Drivhus i haven
Drivhus & Orangeri

Alt, du skal vide om drivhuset

AF: af Christina Riis, Lars Lund og Jytte Boch.
17.09.2023
Foto: Martin Sølyst.
Drivhuse og orangerier er en skøn tilføjelse til enhver have, både til dyrkning og som uderum - her kan du læse om drivhusets mange muligheder!

Drivhuse og orangerier er en skøn tilføjelse til enhver have, både til dyrkning og som uderum, hvor du kan nyde udsigten til din have 180° rundt i ly for vind og regn. Et sted, hvor du kan dase og drive og meditere, mens du sagte taler med dine planter.

Alt om drivhuset

Det kan virke uoverskueligt at sætte sig ind i, hvad det indebærer at kaste sig ud i drivhusdrømmen. Vi har samlet nogle punkter, der er værd at overveje, når du skal i gang. Så er du hjulpet godt på vej til at træffe de valg, der fungerer bedst for dig og din have.

Hvor stort må et drivhus være?

Du skal ikke ansøge hos kommunen, når du bygget et skur, drivhus, carport og lignende på under 50 kvadratmeter. Du skal dog stadig være opmærksom på, at du overholder lokalplaner i forhold til højden og afstand til skel.

Du skal også være opmærksom på, at du ikke overskrider det samlede bebyggelsesareal for sekundære bygninger på din grund. Så hvis det samlede areal af dine sekundære bebyggelser nærmer sig 50 kvadratmeter, skal du søge byggetilladelse hos kommunen.

Før du køber drivhus

Når du skal købe et drivhus eller et orangeri, er det vigtigt at overveje, hvad du skal bruge det til. Hvis du bare vil dyrke et par tomater og agurker og ellers ikke andet, vil et lille drivhus eller et vægdrivhus være nok. Ønsker du derimod at dyrke flere og større afgrøder, kan et større drivhus hurtigt blive aktuelt. Planterne skal nemlig have luft omkring sig for at mindske risikoen for skadedyr og sygdomme, og vil du samtidig have plads til et plantebord, en stabel potter, sække med jord og haveredskaber, må huset ikke være for småt.

Vil du gerne have et drivhus, hvor du kan sidde og drikke en kop kaffe, mens du nyder planterne og haven udenfor, skal du købe et drivhus på mindst 9,9 kvm. Går du mere op i lys, luft og afslapning end egentligt arbejde med planterne, kan du overveje et orangeri eller et lysthus, hvor der er højt til loftet og rigelig plads til stole og borde til hele familien samt et par store krukker med planter eller træer, der ser ud af meget, men ikke kræver den store opmærksomhed.

Hvor skal drivhuset stå?

Placeringen nord-syd er den optimale, hvis du har et drivhus af glas. Når solen står op i øst, bliver drivhuset hurtigt opvarmet, og når solen om middagen står i syd, vender den smalleste side mod solen, så der ikke bliver så varmt. Når solen går ned i vest, udnytter drivhuset solens varme til det sidste.

Placeringen øst-vest er optimal for dig, der vil tidligt i gang om foråret, og for dig, der har valgt et drivhus med polycarbonatplader, som lader mindre lys trænge ind end glas.

Tidligt på foråret kommer det meste lys fra sydøst-sydvest, og med den brede side af drivhuset mod syd får du mest lys ind til dine planter. Dette er specielt vigtigt for drivhuse med polycarbonat, da sæsonen dermed forlænges mere, end hvis det stod nord-syd.

Sørg for læ

Vinden afkøler drivhuset, så sørg for, at der er læ omkring det, ved hjælp af en hæk eller et hegn, så vinden ikke kan afkøle så meget.

Pas på ikke at placere drivhuset for tæt på store træer. De giver skygge til drivhuset, og nedfaldende grene kan skade glas og profiler. Ønsker du at anvende drivhuset som en lille udestue, kan det dog være en god idé at placere det, så det står i skygge for middagssolen.

Opvarmning

Den mest optimale måde at opbevare et drivhus på i de kolde måneder er med en elvarmer. Den giver en tør varme og skaber samtidig ventilation i drivhuset.

Temperatur i drivhuset

De fleste planter i drivhuset trives ved 15°C om natten og 25°C om dagen. Overstiges temperaturen i dit drivhus for ofte, kan planterne tage skade. Det kan heldigvis undgås ved udluftning og skygge.

Hvilket drivhus skal du vælge?

Der er mange måder, du kan gøre drivhusdrømmen til virkelighed på uden at blive ruineret. Byg huset selv, eller spar på det unødvendige, når du køber nyt.

Genbrug byggematerialerne

Tidligere var det at have et 10 m² stort hus den store drøm, men i dag, hvor drivhuset også bruges til hyggeligt ophold, er målet nærmere 15-20 m². Jo flere kvadratmeter, jo dyrere bliver dit drømmehus også. Men der er en genvej, uanset hvor stort du nu vil have dit hus. Genbrug er nøgleordet.

Sammenbyg flere drivhuse

Du kan gå flere veje, hvis du vil have et billigt hus af god størrelse. Du kan være heldig at finde brugte drivhuse billigt eller endda helt gratis, hvis du selv ulejliger dig ud og piller dem ned.

Er husene ikke i den størrelse, du ønsker dig, så køb f.eks. to mindre drivhuse, og byg dem sammen, enten i længden, altså gavl mod gavl, eller i siden. Bygger du dem sammen i gavlene, skal du blot tage glassene ud ved sammenbygningen og ændre på profilopbygningen her. Det er ikke særligt krævende.

Bygger du dem sammen i siden, er det naturligvis sideglassene, du piller ud ved samlingen, og også her skal du fjerne nogle profiler, så de ikke er i vejen.

Hvis du vælger en løsning med såkaldte halvtagshuse, huse, der står op ad en væg, kan du lave dit halvtagshus længere ved at bygge to halvtagshuse sammen i længden. Ofte er det en meget billigere løsning end at købe ét stort.

Byg drivhuset af sokler og gamle vinduer

Du kan også vælge at bygge hele drivhuset selv, enten af nye materialer eller af brugte. Uanset hvilke materialer du vil bruge til at opføre dit hus, skal du have en sokkel. Den nemmeste og billigste løsning er at lave en sokkel af trykimprægneret tømmer, som du lægger på nogle fliser.

Mere langtidsholdbart er det at sætte huset på sokkelsten og på dem fastgøre en rem af træ, som du kan bygge videre på.

Den mest arbejdskrævende, dyreste og i længden bedste metode er at lave en egentlig sokkel, som man ville lave det til et skur. Dvs. at du skal grave et stykke ned i jorden. 50 cm kan gøre det i de fleste jorde. Vil du være ekstra sikker, kan du grave 80 cm ned. En sokkel, der starter under jorden, giver dig også mulighed for at bygge op i højden, så du får en smuk mur på drivhusets nederste stykke.

Et selvbyggerhus kan også opbygges næsten udelukkende af gamle vinduer, du har sat sammen. Du kan ofte købe gamle, smukke trævinduer brugt og lade deres form bestemme formen på dit hus. Bruger du genbrugsvinduer, skal du lave en plan, så rudemålene passer ind i selve husets grundramme. Konstruktionen af selve huset må du bare kaste dig ud i. Husk, skæve huse har også charme.

Test et tunnelhus

Skal du kun bruge dit drivhus til at dyrke planter i, og betyder det mindre, at det ikke ligner en luksusudgave, får du mange kvadratmeter for pengene med et tunnelhus. De kan købes færdige for nogle tusinde kroner, eller hvis du er handy, kan du bygge et selv af elektrikerrør, pex-rør (plastvandrør) eller evt. jernrør, rionet, plastdug og nogle brædder til dør og indgang.

Tunnelhuse af plastdug holder selvfølgelig ikke så længe som et drivhus af glas eller plastik. Til gengæld er de nemme at sætte op, og køber du god kvalitet, kan de godt holde nogle år og stadig fås for en konkurrencedygtig pris.

TIP: Et tunnelhus er en af de nemmeste og billigste konstruktioner. Her kommer man hurtigt i gang med drivhuslivet.

Gode tips til valg af drivhusets materialer

  • Glas: Hærdet glas er kostbart. Du kan sagtens klare dig med almindeligt glas, hvis blot du sørger for ordentlige læforhold.
  • Oplukkelige vinduer: Det er særdeles godt at have udluftning i dit drivhus, men en dør og et enkelt vindue, du kan åbne, er nok til at skabe gennemtræk. Når du har fødselsdag, kan du så ønske dig ekstra oplukkelige vinduer, der er lette at eftermontere.
  • Automatiske vinduesåbnere: Kan være praktiske, men er ikke et must. De kan tilmed være en ulempe, da de ikke åbner om natten. Om sommeren er det altid en god idé at have vinduerne åbne hele døgnet.
  • Døren: En skydedør er billigere end en fast dør/stalddør, men springer let op i storm. Hvis du sikrer den med en sandsæk, kan du spare nogle penge.
  • Farve: Pulverlakering koster penge. Spar malingen, eller mal selv. Det sidste giver dog mere vedligeholdelse på den lange bane.
  • Hylder og inventar: Hylder og borde er en fordel i et drivhus, men dem, du køber fra producenterne, er ofte dyre. Spar penge ved at købe brugt udstyr eller lave dine egne hylder og borde.

Hvad kan du dyrke i dit drivhus?

Drivhuset et godt at dyrke eksotisk frugt, grøntsager og krydderurter i. Især de mere eksotiske slags er sjove, fordi de ellers har svært ved at drives under danske vejrforhold.

Herunder kan du se frugt, grønt, krydderurter og blomster, som er gode at dyrke i drivhuset.

Frugt og grønt, du kan dyrke i drivhus

  • Tomat
  • Agurk
  • Melon
  • Vindruer
  • Citrusfrugter
  • Aubergine
  • Kiwi
  • Fersken
  • Chili
  • Peberfrugt
  • Salat og bladgrønt
  • Figen

Krydderurter, du kan dyrke i drivhus

  • Rosmarin
  • Oregano
  • Timian
  • Basilikum
  • Mynte
  • Persille

Blomster, du kan dyrke i drivhus

  • Roser
  • Dahlia
  • Blomsterløg
  • Pelargonier

Sponsoreret indhold