Juleroser og påskeklokker bliver ofte forvekslet, og det er ikke så sært, for de to planter minder en del om hinanden udseendesmæssigt og hvad angår pasningen. Der er dog tale om to forskellige arter, og den største forskel er planternes blomster og blomstringstidspunktet.
I artiklen her kan du læse om, hvordan du dyrker og formerer juleroser. Vil du læse mere om påskeklokker, kan du finde vores guide her:
Så frøene i små potter, dæk med lidt jord, og hold den let fugtig – ikke våd, for så rådner de små spirer. Væbn dig herefter med tålmodighed, for der kan gå alt fra seks måneder til halvandet år, før frøene spirer. Plant de spæde planter om, når de har to blivende blade. Stil potterne et skyggefuldt sted i haven i ca. et år, inden du planter dem direkte i jorden.
Når du ikke at fange frøene fra kapslerne, inden de falder til jorden, kan de små planter forsigtigt tages op året efter og plantes i potter eller et andet sted i haven. Meget store planter kan du forsigtigt dele i flere mindre planter efter afblomstring. Det er vigtigt at passe de delte planter med vand, indtil de får rigtig fat i jorden igen.
Juleroser foretrækker en vokseplads med lidt skygge, f.eks. i ly af løvfældende træer, hvor de også kan have mulighed for at brede sig. Jorden skal helst være let fugtig – det er dog vigtigt, at der ikke er stående vand, da det kan bevirke, at rødderne rådner, og så kan planten ikke overleve.
Juleroser er nemme at have med at gøre, og de blomstrer trofast år efter år. Du kan forkæle dem med lidt gødning i starten af efteråret, så er de klar til en ny sæson.
I de kolde, golde måneder er det rart at have en blomst stående i en potte ved hovedindgangen eller på terrassen foran stuen, så der er noget smukt at kigge på indefra.
Juleroser kan trives i potter, men når det bliver meget koldt, kan du beskytte dem ved at pakke potten ind i bobleplast og dække den med et smukt stykke stof, som du fastgør med en snor. Giv eventuelt de overjordiske dele lidt varme ved at placere granris rundt om pottekanten.
For at forlænge blomsternes holdbarhed indendørs, kan du placere dem køligt om natten, og når du ikke er hjemme.
Påskeklokker og juleroser kommer begge fra planteslægten Helleborus og ligner hinanden meget. Derfor forveksler mange de to med hinanden. Ikke mindst fordi blomsterhandlerne ofte forhandler begge stauder fra december. Men der er tale om to forskellige arter.
Planterne har begge vintergrønne blade og en blomstring, der strækker sig over en lang periode. Men mens juleroserne har en til tre blomster på hver stængel, har påskeklokkerne flere. Du kan også se forskel på arterne ved at kigge på frøkapslerne, for hos julerosen sidder kapslerne sammen, mens de sidder enkeltvis hos juleroser.
Planterne udvikler med tiden et stort rodnet, så det er en fordel at plante dem ud i haven, når de er afblomstrede. Selvom planter, du har haft indendørs, kan se lidt trætte ud, er det værd at plante dem ud, da de vil komme til kræfter igen. Før du genskaber livet i krukkeplanterne i haven, skal du sørge for, at de er godt vandet. Tryk jorden godt til omkring dem – på den måde kan rødderne hurtigere etablere sig i haven.
Frøformering er en god metode til at få flere planter. Når blomstringen er omme, danner planten dekorative bælgkapsler, og det er vigtigt, at de bliver på planten, til de er helt modne, og kapslerne begynder at åbne sig.
Frøene drysser ned på jorden, hvor de vil begynde at spire og blive til nye planter, der ikke nødvendigvis ligner moderplanterne, for de kan sagtens skifte farve.
Vil du selv vælge, hvor de nye planter skal gro, kan du samle frøene, så snart kapslerne sprækker og så dem med det samme, for frøene mister hurtigt spireevnen. Du kan så frøene direkte på blivestedet, men du kan også så i potter, som du stiller udendørs.
Det kræver tålmodighed at dyrke planter fra frø, for der går omkring fire år, før de første blomster viser sig – til gengæld er det en fantastisk måde af få mange planter på.