Med sine slanke stilke og frodige blomster er nelliken en blomsterklassiker, der aldrig går af mode. Vi har samlet 10 ting, du bør vide om blomsten.
Nelikken er en taknemmelig og holdbar have-og snitblomst. Hvis den trives, breder den sig af sig selv, og den har en herlig duf af sommer. Der er stor variation i både farve, form og udtryk, så du kan få nelliker til erhver smag. Lad blomsten pynte i hjemmet, i krukkerne eller bind en buket med nelliker.
10 ting du skal vide om nelliker
- Nellikens latinske slægtsnavn er Dianthus, som betyder gudeblomst. Det er en gammel kulturplante, som er dyrket i Mellemøsten helt tilbage i 1400-tallet. Nellikens blomsterblade er spiselige og kan fx bruges som pynt på kager, og udtræk af blomsterne kan bruges i kosmetik. En buket med hvide nelliker betyder ren og ægte kærlighed, mens røde nelliker symboliserer lidenskab og også er socialismens signaturblomst.
- Nellikeslægten omfatter ca. 300 arter, som stammer fra middelhavsområdet, Asien og Afrika. I Danmark har vi flere vildtvoksende arter, bl.a. bakkenellike, strandnellike og kostnellike. Dertil kommer arter, som har forvildet sig fra haver ud i naturen. Blandt de mest populære arter til brug i haven er studenternellike, havenellike, fjernellike, bakkenellike og kinesernellike.
- Havenellike, Dianthus caryophyllus, findes i mange variationer med forskellige farver og former – enkle, fyldte, ensfarvede, med flerfarvede blomster eller blomster med tegninger i kontrastfarver. Havenellike sætter ikke lige så mange blomster som andre arter, men er populær på grund af den lange stilk og de store blomsterhoveder, som gør den velegnet som snitblomst.
- Havenellike findes som både en- og toårig, og begge typer kan dyrkes fra frø. De enårige kan forspires i såjord inden døre fra februar til april. Når planten har spiret, skal den stå køligt og lyst. Afhærd og plant ud, når frosten er væk. Toårige nelliker kan sås i sensommeren på friland og vil så blomstre året efter. Havenellike blomstrer fra juli til september, og mange sorter har en fin duft. Den sår let sig selv.
- Hvis du fjerner de visne blomster i løbet af sommeren, vil planten sætte flere blomster. Giver du flydende, langtidsvirkende gødning, vil du opleve en rigere blomstring.
- Havenellike holder sig længe i en vase. Passer du godt på den, kan den holde i op til tre uger. Skær stilken over på skrå med en ren, skarp kniv. Fjern alle blade, som ellers ville være under vand i vasen – det hindrer bakterievækst. Sæt blomsterne i en vase med rent, koldt vand. Stiller du vasen køligt om natten, holder den væk fra direkte sollys og skifter vandet et par gange om ugen, vil du kunne glæde dig over den meget længe.
- Bakkenellike, Dianthus deltoides, er en lavtvoksende, flerårig staude med hvide, røde eller rosa blomster. Den sår gerne sig selv og er nem at få til at trives. Blomstrer fra juli til september. Passer godt i haver med tør jord og begrænset plads eller i sommerhushaven. Bliver 15-20 cm høj. Trives bedst i fuld sol.
- Mange nelliker sår gerne sig selv i haven, så vær forsigtig, når du luger, så du ikke fjerner de små nellikespirer. De er lette at kende på deres sølvgrønne stilke og blade.
- Fjernellike, Dianthus plumarius, har frynsede kronblade og et graciøst udtryk. Blomsterne er i hvide, røde og rosa nuancer, ensfarvede eller brogede. Den trives bedst i fuld sol på en veldrænet plads. God i stenbedet, som bunddække eller i staudebedet. Er også en holdbar snitblomst.
- Strandnellike, Dianthus superbus, er en flerårig staude, som bliver 15-40 cm høj. Den har fligede kronblade og to- eller trefarvede blomster. Den kan forspires inden døre i februar-marts. Dæk potten med klar plast med lufthuller. Når faren for frost er ovre, kan den plantes ud efter afhærdning. Hvis du vælger at forspire inde, vil den blomstre allerede i juni-juli samme år. Sår du den udendørs i perioden maj-september, får du først blomster året efter.
Se også
DIY: Fine dekorationer med efterårets bær og blade