Blomster & Planter

Gode afgrøder til køkkenhaven

AF: Tekst og
25.03.2014
foto: Kenn Römer-Bruhn
Efter nogle år hvor vi har fokuseret på renoveringen af huset, har vi endelig igen tid til køkkenhaven. Det er dejligt at få fingrene i jorden og at stå med frøposer og etiketter igen.
Det er hele tre år siden, at jeg sidst har haft mulighed for at arbejde med at så og dyrke afgrøder i køkkenhaven, så det har jeg længdes meget efter. Det er altid tilfredsstillende at følge udviklingen fra frø, over forspiring, til lækre, hjemmeavlede afgrøder. Læs også: Anlæg en ny køkkenhave

Tomater

I år har jeg sået en masse forskellige tomatsorter. Jeg har både valgt nogle sorter, som jeg har god erfaring med, og nogle nye sorter, som jeg glæder mig til at afprøve. Og hvem ved, måske de alle skal sås i mit drivhus og min have igen til næste år. Jeg har sået nedenstående sorter.
  • Ildi, små gule velsmagende tomater i enorme klaser, som er lavet af egne frø fra sidste år.
  • Sungold, små gulorange tomater med helt særlig aromatisk smag, som er lavet af egne frø fra sidste år.
  • Tica, skinnende røde, fladrunde og meget faste velsmagende tomater, som kun sås indendørs. Frøene er fra en kunde.
  • Ruthje, røde hjerteformede og utroligt velsmagende tomater, som skal gødes sparsomt. Frøene er fra en kunde.
  • Piroka, store, røde og søde bøftomater, som kun sås indendørs. Frøene er fra en kunde.
  • Berner Rose, rosafarvede store og meget velsmagende bøftomater. Frøene er fra en kunde.
  • San Marzano, aflange robuste frugter, som også er velegnede til tomatpuré. Frøene er fra en kunde.
  • Goldene Kønigin, guldgule og runde frilandstomater, som har en mild og aromatisk smag. Frøene er fra en kunde.
Sidste år var frilandstomaterne et hit, så det vil jeg satse endnu mere på i år. Desværre kan jeg ikke finde mine gamle frø til tomatsorten Black Cherry, så dem er jeg nødt til at finde igen, for de var superlækre. Læs også: Sådan dyrker du tomater med succes

Afgrøder til forspiring

Kartofler Vi har indkøbt omkring 100 kartofler af sorten Ditta, som står til forspiring lige nu. De står i æggebakker og venter på at blive plantet ud inden længe. Sidste år havde vi lagt 200 kartofler af forskellige sorter og kunne konstatere, at vi dels havde for mange kartofler, og dels at Ditta var den suverænt bedste sort. Løg Skalotteløgene bliver også forspiret. Vi fik enorme mængder af dem sidste år, og de mange små fed bliver nu til nye planter. Forspiringen skulle efter sigende gøre dem større, så det bliver spændende at følge med i.

Nyindkøbte sorter

Jeg elsker at afprøve nye sorter for på den måde at finde ud af, hvilke afgrøder vi i familien bedst kan lide. Selvom det ikke er sikkert, at det hele bliver lige så succesfuldt, som man går og håber på. Men man kan jo også være så heldig, at man finder en ny favorit eller to. Nedenfor ser du, hvilke nye sorter jeg har kastet mig ud i i år.
  • Courgette ‘Black Beauty’
  • Fennikel ‘Di Firenze Florence’
  • Butternut Squash ‘Hercules’
  • Bladbede ‘Vulcan’
  • Græskar ‘Hundredweight’
Selvom vi ofte prøver nye afgrøder af, har vi også nogle favoritter, som vi bliver ved med at vende tilbage til. Du ser nogle af dem, som vi har fra sidste år, herunder.
  • Ærter, der allerede er nået godt frem. De overvintrede ude og skal flyttes til et nyt sted.
  • Gulerødder ‘Nantes 2’
  • Bleg- og bladselleri ‘Gigante d’Italia’
  • Pralbønner
  • Hvidløg
  • Vinterporrer, som jeg har høstet frø af.
  • Pastinakker
  • Havrerødder
  • Salater af forskellige sorter

Vi har besluttet os for, at vi ikke gider at dyrke kål i køkkenhaven i år, for alle kålhoveder gik til i larver og snegle. Men der skal til gengæld indkøbes et par gule squash, et hold knoldselleri, almindelige stikløg, sommerporrer, og hvad jeg nu ellers lige kommer forbi.

Sponsoreret indhold