Rullegræs ses ofte i forbindelse med byggeprojekter, der skal se flot ud til aflevering. På bare en dag er byggepladsen forvandlet til plæne, og det ligner, at gartneren har passet og plejet den i månedsvis. Det samme trick kan du bruge i haven. Hvis du er utålmodig, og vil genetablere en gammel græsplæne, eller anlægge en ny, så er rullegræs løsningen. Rullegræs er dyrere end græsfrø, men spritny græsplæne på en weekend er uvurderligt.
Rullegræs: hvordan og hvornår?
Rullegræs kan blive leveret til din kantsten, eller du kan hente det, hvis det ikke er et større projekt. En rulle dækker 1 m2 og vejer 25 kg. Producenten har sået og passet græsset, som du selv ville gøre det, men har så skrællet plænen af i ruller, for at kunne levere færdiggræs hos dig.
Hvordan udlægger jeg rullegræs?
- Tril rullerne ud en efter en på en klargjort overflade.
- Første bane lægges langs en snor eller en kant.
- Læg rullerne i forbandt, altså forskudt hinanden.
- Sørg for, at rullerne ligger helt tæt men uden overlap.
- Græsset tromles med en gittertromle, så græsset får god kontakt til jorden.
- Afslutningsvis vandes grundigt og dagligt de første 14 dage.
Processen er simpel, og det er ganske tilfredsstillende at give en rulle et puf, og se et bælte af grønsvær folde sig ud.
Hvornår lægger jeg rullegræs?
De fleste producenter mener, at rullegræs kan lægges stort set hele året. Det bedste vil være at lægge rullegræs i vækstsæsonen, hvor græsset straks vil være i gang med at fæstne sig til underlaget. Når jorden er lun og fugtig i sommermånederne, har græsset de bedste vækstbetingelser. Her skal man dog passe på, at det ikke er i nogle uger med meget stærk varmen. Høje temperaturer gør det svært at holde plænen fugtig i hele etableringsperioden.
Underlaget skal klargøres
Dit underlag er næst efter vanding den vigtigste forudsætning for et flot resultat. Dit underlags jævnhed er lig den færdige plænes jævnhed, så der er god grund til at gøre sig umage. Sørg for at der ikke er sten, græs og ukrudt i underlaget. Vær grundig - kvikgræs skyder og breder sig let fra oversete rødder. Særligt når det er blevet fræset i hundrede stumper. Først må underlaget graves eller fræses igennem. Overvej om det er nødvendigt at grave jord af eller føje til - rullegræsset er 2-3 cm tykt. Det er ofte særligt relevant, hvis plænen støder op til belægninger eller bede med faste kanter. Jorden skal planeres, først med en rive og siden med noget der sikrer en jævn overflade. Gartneren bruger et redskab der ligner et bræt på et kosteskaft. Du kan gøre det med en stolpe, en palle eller en stige trækket henover jorden. Afslutningsvis skal jorden tromles, så fladen er fast nok til, at der ikke laves dybe spor, når du går på den. Sammenrullet græs har begrænset levetid
Få græsset leveret samme dag, som det skal lægges. I sammenrullet form kan græsset nemt tørre ud. Sørg for at vande dine ruller, så de er fugtige, også imens du lægger dem. Bedst er at placere rullerne et køligt og skyggefuldt sted. Dæk dem ikke med plastik, da solen på den måde hurtigt overopheder rullerne. Når plænen så er rullet ud...
Undgå færdsel på græsset de første 10 dage. Du kan sagtens gå på det, men al aktivitet der ville kunne få græsset til at skride, er en dårlig idé. Du kan slå plænen første gang efter de 10 dage er gået. Det er vigtigt at du holder den nye græsplæne fugtig fra det øjeblik den er lagt og de første par uger frem. Det kræver daglig vanding, og i særligt varmt vejr flere gange om dagen. Pas dog på at du ikke drukner plænen. Du kan gøde jorden før men ikke efter, at græsset er lagt - ikke før der er gået et par måneder - derefter kan du gøde, som du ellers ville gøde din græsplæne.