Hot pink løjtnantshjerte
Blomster & Planter

Sådan passer du løjtnantshjerte

AF: af Max Martinussen
17.01.2020
Foto: Hanne Gabel Christensen og Jytte Boch Andersen.
Få tips til pasning og pleje af løjtnantshjerte — en af de mest vellidte planter i staudehaven.

En af de tidligste stauder til at røre på sig i foråret er løjtnantshjerte. De fleste kender den, fordi dens hjerteformede blomster er så særlige, som de er. Det er ikke så tit, at en blomst ligner noget andet end en blomst. Den er en klassiker i staudebedet, så meget så nogen synes, den er en smule gammeldags. Uanset er den ganske enkelt yndig.

Pasning og pleje af løjtnantshjerte

Den særprægede blomst har givet planten mange forskellige navne. Alt fra Hjerteblomst, Marias hjerte til Blødende hjerte. Begynder man at splitte blomsten af, del for del, vil man også forstå, hvorfor den kaldes løjtnantshjerte.

Når blomsten vendes på hovedet, og kronbladene fjernes vil man med lidt god fantasi kunne se både en kvinde, hendes skød, og en champagneflaske – to ting der efter sigende skulle stå en løjtnants hjerte nært.

Tips og gode råd til stauder.

Også på latin er der flere navne. Førhen hed den Dicentra spectabilis, som den stadig ofte kaldes, men rent officielt er den blevet omdøbt til Lamprocapnos spectabilis.

Løjtnantshjertes udseende

Løjtnantshjerte er en staude i valmuefamilien. Den stammer fra asien, og er blevet hentet til Europa i løbet af 1800-tallet.

Planten skyder med lysegrønne skud i det tidlige forår, og får fligede, lysegrønne blade. Blomsterstænglerne er lange, let bøjede med op til 10 hjerteformede blomster. Der findes en lang række forskellige arter og sorter, der typisk varierer med forskellige farver blomster. De fås med alt fra helt hvide hjerter henover rosa, pink og røde med hvidt indre.

Planten bliver over en meter høj og fylder næsten lige så meget i bredden.

En smuk, hvid løjtnantshjerte.

Plantning af løjtnantshjerte

Sørg for at grave hullet stort nok. Rødderne må ikke bøje, når planten sættes i jorden. Sørg for at løsne jorden godt i bunden af plantehullet, og vand grundigt, før du planter. Sæt planten i hullet, og fyld godt op med jord, gerne med iblandet kompost. Vand efter, og fyld efter med jord, hvis det bliver nødvendigt.

Mangler du inspiration til blomsterhaven? Læs med her.

Placering

Plantens størrelse gør, at man skal være forsigtig med hvor i staudebedet man placerer den. I foråret og forsommeren fylder den, så den skal ikke stå allerforrest, og efter blomstring visner den helt væk, så der vil være et hul i bedet, hvis ikke der er andre planter til at tage over.

Løjtnantshjerte nyder at stå i halvskygge og læ.

Pasning, vanding og gødning af løjtnantshjerte

Pas på med gødning, da planten vil have en tendens til at bruge mere krudt på bladene end de smukke blomster, hvis der er meget næring i jorden. Hvis du alligevel vil gøde, kan du gøre det i foråret, når den begynder at skyde.

Løjtnantshjerte nyder at stå fugtigt, så den vil trives med regelmæssig vanding.

Deling og flytning af løjtnantshjerte

Planten er meget svær både at dele og flytte, da dens rødder er meget sarte. Det er svært at få planten til at overleve et indgreb omkring rødderne. Vil du alligevel forsøge, er det bedste tidspunkt efter nedblomstring.

Sponsoreret indhold