De enårrige sommerblomster er nok forårets bedste investering. En pose med frø kan fylde bedet med farve, og med lidt planlægning kan du få alverdens forskellige og vidunderlige blomster at se i løbet af sæsonen.
TIP: Når du giver dig i kast med sommerblomsterne, er der få ting at holde for øje. Vær omhyggelig med vanding i sommerperioden. De små spirer især har brug for fugtig jord indtil de har udviklet et solidt rodsystem, men pas på at de ikke rådner. Planterne vil gerne stå i fuld sol, bortset fra akelejen, som sagtens kan stå i halvskygge.
Her får du 18 favoritter!
Gilia capitata, Blåhoved, er en lidt undervurderet sommerblomst – den får rene, blå, kornblomstlignende blomster. Den passer ind alle de steder, hvor der lige mangler lidt fyld.
Læs mere om blåhoved.
Cleome hassleriana, Edderkoppeplante, har et eksotisk udseende — den får store, elegante blomster. Den fylder godt til i bredden.
Læs mere om edderkoppeplante.
Fjerblomster får fortryllende, vifteformede blomster — og så er den ganske nem at have med at gøre. Den blomstre fra april og helt til den første frost tager den i efteråret.
Læs mere om fjerblomst.
Måske den nyttigste af alle sommerblomster. Honningurt er ikke bare fin at se på, den har også lang blomstringstid og er et vigtigt led i kampen mod skadedyr, da den lokker massevis af nyttedyr til.
Læs mere om honningurt.
Høgeskæg er en nem, lille sommerblomst. Den spirer lynhurtigt og får i juni til august fine, rosa og gule blomster.
Læs mere om høgeskæg.
En sød, krybende plante med blå, tragtformede blomster. Jomfruskørt er perfekt til krukker eller i bedet et solrigt sted.
Læs mere om jomfruskørt.
Cynoglossum amabile, Kinesisk hundetunge, får massevis af små blomster på hver stængel. Den er i den grad værd at overveje, hvis der skal så mange blomster ind i haven som overhoved muligt.
Læs mere om kinesisk hundetunge.
Krysantemum er en af de mest populære sommerblomster i handlen, og det er ikke så mærkeligt. Den er smuk, og de fleste sorter blomstrer sent, så blomstersæsonen forlænges.
Læs mere om krysantemum
Den evigt populære morgenfrue. Den er nem, vild og yndig — og så kan den bruges i madlavningen.
Læs mere om morgenfruer
Pelargonier er romantiske uden tvivl. De fås i et utal af farver og nuancer, og de blomstrer hele sommeren.
Læs mere om pelargonier
Nolana humifusa, Pokalblomst, er blandt de lavere sommerblomster og det gør, at den egner sig rigtig godt som bunddække. Løvet er frodigt og grønt, og blomsterne er små og blålige.
Læs mere om pokalblomst.
Salvier er skønne, nemme og fulde af farve og duft. Der er flere salvier som kan dyrkes som stauder eller 2-årrige, men en del dyrkes også som 1-årrige sommerblomster herhjemme. Texassalvie, Salvia farinacea, og Dusksalvie, Salvia eviridis, er begge gode til sommerens krukker.
Læs meget mere om salvie.
Her er det blå salvie, der får fine dybblå blomster — en favorit blandt prydsalvier.
Læs mere om blå salvie.
Cosmos bipinnatus, Stolt kavaler, er nok den nemmeste sommerblomst. Den blomstrer helt overdådigt, og blomsterstænglerne bliver lange og ranke — de svajer fint i vinden.
Læs mere om stolt kavaler
Endnu en nytteplante! Tagetes lokker massevis af nyttedyr til, så du får hjælp i kampen mod skadedyr. I tilgift er den køn – nogle sorter får orange, gule og rødlige blomster, andre er mere ensfarvede, typisk gule og orange. Den er helt perfekt imellem grøntsagerne i køkkenhaven.
Læs mere om tagetes
Tallerkensmækker, eller alm. blomsterkarse, eller landløber, den har mange navne — den breder sig langs jorden og får store, trumpetformede blomster. Det meste af blomsten er spiseligt.
Læs mere om tallerkensmækker
Nicotiana mutabilis, Tobaksblomst, får små, fine blomster men det til trods rummer den en vældig skøn duft.
Læs mere om tobaksblomst
Valmuer er fyldt med vildskab, vi ser dem jo ofte i grøftekanter og på enge — der findes masser af varianter i mere eller mindre eksotiske farver til dyrkning i haven. Valmuer er nemme, og så er de sjove at formerer år efter år — frøkapslerne er lette at få øje på, når de er afblomstret, så det er bare at samle ind og avle løs.
Læs mere om valmuer
Verbena rigida, Violjernurt, har de smukkeste, violette blomster. Den er god i krukkehaven, hvor den vil blomstre flittigt hele sommeren.
Læs mere om violjernurt
Akelejen kan ikke nå at blomstre i år, men du kan lave en masse planter, som vil blomstre allerede i maj næste år. Så frøene i potter eller bakker i fugtig så- og priklemuld, og dæk dem ganske let med sand. Stil bakkerne i skyggen udenfor, og vand jævnligt, når jordoverfladen er tørret let ud. Planterne prikles over i potter og plantes senere ud på den blivende vokseplads. Du kan også så frøene direkte på planternes blivende vokseplads. Bland frøene med sand, og drys dem ud oven på jorden. Riv let hen over, og vand til med en bruser. Vær omhyggelig med at fjerne ukrudt, så de små planter ikke skal konkurrere om lyset. Hvis planterne skal tyndes ud, kan du potte nogle op og plante dem ud senere, når de har dannet et godt rodnet i potten. Vand planterne ofte i tørre perioder for at undgå meldug på bladene - vand kun jorden, så planterne ikke bliver våde.
Så frøene i potter eller bakker i fugtig så- og priklemuld, eller så dem på deres blivende vokseplads. Bland frøene med sand, og drys dem ud oven på jorden. Tryk jorden til, men dæk ikke frøene. Vand forsigtigt med en bruser. Sår du i potter eller bakker, skal planterne sikkert udtyndes, da det er meget svært at fordele de bittesmå frø, så planterne har tilpas afstand til at vokse sig store. Prikl de overskydende planter i potter, og plant ud, når de har fået et godt rodnet. Bellis vil gerne stå lidt fugtigt.
Stokrosen blomstrer først det andet år, så det er en stor fordel at så den nu. Så frøene i potter eller bakker i fugtig så- og priklemuld. Dæk ganske let med sand eller et tyndt lag muld. Vand herefter, når jorden tørrer en anelse ud i overfladen. De små planter prikles i hver deres potte og plantes ud i løbet af august, så de kan nå at etablere sig godt inden vinteren.