Der er virkelig mange skønne blomster, der fortjener at være blandt vores favoritter, og morgenfrue er uden tvivl en af dem. Den er helt almindelig i den forstand at de fleste kender den, og at den har plads mere eller mindre med vilje i rigtig mange danske haver.
Morgenfruerne er alt det vi elsker — nem, yndig, en smule vild og lækker i madlavning. Vi har samlet alt der er værd at vide om morgenfruer.
Morgenfruer spreder sig flittigt, og titter frem steder, hvor man ikke havde regnet med at se dem, og de synes aldrig at være gået galt i byen. De pynter, med deres fine farver og skønne duft i næsten hvilket som helst bed — selv i køkkenhaven er den til gavn og glæde, når den dukker op imellem afgrøder, og det er de færreste, der kan få sig selv til at luge den væk.
En af årsagerne til at morgenfruer er så populære er uden tvivl farverne, der virkelig kan give havens bede lidt ekstra sommerfølelse. På samme måde er det ofte et brev morgenfruer, der rykker i krukken, når der skal sås lidt farve til terrassen eller altanen.
Ikke nok med, at den er farverig, så er den god i køkkenhaven, også her som pynt, men især som insektplante, der lokker masser af nyttedyr til. Det er især svirrefluer, som holder af morgenfruer, og svirrefluernes larver er kendt for at æde massevis af bladlus i deres levetid. På den måde kan morgenfruer bruges i kampen mod skadedyr. Desuden er humlebierne også vældigt begejstrede for morgenfruer.
Foruden sine evner som insektplante, kan morgenfrue også prale af at være god i madlavning.
De smukt farvede kronblade på morgenfrue er spiselige. De har en svag, let pebret smag. De kan bruges som fin pynt på næsten alt — kun fantasien sætter grænser. Prøv i salater eller oven på søde sager som chokolade og kage, eller i dej til al slags bagværk, hvor de vil pynte med farve.
Du kan tørre kronbladene, så du har fin pynt resten af året, eller tørre hele blomsten til te, eller hvis du vil bruge den som lægeurte — læs mere længere nede.
Dyrkningen er ligetil. Morgenfruers lethed gør, at der i virkeligheden ikke er så meget at gøre galt. Dog kan det siges, at jo mere de trives, jo mere frodige, flotte og fyldige bliver de. Frøene kan sagtens sås direkte på voksestedet, men du kan få en tidligere blomstring og stærkere planter, hvis du forspirer dem indendørs. En anden fordel ved forspiring er, at du har bedre styr på planterne. Sår du direkte i jorden, er det let at komme til at luge planten væk, hvis ikke du er grundig med markering.
Du kan så morgenfruer direkte i jorden i april og maj, og frøene sås 1 cm nede i jorden.
Du kan så dem hist og her, eller så hele flader til, men dyrker du aktivt planterne for at kunne bruge dem i buketter, er det oplagt at så dem i rækker med god afstand imellem hver række (ca. 40 cm) og når planterne får fat luge de svageste planter væk, så de stærke står tilbage med 20-30 cm imellem hinanden. Så er der god plads til at planterne kan udvikle sig, og få mange, store, og fyldige blomster.
Hold igen med gødning, når du dyrker morgenfruer. De nyder næringen, men vil fokusere på bladene, hvis der er overflod, og det fører til færre blomster.
Du kan nemt forlænge blomstringen. Efterhånden som blomsterne visner, kan du fjerne dem, så planten i stedet fokuserer sin energi på at lave flere blomster. Hvis du lader de visne blomster sidde, så vil planten bruge en masse energi på at danne frø.
Hvis dine morgenfruer bliver ramt af meldug, så kan du, også hen på sommeren, skære planten ned, og så vil den skyde på ny og nå at lave et hold blomster mere inden vinterens hårdeste frost.
I efteråret, når frøstandende er færdige, kan du tage frø fra morgenfruer. Når blomsterne har tabt alle kronblade, kan knoppen samles ind. Bred frøene ud på en afvis og læg dem til tørre et tørt og gerne lidt lunt sted. Når de er tørre, kan du gemme dem væk på din foretrukne måde. Kaffefiltre er rigtig gode til at gemme frø, da de suger den sidste rest af fugt, skulle der være noget tilbage. Husk at skrive på, hvad det er for nogle frø. Opbevar dem mørkt og tørt.
’Pink Surprise’ er, som navnet siger, mere pink i farven.
’Citrus Cocktail’ meget lav morgenfrue, med gule og orange farver.
’Art shades’ fin og klar orange farve, meget eksemplarisk for den morgenfrue som så mange elsker.
’Fruit Twist’ også meget lav, i mere sarte gule og orange farver.
Havemorgenfruen, Calendula officinalis, er vel nok en af de ældste kendte lægeplanter og mange historiske fund bærer tegn på, at man har anvendt planten sårhelende og svampehæmmende.
Planten indeholder favonoider, som kan hæmme svampevækst.
Kronbladene spises, tørres og drikkes som te eller udtrækkes i olie eller sprit, der kan smøres på huden imod svamp og myggestik. Det siges den også er gavnlig imod infektioner i urinvejene.
Som før nævnt, så har morgenfruer mange gode egenskaber, og en af dem er, at den er god i buketter. Hvis du vil have dem til at holde længere, skal du fjerne de nederste blade, før du sætter dem i vand.
Den går rigtig godt sammen med andre sommerblomster, og mere farverige buketter der kan bære de kraftige farver. Margueritten kan også nemt dyrkes i haven og bruges med morgenfruen i en smuk buket eller stå fint sammen i staudebedet.