Pelargonier er ikke bare pelargonier. Gennem udvælgelse og krydsning har vi i dag i hundredvis af forskellige arter og tusindvis af sorter med store eller små blomster og blade: Vilde pelargoner, som primært gror i Sydafrika, engelske pelargonier med de store blomsterhoveder, zonale pelargonier med den markante mørke ring på bladene, duftpelargonier med små blomster og markante duftende blade, for blot at nævne nogle af de mest kendte typer.
Læs også: Sådan dyrker og formerer du juleroser og påskeklokker
Pelargonien er en fantastisk plante, der tåler meget sol og derfor er perfekt til sommerhusets vinduer, i krukker og altankasser. Selvom det ikke er noget, den ynder, dør den ikke af at tørre meget ud. Bedst er det dog kun at lade jorden tørre let ud i overfladen mellem hver vanding.
Blomsterjorden kan være almindelig jord eller grov pottemuld blandet med lecakugler, som øger luftcirkulationen i jorden og forhindrer, at rødderne rådner. Sørg for, at potten har et velfungerende dræn, så overskydende vand kan løbe fra. For at fremme blomstringen er det vigtigt, at du er omhyggelig med at fjerne de afblomstrede blomsterstængler, og at du vander planten med gødningsvand eller tilsætter langtidsvirkende gødning i jorden.
Pelargonier har godt af lidt gødning, men pas på ikke at give dem for meget. Gød kun i vækstperioden fra marts til august, så kvitterer dine pelargonier til gengæld med et hav af smukke blomster sommeren igennem.
Pelargonier dyrkes i krukker, så de er lette at flytte ind og ud. De tåler overhoved ikke frost, så du kan sætte dine pelargonier ud sidst i maj, hvor sommeren for alvor får fat. I overgangsperioden, kan du placere dem lyst og lunt men uden direkte sollys.
Det er ganske ligetil at formere sine pelargonier. Planten både nem og hurtig at stiklingeformere. Hvis du gør det korrekt, så vil dine stiklinger slå rod i løbet af de første 14 dage. Se i videoen herunder, hvordan du gør.
Pelargonier har godt af at blive pottet om hvert forår, når de begynder at skyde igen efter vinterens dvale. Husk at bruge rene potter og ny frisk jord, det formindsker risikoen for sygdomme. Børst snavset af potterne, og vask dem med brun sæbevand – lad dem gerne søbe i vandet natten over. Skyl herefter potterne, og de er klar til brug.
Overvintrende pelargonier skal så småt vækkes fra deres tornerosesøvn. Rens planterne for visne blade, og beskær de ranglede grene. Lad rodklumpen trække i en balje med vand, hvis den er meget tør. Du kan også give de støvede blade et brus med tempereret vand. Planten skal have lidt ny jord og næring, inden du stiller den i vindueskarmen.
Pelargonier tåler overhovedet ikke frost. Skulle der komme frostnætter i maj, kan du tage planterne ind om natten eller lægge et vattæppe over dem. Jo køligere pelargonierne står, jo mindre vand skal de have. Tjek for luseangreb jævnligt vinteren igennem. Hvis der er luseangreb, skal de skylles af og sprøjtes med insektsæbe. Du kan også dyppe i en spand med lunkent brun sæbevand.
Læs også: Sådan binder du smukke buketter og blomster
I galleriet nedenfor har vi samlet 12 af de smukkeste pelargoniesorter: