at arbejde med, hvilket er ganske fint. Medmindre man er nybegynder. Og så skulle jeg have haft fat i noget andet garn. Ren bomuld er ikke elastisk og er derfor virkelig skidt øvegarn. Der findes masser af andre kvaliteter, der er mere elastiske, som kan købes til stort set samme pris, som et billigt nøgle bomuldsgarn. Og nu sidder du måske og tænker, at du hellere må starte på jumperpinde (de klassiske lige strikkepinde, man ser bedstemødre bruge på film). Det skal du ikke. Rundpinde er meget nemmere at styre, og man kan lige så fint strikke frem og tilbage på en rundpind, som rundt. Du må gerne være skeptisk, det var jeg virkelig også, da en indehaver af en garnbutik nægtede at sælge dem til mig. Så bare stol på mig her.
Så skal du hjem og øve. Der findes grundlæggende 2 typer masker, du skal lære for at kunne komme i gang med at strikke. Ret og vrang. Øv dig på at slå masker op, strik ret, strik vrang, og luk masker af. Når dine masker ser jævne ud, og du ikke får færre/flere masker på pinden i løbet af dit arbejde, er du klar til at begynde på dit første projekt. Find en begynderopskrift, du gerne vil strikke. Noget, du virkelig gerne vil have færdigt i hænderne. Manges strikkelyst har lidt døden over en karklud eller et retstrikket halstørklæde. For hvis du ikke ønsker at sidde tilbage med en ny karklud, bliver den aldrig færdig. Der findes mange begyndervenlige opskrifter, og nogle endda med tilhørende video, så du får lidt visuel støtte til at lære det her nye sprog. Få hjælp i en garnbutik til at vælge det rigtige garn til opskriften, som passer din pengepung.