Blå og violette hortensia-blomster
Hortensiaguide

Guide til hortensia i haven

AF: Af Jytte Boch & Bente Halkjær.
2.05.2024
Foto: Tia Borgsmidt.
Hortensia er en alsidig evergreen: Den står smukt hele året, i haven og på altanen, og der er nok af sorter at vælge imellem. Vi guider dig hele vejen rundt om den kulørte busk.

Hortensia er en ægte haveklassiker, og det er der god grund til! Den blomstrer overdådigt fra højsommer til efterår med store hoveder i utallige, smukke nuan­cer fra romantiske hvide, lime og rosa farver over de mere iøjnefaldende blå, violette og røde. Du kan dyrke dem i potter, i havejorden eller lade dem klatre op ad plankeværket, hvor de spreder glæde i en lang periode - selv når de er visne.

Hvis du også er blevet vild med hortensia, så giver vi dig her vores bedste tips, så du kan få størst mulig succes med den smukke busk!

Guide til pasning af hortensia

10 tips til hortensia

  1. Køb vinterhårdføre hortensiaer til ud­plantning om efteråret.
  2. Plant gerne hortensia i en krukke med rigeligt jord, så udtørring undgås.
  3. Når du planter din hortensia i en krukke, er det vigtigt, at krukken har hul i bunden. Hvis der er mange store huller i bunden, er det godt at lægge et potteskår eller lignende over hvert hul i bunden, så overskydende vand kun langsomt siver væk.
  4. Opbevar hortensiakrukkerne i et uop­varmet drivhus eller udhus om vinteren.
  5. Placér helst hortensia, så den ikke står i direkte sol hele dagen.
  6. Vand i tørre perioder i bedet, så blom­sterne ikke hænger. Du skal være ekstra opmærksom på vanding, hvis du har hortensia i krukker, da krukkerne hurtigt tørrer ud i solrige perioder.
  7. Lad de visne blomsterstande sidde som beskyttelse gennem vinteren.
  8. Beskyt hortensia mod sen frost i for­året. Du kan fx dække den til med grangrene eller fiberdug, indtil al fare for frost er ovre.
  9. Giv planten gødning om foråret for at få god vækst og blomstring.
  10. Klip ikke hortensia ned efter sankt­hans.

Plantning af hortensia

Buskene trives generelt i god, næringsrig og let fugtig jord et sted, hvor der er en smule skygge. Men da der er forskel på arterne, er det klogt at tjekke lysbehovet, inden du vælger plante, så du kan give den de optimale betingelser.

Det er derudover en fordel at dyrke hortensia et lidt beskyttet sted, hvor planten ikke er udsat for kraftig vind. Dæk evt. planten godt til om vinteren med granris, hvis du bor på et udsat sted.

Som udgangspunkt kan du plante hortensia året rundt, såfremt jorden ikke er frossen, men det må absolut anbefales at få planterne i jorden i løbet af efteråret, hvor jorden er lun og let fugtig, da det skaber de bedste betingelser for en god start.

Indtil din hortensia har etableret sig, bør du fjerne ukrudt og græs under den, så det ikke konkurrerer med planten. Når først din hortensia er kommet godt i gang, er den til gengæld nem at have med at gøre.

Sådan gøder du hortensia

  1. Hvis du gøder, skal det gøres om foråret og aldrig efter slutningen af juni. Gøder du senere, kan du risikere, at næste års blomstring bliver ødelagt, fordi de nye blomsterknopper ikke kan nå at afmodne inden vinteren.
  2. Hvis din hortensia mangler gødning, ses det tydeligt på bladene, der bliver gullige.
  3. Brug gødning beregnet til surbund til de blå/violette hortensiaer.
  4. Brug ellers en blandingsgødning med et højt indhold af fosfor for at få en rig blomstring.
  5. Pas på med for meget kvælstof, da det giver bladvækst på bekostning af blomsterne.

Beskæring af hortensia

Når foråret kommer, er det fristende at klippe de visne blomsterstande af planterne. Men vent, til nattefrosten er ovre, da de visne plantedele beskytter planten mod kulde.

Opdager du grene, der er skadede eller ligefrem døde af frosten, skal du skære dem tilbage lige over et par friske knopper. Det er dog klogt at holde igen med beskæresaksen. Tag den kun frem, hvis der er udgåede grene, eller hvis planten er blevet for stor.

Ældre grene kan du skære bort tæt ved jordoverfladen for at forynge planten, hvis du synes, det er nødvendigt. Beskær lige efter blomstringen, da næste års blomsterknopper dannes året før.

Vinteropbevaring af hortensia

Hortensiaer trives fint udplantet i haven, men egner sig også glimrende til krukker, da du så vil kunne vinteropbevare dem i et udhus eller et drivhus.

Faktisk kan du fremskynde blomstringen i op til en måned ved at vinteropbevare din hortensia. Planterne vil nemlig begynde at gå i vækst, når solen får fat og opvarmer drivhuset i det tidlige forår, mens det stadig er koldt udenfor - og det er jo netop blomstringen, der gør hortensiaen så speciel, så en ekstra måned med blomster er ikke tosset.

Sådan dyrker du hortensia i krukker

Hortensiaer er flotte i krukker og gode til at skabe oasestemning på altanen, da de er så fyldige. Der er dog nogle punkter, du skal være opmærksom på, når du beslutter dig for at dyrke hortensia i krukker:

  • Fordi planterne er temmelig vandingskrævende i sommerperioden, er det en fordel at plante dem i store krukker eller baljer.
  • Det har stor betydning, at der er huller i bunden, for selvom hortensiaer skal have meget vand, holder de ikke af at soppe i det.
  • Placér gerne krukkerne i flimrende skygge, så du ikke skal vande to gange om dagen af frygt for udtørring.
  • I sommertiden kan du dog godt risikere, at du både skal vande både morgen og aften. Resten af året er der brug for knap så meget vand.
  • Når vinteren kommer, kan du stille krukken et beskyttet sted og evt. pakke den ind i bobleplast og stikke granris omkring planten.

Bestem selv farven på din hortensia

Jordens pH-værdi styrer farven på hortensia. Når pH-værdien er lav, bliver blomsterne blå, mens de er hvide eller rødlige ved højere pH-værdi.

Hortensia kan sagtens ændre blomsterfarve efter et stykke tid i jorden. Hvis du ønsker at bevare den blå farve, er det en god idé at vande med opsamlet regnvand, da vand fra hanen er kalkholdigt, og derfor kan få pH-værdien til at stige.

TIP: Det er samme hortensiaart, der bruges som stueplante og haveplante, men sorterne er forskellige. Du kan derfor godt forsøge at plante din stuehortensia ud i haven.

Der er flere forskellige hortensiaer at vælge imellem, der er flotte i haven – og hvis pladsen tillader det, kan du dyrke flere forskellige.

Smukke hortensiatyper til haven

  • Almindelig hortensia, Hydrangea macrophylla: Den mest almindelige, og der er udviklet en række sorter. Busken kan blive op til to meter høj, og den er sædvanligvis meget blomsterrig. Blomsterne er samlede i forgrenede halvskærme, og farverne varierer fra hvid og rosa over i violet og blå.
  • Egebladet hortensia, Hydrangea quercifolia: Kan blive op til to meter høj. Blomsterne sidder sammen i en flot forgrenet stand. Bladene, der minder om egeblade, får de fineste høstfarver, inden sæsonen slutter.
  • Havehortensia, Hydrangea paniculata: Bliver op til to meter høj, og busken forgrener sig godt. Blomsterne sidder sammen i en lang, kegleformet top, der minder lidt om syren, og derfor kaldes denne undertiden syrenhortensia.
  • Klatrehortensia, Hydrangea anomala subsp. Petiolaris: Er en klatrende busk, der kan komme til tops takket være luftrødder. Planten udvikler store, dekorative stande med hvide blomster.
  • Rubladet hortensia, Hydrangea aspera: Kan blive en temmelig stor plante på op til fire meter. Det er en busk, men den kan også have form som et træ. Blomsterne sidder sammen i halvskærme, hvor de midterste blomster er blålige, mens de yderste er hvide.
  • Træagtig hortensia, Hydrangea arborescens: Bliver typisk omkring en meter høj, og her er tale om en ret forgrenet plante. Blomsterne er samlet i store stande, der starter som hvide og senere får den fineste rosa farve.

Sponsoreret indhold