En af glæderne ved vores skiftende årstider er den formidable finale, som løvfældende træer og buske byder på, inden de smider bladene.
Når dagene bliver kortere og køligere, går fotosyntesen i stå, og mængden af klorofyl, som giver løvet den grønne farve, svinder ind. Det sidste klorofyl omdannes til næringsstoffer og trækkes tilbage i grene og stammer, hvor det oplagres til næste år, og de tilbageværende stoffer, som giver de røde og gule farver, træder nu frem i al deres pragt.
Mængden af disse stoffer varierer en del i løvfældende træer og buske, derfor får nogle stærkere farver end andre, og det er dem, man skal have fat i, når der skal fyres op under efterårsfarverne i haven.
Der findes et bredt spektrum af farverige træer og buske, som alle varierer i størrelse og vækstform. Så hvad enten du har en stor eller lille have, en terrasse eller blot en altan, er det muligt at finde et kulørt efterårsindslag, der kan passe ind.
En af de arter, som spænder bredt i størrelse, er japansk løn, Acer palmatum, også ofte kaldet japansk ahorn. Det er en stor busk eller et lille træ, som med sit dekorative løv er ved at udvikle sig til en haveklassiker herhjemme, og som også står flot om efteråret, hvor løvet slår over i rødt og gult. Den stammer fra Japan, Sydkorea og Kina og findes i forskellige sorter, som spænder fra buske med dværgvækst til små flerstammede træer. Nogle sorter er velegnede til at dyrke i krukker, og japansk løn kan også dyrkes som bonsai. Den kan klare sig stort set overalt, så længe den ikke står på en alt for vindblæst plads.
Så er der de gamle kendinge: Bøg, eg, røn, hjortetaktræ, ildløn, troldnød og forskellige kirsebærtræer foruden vinget benved, bærmispel, judastræ og virginsk ambratræ. Listen er dejligt lang, så det er bare at plukke af udvalget, så det passer til havens størrelse og de vækstforhold, den byder på.
Værd at tage med i overvejelserne er også, hvordan træet eller busken står resten af sæsonen, og om der er noget særligt, du gerne vil have med, f.eks. en fin blomstring eller skulpturelle grene om vinteren. Mest malerisk bliver resultatet, når både røde og gule nuancer er repræsenteret, evt. tilsat lidt kontrast med mørkløvede buske og træer. Der er mange muligheder, så det er bare om at gå i gang.
Herunder får du 10 bud på vores efterårsfarvoritter.
Smukkere kan det ikke gøres at trække sig tilbage for vinteren – og det er netop, hvad der foregår.