Skal din græslåmaskine holde år efter år, er det vigtigt at vedligeholde den og det gælder især, når den sættes på pause over vinteren. Det ville være en til stor ærgelse, hvis du pludelig opdager, at den ikke virker som forventet, når foråret første lange græs skal slås.
Her får du derfor en nem guide til at gøre plæneklipperen klar til vinterpause!
Det er vigtigt at tømme plæneklipperen for benzin, da gammel benzin vil kunne føre til startbesvær, når plæneklipperen skal i gang igen. Den nemmeste måde at tømme plæneklipperen for benzin er ved at køre den tør. Så kører du blot maskinen, indtil den går ud, så der ikke er mere benzin i motoren.
Plæneklipperen skal rengøres både ovenpå og nedenunder. Inden du går i gang med rengøringen, er det dog vigtigt, at du fjerner tændrørshætten. Så risikerer du ikke, at maskinen uventet går i gang.
Når du rengør plæneklipperen kan du med fordel sætte den op på et par bukke eller lignende, så du nemt kan komme til både over og under. Det er ikke en god ide at vippe plæneklipperen, da der kan løbe benzin og olie ud i resten af maskinen.
Brug en børste og en klud til at fjerne græs og andet skidt fra plæneklipperen. Husk også at rengøre luftfilteret ved at tage det helt ud og rengøre det grundigt.
Det er vigtigt at gøre knivkassen grundigt ren, så der ikke sidder rester af græs, der kan føre til rust. Her kan du bruge en børste som tidligere, men brug også gerne en haveslange til at spule knivkassen godt igennem. Under maskinen skal du også tjekke klingen. Den skal være skarp og intakt. Er den ikke det, skal den skiftes eller slibes.
Det er altid en god ide at vedligeholde sine maskiner med god maskinolie. Det samme gælder selvfølgelig for plæneklipperen, og når nu du har gjort den ren, er det oplagt at give fjedre og kabler en tur.
Tjek om der er olie på maskinen, og om den stadig er frisk. Er olien blevet gammel, skal den skiftes.
Når du har rengjort maskinen skal den opbevares tørt.
Hvis plæneklipperen hoster og pruster, så det næsten er umuligt at slå græsset, er det fristende at købe en ny. Men vent med at springe på det første og bedste tilbud på plæneklippere.
Der kan nemlig være flere grunde til, at din græsslåmaskine har det hårdt - og mange af dem kan du fikse selv.
En forklaring kan være, at græsset er blevet lidt for langt. Selv den bedste græsslåmaskine kan brokke sig, hvis den bliver bedt om at gabe over mere græs, end den kan tygge.
Hvis din plæneklipper oser, er du måske kommet til at hælde for meget motorolie på. Det kan også være, du er kommet til at vende maskinen på en måde, så benzin eller olie er løbet over i karburatoren og/eller luftfiltret.
Giv din plæneklipper en chance, og se om du kan helbrede den med de 3 tips nedenfor.
Maskiner kræver vedligeholdelse. Husk derfor at holde luftfiltret rent, hælde frisk benzin på, tjekke olieniveauet og sørge for, at det ligger inden for producentens anbefaling.
Tjek også kniven, og sørg for, at den altid er skarp.
Til foråret, når lyset kommer, og jordtemperaturen er over de 5°, så græsset begynder at gro, skal du slå græsset med en klippehøjde på 6 cm. Så har både græsset og maskinen en chance i det tidlige forår. Sådan gør du, indtil der er kommet godt gang i græsset, og du skal først herefter sætte klippehøjden længere ned.