Krokus
Blomster & Planter

Guide: Få massevis af krokus

AF: af Jytte Boch
13.08.2020
Foto: Jytte Boch og Jette M. Vesterager
Krokus er nogle af de første farver, der dukker op efter vinteren. Hvis de har gode betingelser, spreder de sig flittigt, og med lidt hjælp danner de store farverige blomstertæpper.

De små, botaniske krokusarter dukker i milde vintre op allerede i februar. Nogle uger senere får de selskab af de storblomstrede krokus, og har du lagt knolde af forskellige arter og sorter i haven, kan sæsonen strækkes fra februar frem til maj, alt efter vejret.

Hvert år præsenterer krokus blomsterhoveder i gule, orange, hvide og blålilla toner. Når solen skinner på planterne, åbner blomsterne sig, så man kan se de smukke, gule støvdragere. I svælget af den åbne krokusblomst er der ofte en anden farve eller en lysere nuance omkring støvdragerne. De ydre kronblade kan være meget forskellige fra de indre, og nogle krokus har striber, prikker eller andre spændende aftegninger, som ses på ydersiden.

Der er mere end 100 forskellige arter af forårsblomstrende krokus, som trives fint i vores klima. Der er især mange krydsninger mellem skedekrokus, Crocus chrysanthus, og tofarvet krokus, C. biflorus, som er smukke, farverige, billige og nemme at få fat i.

Krokusløg kan være billige, men safrankrokus er modsat kilden til verdens dyreste krydderi, safran.

Sådan lægger du krokusløg

Når du lægger løg eller knolde, er tommelfingerreglen at lægge dem i en dybde, der svarer til to-tre gange løgets/knoldens højde. Plantedybden er dog ikke så afgørende for krokus. Krokusknolden danner en meget kraftig rod, der trækker den ned i den rigtige dybde, hvis den er lagt for højt. Blot skal du sørge for, at knoldens spids vender opad. Et tæt krokustæppe får du ved at lægge mange knolde med 5-7 cm’s afstand, så de har plads til at danne flere nye knolde.

Med årene vil løgene formerer sig, og blive til tuer, du kan dele og plante andre steder — og plantens frø vil finde vej steder hen, hvor de spæde planter får lov at få fat, og snart er få klynger af krokus blevet til et hav af forårsfarve.

Se i videoen, hvordan Havemand Kenn Römer-Bruhn lægger sine blomsterløg:

Placering af krokus

Krokus skal have direkte sol, for at blomsterne åbner sig. Men er foråret meget varmt og solrigt, kan blomsterne brænde for hurtigt af, hvis de står i heftig forårssol hele dagen. Så placér dem gerne i vandrende sol-skygge, så holder blomstringen længere. Krokus blomstrer allerede det første forår efter lægningen, medmindre der er tale om de små yngleknolde, som først blomstrer året efter. Krokus blomstrer i den kolde periode, hvor de fleste ikke går så meget i haven, og derfor får du størst fornøjelse af blomsterne ved at placere dem ved indgangen til haven eller langs de gangstier, du går på dagligt. En anden god mulighed er at lægge knoldene i krukker, som kan stå tæt på huset, når krokusserne blomstrer, og flyttes til et andet sted, når de er afblomstret, og bladene visner ned.

Gødning og jordbund til krokus

De små, yndige krokus er til stor nydelse i forårshaven, og samtidig er de meget nemme planter. De får stort set ingen sygdomme og klarer sig udmærket uden gødning i almindelig, veldrænet havejord. Står de i meget let og sandet jord, har de godt af lidt almindelig havegødning lige efter afblomstring. Står de i græsset, er lidt almindelig græsplænegødning fint.

Knolden kan risikere at rådne, hvis den sopper i vand – især efter nedvisningen, hvor den er i hvile. Er jorden for leret, kan den blandes med sand, så vandet kan sive væk fra knolde og rødder.

Krokus spreder sig, og snart er de små tuer hele flokke.

Langt de fleste krokus i haverne er forårsblomstrende, og de færreste ved, at der også findes efterårsblomstrende krokus. Krokusforædlere fremavler hele tiden ny sorter med større og større blomsterhoveder. Sorter af krokus opstår ved, at de forskellige arter eller sorter krydsbestøves med hinanden. Der er til dato registreret omkring 250 forskellige krokusarter, hvoraf cirka halvdelen er forårsblomstrende, mens den anden halvdel er mere sarte efterårsblomstrende krokus.

Lav en farverig græsplæne med krokus

I mange offentlige parker og haveanlæg kan man opleve flotte løgplæner med tusindvis af krokusblomster, der står helt tæt i græsset. De små forårsblomster har også holdt deres indtog i græsplænerne i flere private haver. Det ser helt fantastisk ud, når de dekorative krokusblomster ligger i cirkler omkring træerne eller som bølger eller mønstre i græsplænen.

En græsplæne fyldt med krokus

Vent med at slå græsset, til krokusbladene er visnet helt ned. Bladvæksten efter afblomstring er vigtig for at sikre næste års blomsterflor. Krokus selvsår sig, så planterne kan sagtens brede sig. Krokusknoldene danner ud over frø også yngleknolde hvert år efter blomstring, så for at opretholde en rig blomstring skal de deles med jævne mellemrum, så de ikke står for tæt.

TIP: De fleste krokus breder sig villigt ved frøformering, men kun de steder, hvor de får lov til at være i fred for hak.

Køb de bedste krokusløg

Knolde af forårsblomstrende krokus kan sættes fra september, så de kan nå at danne rødder inden frosten.

De kommer på hylderne allerede i sensommeren, hvor de er i hvileperiode. De er ikke sarte over for udtørring, men tjek alligevel knoldene, før du køber. De skal være faste, når du trykker på dem, og må ikke have synlige skader eller svamp.

Køb de sundeste krokus løg

Sponsoreret indhold